“Zriekame sa prvých 100 dní pokoja. Padla klec… Mali by sa ešte pozrieť na Čižnára.” Politici reagujú na Trnkovo obvinenie

“Zriekame sa prvých 100 dní pokoja. Padla klec… Mali by sa ešte pozrieť na Čižnára.” Politici reagujú na Trnkovo obvinenie

Bratislava 18. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

NAKA v stredu obvinila bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Politici reagujú

Na snímke Dobroslav Trnka

„Zriekame sa 100 dní pokoja. Vláda zmeny nebude mať čas 100 dní na okukávanie sa. Budeme navrhovať hneď na prvej schôdzi, aby sme zmenili pravidlá voľby generálneho prokurátora,“ reagoval medzi prvými líder PS/Spolu Michal Truban a dodal, že nástupca Čižnára by sa mal vyberať zo širokého spektra návrhov transparentným spôsobom s verejným vypočutím.

Reklama

„Na vysporiadanie sa s prehnitým systémom bude kľúčové, aby na najdôležitejšom poste spravodlivosti sedel čestný a odvážny človek,“ uzavrel.

 

Reklama

Nicholsonová: Podávame trestné oznámenie

„Neskoro, ale predsa. Správny počin. A teraz by sa ešte mali rovnako pozrieť na generálneho prokurátora Čižnára. Trnka mu púšťal zvukovú nahrávku Gorila v čase, keď bol Čižnár krajským prokurátorom. Konal?,“ pýta sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

V príspevku na sociálnej sieti v tejto súvislosti uviedla, že spolu s bývalým vyšetrovateľom NAKA JUDr. Paľom Milanom podáva trestné oznámenie. „Je na orgánoch činných v trestnom konaní preskúmať, či sa Čižnár rovnako nedopustil marenia spravodlivosti, keď ako prokurátor oboznámený so zvukovou nahrávkou Gorila (čo sám priznal) nekonal.“

 

Sulík: Týmto to končiť nesmie, makáme ďalej!

Reklama

Sulík hovorí, že Trnkovým obvinením sa to nekončí. „Nášho kandidáta Pavla Milana vyhnala z postu elitného vyšetrovateľ NAKA smerácka mafia. Teraz spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou ženú smerákov z ich pohodlných pelechov financovaných z našich daní. Podávajú trestné oznámenie na Čižnára, ktorý o nahrávke Gorila vedel tiež. Púšťal mu ju totiž Trnka v čase, keď bol krajským prokurátorom.“

 

Matovič: Padla klec

„Na Trnku padla klec … mafia však urobí čokoľvek, aby 29. februára mohla klietky otvoriť a svoje Gorily za zásluhy nechať na slobode,“ zareagoval na sociálnej sieti líder OĽaNO Igor Matovič.

Neskôr Matovič pridal ďalší status v ktorom píše, že Trnka bol dlhé roky priamou súčasťou mafie, ktorej Smer umožnil ovládnuť štát. „Trnkovo obvinenie je zadosťučinením pre obyčajných poctivých ľudí a zdvihnutým prstom pre mafiu, ktorú Smer cez Trnku dlhé roky chránil. Na druhej strane je namieste sa obávať, že zrazu zvýšená aktivita NAKA len súvisí s vytváraním dojmu na ľudí vzhľadom na voľby za dverami.“

Reklama

 

Beblavý: Počas prvých 100 dní budeme intenzívne robiť na tom, aby sme vrátili na Slovensko férovosť

Podľa Miroslava Beblavého Trnkov prípad ukazuje, aké dôležité je mať dobrého generálneho prokurátora. Beblavý označil výber nového generálneho prokurátora po parlamentných voľbách „najdôležitejšou politickou udalosťou roku 2020“.

„Existuje tradícia, podľa ktorej má nová vláda nárok na prvých 100 dní pokoja. Ak by sme uspeli vo voľbách, koalícia PS/SPOLu sa tohto zrieka. Nechceme žiadny pokoj. Počas prvých 100 dní budeme intenzívne robiť na tom, aby sme vrátili na Slovensko férovosť,“ reagoval podobne ako Truban a dodal, že hneď na prvej schôdzi počas nového volebného obdobia budú navrhovať nové pravidlá voľby generálneho prokurátora.

„Chceme, aby sa nástupca Čižnára vyberal zo širokého spektra kandidátov, a aby sa to robilo transparentným spôsobom s verejným vypočutím ako pri voľbe ústavných sudcov. Šéf prokuratúry je jedna z kľúčových pozícii na ceste k férovému Slovensku. Musí to byť odvážny a čestný človek a toto bude jedna z našich prvých úloh a priorít,“ tvrdí Beblavý.

 

DS: Na obvinenie Dobroslava Trnku čakalo doslova celé Slovensko

“Na obvinenie Dobroslava Trnku čakalo doslova celé Slovensko, pretože neexistovali pochybnosti, že sa ako generálny prokurátor opakovane spreneveril svojmu poslaniu presadzovať a chrániť zákonnosť na Slovensku. O jeho väzobné stíhanie opakovane žiadali a naďalej žiadajú poslanci NR SR Jozef Rajtár a Ľubomír Galko (obaja z Demokratickej strany),” uviedla Demokratická strana v tlačovej správe.

„Dobroslav Trnka je podozrivý zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, vydierania i korupcie. Je hanbou prokurátorského stavu. Škoda, že sme museli na postup orgánov činných v trestnom konaní čakať tak dlho,“ poznamenal poslanec NR SR a volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár, ktorého doplnil poslanec NR SR Ľubomír Galko: „Zároveň sa musíme pozastaviť nad tým, prečo nie je stíhaný väzobne. Opakovane teda žiadame, aby bol aj Dobroslav Trnka väzobne stíhaný. Na jeho väzbu sú tri dôvody: aby nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa tak trestnému konaniu. Tretí dôvod súvisí s jeho bezpečnosťou. Svedectvá Dobroslava Trnku môžu pre niektorých ľudí znamenať usvedčenie z rôznych kriminálnych deliktov a títo sa môžu pokúsiť o jeho fyzickú likvidáciu.“

 

Reklama

Most-Híd: Ak sa potvrdí, že Dobroslav T. chránil zločincov, musí byť potrestaný

Ak sa potvrdí, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. chránil zločincov a kryl ich zločiny, musí byť čím skôr potrestaný. V reakcii na jeho obvinenie to uviedla koaličná strana Most-Híd.

“Podozrenia, ktoré vyplývajú z doteraz zverejnených nahrávok, sú mimoriadne vážne,” napísala strana v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Klára Magdeme. “Ak sa potvrdí, že bývalý generálny prokurátor, ktorý mal chrániť nás, práva a bezpečnosť všetkých občanov, chránil zločincov a kryl ich zločiny, musí byť patrične potrestaný. A čím skôr. To isté platí aj v prípade zlyhaní ďalších osôb – prokurátorov, policajtov a sudcov,” doplnila Magdeme.

 

Edit Pfundtner: Obvinenie Dobroslava T. vnímam tak, že polícia má konať

Reklama

Bratislava 18. decembra (TASR) – Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa je potvrdením toho, že polícia a prokuratúra má konať a koná. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Edita Pfundtner (Most-Híd).

„Potešilo by ma, ak by orgány činné v trestnom konaní konali rýchlejšie, no prioritné je pre mňa to, aby sa podklady pre obžalobu v súdnych procesoch v takýchto závažných kauzách dôkazne pripravili tak dobre, aby sa nestalo, že napokon dôjde k verdiktu, že sa skutok nestal,“ uviedla Pfuntdner.

 

SaS: Je neprípustné, aby bol Trnka na slobode. Podávame trestné oznámenie v súvislosti s Čižnárom

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa prišlo neskoro, ale predsa. Vo svojej reakcii to uviedla politická strana Sloboda a Solidarita (SaS)

Reklama

„Je však pre nás neprípustné, že Dobroslav Trnka je stíhaný na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe, pretože je pri najmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik opäť spochybňuje svoj úrad, keď pripustí, že zákonná možnosť nariadiť väzbu pre Dobroslava Trnku, sa neuplatňuje. Preto ho vyzývame, aby tak urobil. Trnka je stelesnením mafie, ktorá tu rozťahuje svoje chápadlá. Aj toto je ďalší dôkazom o nevyhnutnosti očisty justície na Slovensku,” uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali