Američania skúšajú nový scenár v Sýrii, ako môže Putin zastaviť USA

Američania skúšajú nový scenár v Sýrii, ako môže Putin zastaviť USA

Washington 25. apríla 2017 (HSP/politexpertFoto:TASR)

 

Portál politexpert  sa venoval snahám USA získať iniciatívu na Blízkom východe na svoju stranu. Americký plán sleduje cieľ zmeniť hranice viacerých štátov na Blízkom východe tak, aby to bolo najvýhodnejšie pre USA. Rusko s týmito plánmi nesúhlasí a urobí všetko preto, aby sa nepodarili

Na snímke ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Dňa 3.5.2017 sa stretne Vladimír Putin s tureckým prezidentom Erdoganom v Soči. Od tejto návštevy očakávajú viaceré krajiny nové stimuly pre Blízky východ. Podľa informácií bývalého šéfa tureckého vojenského spravodajstva Ismaila Haki Pekina by mali tieto stimuly pomôcť Ankare v rokovaniach s Washingtonom o Sýrii. K stretnutiu Putina a Erdogana sa vyjadrilo pozitívne viacero tureckých politikov, ktorí sú presvedčení, že rusko-turecký dialóg bude konštruktívny a jeho hlavným bodom bude úspešný boj proti terorizmu.

Reklama

Strany môžu mať rôzne postoje k viacerým témam, očakáva sa však, že Putin a Erdogan nájdu spoločnú reč a zabránia humanitárnej katastrofe v Sýrii. Turci sa stavajú negatívne k americkým plánom zmeny hraníc, otázka slobodného Kurdistanu je pre Turkov neprijateľná. Ďalší dôležitý cieľ pre Turkov je zabrániť Iránu posilniť politické i ekonomické pozície v regióne.

Turecko by malo prehĺbiť svoju spoluprácu s Ruskom, takisto by nemalo bazírovať na odchode Bašára Asada a Turci by mali začať uvažovať nad svojimi kontaktami s USA, ktoré nie sú pre Turecko výhodné. Spolupráca s Moskvou by znamenala rozšírenie tureckej iniciatívy.

Reklama

USA a Izrael sledujú vlastné ciele, ktoré sa nesú v znamení narúšania medzinárodných dohôd a zmlúv. Útočia bez vypovedania vojny a bez mandátu OSN na sýrskom územi, pričom bezprecedentne narúšajú sýrsky vzdušný priestor a útočia na sýrskych vojakov, bojujúcich proti teroristom. Tieto útoky, ktoré pomáhajú “umierneným teroristom”, de facto dokazujú kontakty Izraela a USA s teroristami. S takýmto vyhlásením už v minulosti vystúpil aj sýrsky prezident Bašár Asad.

Washington pokračuje aj pod vedením nového prezidenta vo svojich geopolitických plánoch s cieľom preformátovať Blízky východ. Sýria je pre Rusko kľúčovým faktorom a ruský prezident Vladimír Putin s určitosťou Sýriu americkým jastrabom neprenechá.

Olga Mozesova

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:18

Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia.

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

14:42

Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

14:40

Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

14:35

Dve desaťročia od prvého veľkého rozšírenia Európskej Únie (EÚ) na východ boli pre krajiny strednej a východnej Európy úspešné. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa si výrazne polepšili a krajiny ako Česká republika a Slovinsko sú teraz na rovnakej úrovni ako mnohé západoeurópske štáty. Uviedol to v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw).

14:22

Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA.

14:21

Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie (tzv. polexit) sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ.

14:20

Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona o spolupráci s vládou Spojených arabských emirátov (SAE). Jej súčasťou je tiež investícia na území čiastočne opustenej železničnej stanice Rákosrendező známa ako Mini-Dubaj.

14:05

Trojica taikonautov sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali