Žužová: Poviem vám, ako to v skutočnosti bolo s Kotlebovcami a zákone o potratoch a o čom sa vlastne malo hlasovať

Žužová: Poviem vám, ako to v skutočnosti bolo s Kotlebovcami a zákone o potratoch a o čom sa vlastne malo hlasovať

Bratislava 1. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Pre vyvrátenie množstva dezinformácií a informácií vytrhnutých z kontextu udalosti, vrátim sa k faktom, ktoré súvisia s rokovaním a hlasovaním okolo návrhu poslankyne Anny Záborskej (KÚ) a spol. o pomoci tehotným matkám

Ondrej Ďurica a Marian
Na snímke zľava poslanci Ondrej Ďurica a Marian Kotleba (obaja ĽSNS)

To, čo sa udialo, predovšetkým odzrkadľuje rozkol v samotnom klube OĽANO a rozbitú, polarizovanú celú vládnu koalíciu. Je predsa nezmyselné a smiešne, viniť opozíciu z toho, že NRSR nebola uznášania schopná, keď koalícia má ústavnú väčšinu v parlamente v počte 94 poslancov.

Reklama

Médiá informovali tendenčne, že Marian Kotleba a jeho klub sa spojili s liberálmi zo SaS, Ficom a Pellegrinim a nehlasovali za obmedzenie potratov. Faktom je, že o konkrétnom návrhu Anny Záborskej sa teraz vôbec nehlasovalo a faktom je aj to, že tento návrh zákona sa priamo nijako nedotýka obmedzenia či zákazu umelých potratov na požiadanie. Ide o miernu úpravu viacerých zákonov, ktoré majú pomôcť rozhodnúť sa váhajúcej matke pre život dieťaťa, čo Koltebovci vnímajú pozitívne.

Vráťme sa k prvému čítaniu návrhu zákona, ktorý prešiel do druhého čítania vďaka hlasom poslancov Kotlebovcov.

Reklama

Hlasovanie tu.

Poslanci NRSR v pondelok večer (29.9) a v stredu ráno (30.9) hlasovali nie o samotnom návrhu či pozmeňujúcich návrhoch, ale o procedurálnom návrhu v zmysle rokovacieho poriadku NRSR, aby sa 2 pozmeňujúce návrhy (návrh Cigánikovej a Záborskej) prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

A tu nastal problém, ktorý vôbec nemusel byť, ak by sa poslanci tak vehementne neponáhľali ukončiť schôdzu a utekať domov. Podľa rokovacieho poriadku NRSR je nutných len 48 hodín, aby o pozmeňujúcom návrhu mohlo byť riadne hlasovanie. Ak by poslanci vyčkali do dnešného rána (1.10.), mohli by priamo hneď hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch i o samotnom návrhu ako celku. Oni ale za svoj „nízky“ plat, si odhlasovali hlasovanie o konkrétnom návrhu až na október. Tento procedurálny návrh predniesol koaličný poslanec Juraj Šeliga ( Za ľudí). Celý poslanecký klub Kotlebovcov bol proti tomu posunu. Predkladateľka A. Záborská sa dokonca zdržala. Tento odklad hlasovania na október mal až 117 hlasov a iba 17 proti.

Hlasovanie tu.

Na poslanecky klub ĽS Naše Slovensko prišla poslankyňa A. Záborská s tým, či poslanci podporia jej návrh. Zaznela výhrada, že návrh podporia, no pozmeňovací návrh nie, nakoľko ustupuje liberálnemu prostrediu najmä v otázke zmeny zákazu reklamy na umelý potrat, čím by bol daný súhlas na prezentáciu, reklamu pre osoby, organizácie  a zariadenia vykonávajúce umelé potraty.

Reklama

 

Pôvodný návrh:

㤠7b

Reklama umelého ukončenia tehotenstva

Zakazuje sa reklama na výkon umelého ukončenia tehotenstva, 13b) služby alebo tovary poskytované alebo ponúkané na účely výkonu umelého ukončenia tehotenstva a na zariadenia, organizácie alebo osoby, ktoré vykonávajú umelé ukončenie tehotenstva.“.

 

Reklama
Pozmeňujúci  návrh:

㤠7b

Reklama umelého ukončenia tehotenstva

Zakazuje sa reklama na potrebu a dostupnosť umelého ukončenia tehotenstva, 13b) služby alebo tovary poskytované alebo ponúkané na účely výkonu umelého ukončenia tehotenstva“.

 

Záborská prisľúbila zmenu, ale nestalo sa

Marian Kotleba požiadal, aby táto časť bola stiahnutá. Záborská tvrdila, že tým stratí podporu liberálneho krídla OĽANO, no vie, že hrozí riziko, že bez podpory Kotlebovcov jej návrh neprejde. Prisľúbila, že túto zmenu o reklame stiahne, no nestalo sa tak. Preto sa udialo to, čo nasledovalo. O samotnom návrhu zákona ako celku, poslanci Kotlebovci určite zahlasujú a podporia ho.

O podporu v pléne pre pozmeňujúci  návrh prišiel požiadať Kotlebovcov aj predseda klubu OĽANO, Michal Šipoš, ktorý bol oboznámený s výhradou poslancov k reklame. Túto skutočnosť Šipoš pre médiá poprel.

Perlou bola „výhražná“ úsmevná apelácia poslanca Mareka Šefčíka (OĽANO) na Kotlebovcov, konkrétne na poslanca Mareka Kotlebu, že ak nepodporia Záborskej pozmeňovací návrh, tak liberáli z OĽANO nezahlasujú za návrh svojej kolegyne a bude to chyba poslancov Kotlebovcov.

Zahanbiť sa nenechal ani poslanec Peter Pčolinský, ktorý prišiel za Kotlebovcami s tým, že vôbec ich hlasy nikto nepotrebuje, lebo ZA zahlasuje celý klub Sme rodina. Parlamentná matematika ale nepustí. Zákon je na hrane aby prešiel a každý hlas je potrebný. Hlasy za Sme rodina pre Záborskej návrh chýbali už pri spomínanom procedurálnom hlasovaní, „za čo môže samozrejme“ Kotleba.

Cigánikovej pozmeňovaciemu návrhu o potratovej tabletke Kotlebovci povedali jasné nie.

Ešte jedno pripomenutie faktu – koľkí a ktorí kresťanskí poslanci nepodporili v minulosti návrh Kotlebovcov na ochranu života nenarodených. Ako sa hovorí, všetko je na webe – www.nrsr.sk.

Reklama

 

JUDr. Lucia Žužová

asistentka poslanca NR SR (ĽSNS)

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali