“Život sa vracia opäť do normálnych koľají” informuje z Miami Beach Laco Matyinko zo skupiny Maduar

“Život sa vracia opäť do normálnych koľají” informuje z Miami Beach Laco Matyinko zo skupiny Maduar

Miami Beach 15. septembra 2017 (HSP/Foto:M&M Brothers)

 

Laco Matyinko, ktorý už niekoľko rokov pôsobí na Miami Beach, kde spolu s bratom Jurajom prevádzkujú cestovnú kanceláriu, v uplynulých dňoch mapoval vyčíňanie hurikánu Irma. Po 5 dňoch strávených u známych v Boca Raton sa včera konečne mohli aj s manželkou vrátiť domov a zistiť ako to aktuálne vyzerá v uliciach Miami Beach.

Na snímke Laco Matyinko s manželkou

Tu sú jeho aktuálne postrehy: “Som veľmi rád, že to nakoniec nebolo až tak ničivé, ako sa predpokladalo. My sme mali to šťastie, že sme prechod hurikánu Irma mohli prečkať u našich dobrých známych, ktorých dom je na podobné prípady veľmi dobre vybavený. Mali sme dostatočné zásoby jedla aj vody a tiež vlastný generátor. Vďaka tomu sme mali v dome elektriku, čo bolo skvelé, keďže na väčšine územia Floridy došlo k jej výpadkom na niekoľko dní. Mali sme tak možnosť aspoň trochu byť v spojení so svetom a mať priebežne informácie o tom, čo sa deje.”

Reklama

Ladislav veľmi oceňuje aj spôsob ako boli o všetkom, čo súviselo s hurikánom informovaní.

Reklama

“Úrady v súčinnosti s bezpečnostnými zložkami a médiami odviedli skvelú prácu. K prípravám na hurikán pristúpili veľmi zodpovedne, ľudí neustále informovali o všetkom potrebnom nielen pred, ale aj počas hurikánu a veľkou mierou prispeli k tomu, že sa predišlo zbytočným škodám alebo stratám na životoch. Až na výnimky boli veľmi disciplinovaní aj samotní ľudia, ktorí dodržiavali stanovené pokyny a nepokúšali zbytočne šťastie nejakým nepremysleným konaním”, konštatuje.

Laco aj s manželkou je už momentálne naspáť v Miami Beach vo svojom apartmáne. Aj napriek zabezpečeniu okien a dverí sa obávali, v akom stave nájdu svoj byt, pretože ak by sklené výplne nevydržali, došlo by k jeho zatopeniu aj so všetkým, čo bolo v ňom. Naštastie všetko zostalo neporušené, takže si mohli vydýchnuť a ďakovať bohu, že mali to štastie zvládnuť tento hurikán bez akejkoľvek ujmy. Od včera sa už život v Miami Beach postupne vracia do normálu, začalo fungovať letisko aj prístav a otvárajú sa tiež obchody, tým pádom si ľudia môžu konečne dokúpiť potraviny.

Ako poznamenal Ladislav,: “Veci tu na Floride sa dávajú veľmi rýchlo do poriadku. Úrady prvé dni po hurikáne vyzývali všetkých občanov, aby zostali na svojich miestach a umožnili pracovníkom elektrárni, správy ciest ako aj bezpečnostných zložiek dať do poriadku cesty a celú infraštruktúru. Aj do Miami Beach nás vpustili len včera ráno po 8:00 hodine, dovtedy boli vstupy do mesta uzavreté a vyzeralo to tam ako v militantnej zóne. Malo to však svoj zmysel, lebo vďaka tomu sa všetko rýchlo a efektívne porobilo a nevznikali zbytočné zmätky. Takže už máme obnovenú elektriku, mobilné siete, internet a sprejazdnené všetky hlavné ťahy od popadaných stromov.”

Laco sa tak opäť môže venovať svojej práci. Už stihol zabezpečiť náhradný termín odletu klientom, ktorí zostali kvôli Irme “uväznení” na Floride a bol vyzdvihnúť klientov vracajúcich sa z výletnej plavby do znovuotvoreného prístavu. Nuž a tým, ktorí sa chystajú do Miami alebo na Floridu v najbližších dňoch odkazuje, že sa nemusia ničoho báť, opäť vyšlo slnko a všetko už funguje ako má, takže sú srdečne vítaní.

Redakciu informovalo M&M Brothers

Reklama

 

Prípravy na Hurikán v Miami Beach

 

Priebeh Hurikánu v Boca Raton

 

Reklama

Po Hurikáne v Miami Beach

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali