Ako sme si získali úctu národov

Ako sme si získali úctu národov

Košice 14. mája 2016 (HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Zašiel som do belgickej zmrzlinárne na jednej z bočných košických uličiek. Nie je v pravom slova zmysle belgická, ale prevádzkuje ju Belgičan so svojou slovenskou manželkou.

Žijú tu už určite viac ako desať rokov a naozaj každodenne, ako sa hovorí, v pote tváre prevádzkujú svoj malý biznis postavený na belgickej čokoláde a kvalitných zmrzlinách bez chemikálii a koláčoch s nádychom pánovej rodnej krajiny.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Obaja sú už po päťdesiatke. Samozrejme občas nakrátko zavrú svoju cukráreň a idú navštíviť majiteľovo rodné Belgicko.

Reklama

Keď som sa u nich v piatok zastavil, dali sme sa trošku do reči. Poznáme sa len tak z videnia a tak naše občasné rozhovory nejdú do hĺbky. To čo mi povedal teraz ma však zaujalo.

Belgický zmrzlinár mi totiž porozprával, že boli znova nakrátko u neho doma v Belgicku pričom on sám zažil malé prekvapenie. Viac ako desať rokov sa snažil svojim známym vysvetliť kde žije. Ale nezaujímalo ich to a neboli sa ochotní naučiť názov jeho novej vlasti ani kde sa nachádza. Slovensko, bola pre nich veľká nezaujímavá neznáma.

Keď bol však teraz doma, zažil malý šok. Všetci vedeli názov krajiny jeho pôsobiska. „Slovensko – Fico – žiadni migranti – výborne“ to bola mantra, ktorú tam počúval zo všetkých strán.

Odrazu vedeli názov štátu kde žije a vyslovovali ho s obdivom. Aj oni by boli radi takí, aj oni by radi obmedzili príliv migrantov do svojej krajiny. Ale ako hovorí Sulík, mozgy už majú vymyté (viac si o tom môžete prečítať TU).

Takto sa získava úcta národov. Keď vidia, že nie ste len také malé baaá, že sa viete postaviť silným a vplyvným. Že si nenecháte nariaďovať absurdnosti od skorumpovaných politických elít odtrhnutých od reality. Že mate vlastný názor a používate zdravý sedliacky rozum, že sa nenecháte manipulovať.

Reklama

Aj oni by chceli byť takí, ale väčšina populácie už rezignovala a zmierila sa so svojim postupným zánikom.

Nie však všetci. Mnohí ľudia na západe, napriek tomu, že vývoj v ich krajinách už nie sú schopní zvrátiť, sa nechcú zmieriť s tým, že kresťanská civilizácia, na ktorej vyrástla sila a sláva Európy postupne zanikne a bude nahradená islamom, šáriou a civilizáciou, ktorá z toho plynie.

Preto ak sa ubránime rozkladnej manipulácii, ktorú momentálne elity (hlavne tie čo posluhujú Amerike) prevádzajú, musíme sa pripraviť na prílev ľudí zo západu. Takých, čo budú chcieť žiť tak ako doteraz, v bezpečí a pokoji, podľa pravidiel na ktoré boli zvyknutí.

Budú to však kvalitní, vzdelaní ľudia, odhodlaní živiť sa prácou svojich rúk. Treba ich preto prijať a pomôcť im etablovať sa, aby sa na Slovensku cítili dobre, aby tu vychovali svoje deti, ktoré už vyrastú ako Slováci a posilnia naše rady.

Juraj Martus

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali