ZOH14-biatlon: Legenda ožila, mentalista Björndalen na prahu nesmrteľnosti

ZOH14-biatlon: Legenda ožila, mentalista Björndalen na prahu nesmrteľnosti

Červená Poľana 8. februára (TASR) – Už v úvodnom dni ožila na ZOH v Soči biatlonová legenda z Nórska. Prebudila sa zo spánku a ocitla sa na prahu nesmrteľnosti. Ole Einara Björndalena historická medailová štatistika na zimných olympiádach zaraďuje zatiaľ za krajana, bežec Dählie vedie o prsia, no po zlatom sobotnom šprinte Björndalena sa jeho náskok zminimalizoval už len na jedno zlato. Maličkosť, Björndalen prehry neznáša, možno ich aj nenávidí, vždy mieril na najvyšší piedestál a kým štatisticky nezvíťazí aj nad Dähliem, pokojnému spánku bude niečo chýbať.

Už pred ôsmimi rokmi sa na ZOH v Turíne márne pokúšal o nesmrteľnosť z inej dimenzie. Dovtedy nazbieral päť zlatých olympijských kovov. Na tratiach v Cesane San Sicario sa však k svojej famóznej bilancii na predchádzajúcich ZOH’02 v Salt Lake City ani zďaleka nepriblížil a zostal bez najtrblietavejšieho kovu. Zlyhanie ho intenzívne mrzelo, veď mal jasný cieľ a on prepadol na celej čiare. Na ZOH v Turíne sa mu ponúkalo vzácne súperenie na diaľku. Presne pred 50 rokmi Taliani organizovali svoje prvé ZOH v Cortine d’Ampezzo a splodili svojho hrdinu. Pred Björndalenom sa otvorila šanca, že zatieni bilanciu trojnásobne zlatého Rakúšana Toniho Sailera na zjazdárskych svahoch. Nerobil si ťažkú hlavu nad tým, že pred polstoročním bola v Cortine d’Ampezzo iná konkurencia, iný tlak a iné výkony. Napokon v Cesane San Sicario prepadol a k jeho štyrom olympijským zlatým medailám v Salt Lake City’02 a jednej z Nagana’98 nepribudla ani jedna.

Na ZOH v Salt Lake City’02 skompletizoval úžasnú zbierku, čo štart, to zlato, no neustále ho prenasledovala štipka nespokojnosti. Jednoducho vyhlásil, že sa pokúsi byť opäť lepším. Nepokoj duše pramenil z toho, že mu chýbalo aspoň jedno individuálne zlato na majstrovstvách sveta. Až v roku 2003 na MS v ruskom Chanty-Mansijsku sa ním ovenčil, dokonca v dvojnásobnej podobe, o čo sa pokúšal márne od roku 1995. Zdalo by sa, že sa už môže pobrať aj na biatlonový odpočinok, no to by nebol Ole. Žiadna dovolenka, žiadne exotické miesto na dlhší oddych so svojou talianskou priateľkou Nathalie Santerovou, s ktorou sa neskôr rozviedol. Vynorili sa nové priority a ďalšie túžby.

Hierarchia hodnôt ho vo veku, keď sa pretláča na výslnie generácia synov, či dcér, neustále poháňala vpred. Aj celkové prvenstvo vo Svetovom pohári obetoval, len aby vynikol niekde inde, na cennejšom piedestále. Na pleciach ho štyri krížiky neťažia, pozná svoj organizmus, nenechá si ho strhať. "Byť stále lepším si vyžaduje viac a viac času. Biatlon je navždy u mňa na prvom mieste, teraz oveľa viac ako predtým," nechal sa počuť, keď mal ešte o osem rokov menej. "Verím, že pri ňom zostanem až do roku 2010."

Reklama

Píše sa rok 2014 a v Soči opäť poprel svoj biologický vek. Motivácia sa mu ľahko hľadá a tu je jeho recept. "Vychádza z môjho tela a duše, z môjho životného presvedčenia a srdca. Často bojujem s problémami, aj s pochybnosťami, ja si však v prvom rade musím všetko dôsledne odrobiť a trpezlivo čakať, presne ako iní bežeckí čarodejníci," a spomenul bežecký rýchlik Thomasa Alsgaarda.

Ustrnúť vo vývoji je cesta do pekla, preto neustále hľadá nové cesty k sebazdokonaľovaniu. Stanoví si hrubé rysy a detaily mení pružne v prospech celku. Vsádza na extrémy, nevyhol sa ani horolezeckej expedícii do Himalájí. V jeho náučnom slovníku sa nachádza takmer všetko, chýba iba jediné slovičko – prehra. Tú neznáša, sústreďuje sa pokoriť zdanlivo nemožné a prelomiť hranice pre mnohých nedostupné. Pohybuje sa v spoločnosti športových celebrít najvyššieho rangu, žiadnu si však za vzor nedáva. A keď sa ho po pamätných ZOH v Salt Lake City opýtali, koho považuje momentálne za najlepšieho na svete, povedal príznačne – seba.

Reklama

Pri sumarizácii jeho úspechov sa rodia úžasné čísla, trebárs 93 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, dokonca raz triumfoval aj v behu na lyžiach pretekov Svetového pohára, na MS už nazbieral 19 zlatých. Ak teraz na ZOH ku zlatu pripojí ďalšie, Soči symbolicky padne pred ním na kolená, so všetkou úctou, čo Björndalen vo svojom živote dokázal. V tejto sezóne až do ZOH ani jedny preteky SP nevyhral, ba v minulom roku nevybojoval ani raz medailové umiestenie, naposledy naplno vynikol pred dvoma rokmi v Kontiolahti v stíhacích pretekoch SP. Trpezlivosť mu nechýbala, bojoval so zdravím, odháňal bolesti z chrbta. Ako vyhlásil, vo svojej poslednej sezóne sa s trónom biatlonového génia nemôže rozlúčiť inak ako – sediac na tróne vo dvorane slávy. Pri rozvoji psychiky neváhal šliapnuť naboso aj na žeravé uhlíky, mentálnu silu mu pomáha rozvíjať expert v tejto oblasti motivátor Öyvind Hammer a mágia zafungovala. Naplno sa vrhol aj do omladzovacej kúry v spoločnosti ďalších biatlonistov, vekom tínejdžerov. A pri nich vyváral aj elixír mladosti, ktorý síce vrásky nevyhládza, no zásobáreň energie s trpezlivosťou biblického patriarchu Matuzalema napĺňa.

Top 10 najúspešnejších športovcov histórie zimných olympiád:

1. Björn Dählie (Nór.), 1992-1998, beh na lyžiach, 8-4-0

2. Ole Einar Björndalen (Nór.), 1998-2014, biatlon, 7-4-1

3. Ľubov Jegorovová (Rus.), 1992/1994, beh na lyžiach, 6-3-0

Reklama

4. Lidija Skoblikovová (ZSSR), 1960/1964, rýchlokorčuľovanie, 6-0-0

5. Claudia Pechsteinová (Nem.), 1992-2006, rýchlokorčuľovaniie, 5-2-2

6. Larisa Lazutinová (Rus.), 1992-2002, beh na lyžiach, 5-1-1

. Clas Thunberg (Fín.), 1924/1928, rýchlokorčuľovanie, 5-1-1

8. Thomas Alsgaard (Nór.), 1994-2002, beh na lyžiach, 5-1-0

Reklama

9. Bonnie Blairová (USA), 1988-1994, rýchlokorčuľovanie, 5-1-0

10. Eric Heiden (USA), 1980, rýchlokorčuľovanie, 5-0-0

Medaily Ole Einara Björndalena na ZOH (7-4-1)

1-1-0 Nagano’98: zlato v šprinte, striebro v štafetách

4-0-0 Salt Lake City’02: zlato vo vytrvalostných pretekoch, šprinte, stíhačke, štafetách

0-2-1 Turín’06: striebro vo vytrvalostných pretekoch, stíhačke, bronz v pretekoch s hromadným štartom

1-1-0 Vancouver’10: zlato v štafetách, striebro vo vytrvalostných pretekoch

1-0-0 Soči’14: zatiaľ zlato v šprinte

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali