ŽILINA:Obec L. Ján podľa OZ Proti korupcii neoprávnene čerpala eurofondy (2)

ŽILINA:Obec L. Ján podľa OZ Proti korupcii neoprávnene čerpala eurofondy (2)

Žilina 5. februára (TASR) – Pri rekonštrukcii námestia v Liptovskom Jáne v roku 2011 mohlo dôjsť k neoprávnenému čerpaniu finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ). Podľa predsedníčky Občianskeho združenia (OZ) Proti korupcii Vandy Tuchyňovej o tom svedčí znalecký posudok, ktorý si dala vypracovať Špeciálna prokuratúra a poukazuje na rozdiel medzi fakturovanou sumou a skutočnou hodnotou spotrebovaného a dodaného materiálu pri odvodňovacích žľaboch vo výške 38.841,21 eur s DPH. OZ Proti korupcii o tom informovala dnes na tlačovej konferencii v Žiline.

O prípad revitalizácie námestia v celkovej hodnote 390.644,28 eur sa podľa Tuchyňovej zaujíma špeciálny prokurátor a Úrad boja proti korupcii. „Prípad nás zaujíma v dvoch rovinách. Po prvé, v úrovni čerpania finančných prostriedkov z EÚ, podľa nás podvodné čerpanie. A po druhé, práca úradníkov SO/RO Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorých úlohou je kontrolovať, či skutočne finančné prostriedky z EÚ boli čerpané korektne. Úradníci odboru SO/RO ŽSK vykonali kontrolu v roku 2011 a neprišli takmer na nič, čo je z nášho pohľadu na smiech. Pretože, ak sa prejdete Liptovským Jánom a máte minimálne znalosti o stavebnej činnosti, musíte vidieť, že žľaby nie sú 400, ale sú menšie, že sú umelohmotné a nie liatinové,“ povedala Tuchyňová.

Doplnila, že podľa zistení OZ Proti korupcii došlo v projekte rekonštrukcie námestia v Liptovskom Jáne pravdepodobne k ďalším vážnym porušeniam zákona. „Podozrivé je verejné obstarávanie pri výbere dodávateľa, kde vyhrala súkromná firma bez odbornej spôsobilosti na stavebnú činnosť. Napriek tomu, že tento údaj je možné zistiť za 10 minút na internete, úradníci SO/RO ŽSK verejné obstarávanie v rámci kontrolnej správy nenapadli, neupozorňujú na žiadne nedostatky,“ uviedla Tuchyňová.

Obec Liptovský Ján dostala z eurofondov na revitalizáciu námestia 390.644,28 eur. Stavebné práce a celkový projekt uzavrela v roku 2011.

Reklama

Riaditeľ Úradu ŽSK Pavol Holeštiak sa dôrazne ohradil voči tvrdeniam OZ Proti korupcii, ktoré sa podľa neho nezakladajú na pravde. „Združenie 31. januára požiadalo o informácie v zmysle zákona 211 o slobodnom prístupe k informáciám. A ani nepočkali, kým im toto kompletne pripravíme. My máme do 11. februára dostatok času. Chceli sme im to tento týždeň poslať. Základná informácia je, že ŽSK, konkrétne odbor SO/RO v roku 2009 znížil sumu pri tomto projekte zhruba zo 490.000 eur na 390.000 eur, čiže o vyše 100.000 eur práve pri žľaboch. Tým je povedané všetko a nazdávam sa, že bublina spľasla,“ skonštatoval Holeštiak.

Nedostatok pri žľaboch v obci Liptovský Ján odhalili podľa riaditeľa odboru SO/RO ŽSK Milana Ovseníka v roku 2009 pri podrobnom odbornom hodnotení a preskúmaní projektovej dokumentácie, ktorú predložil žiadateľ o nenávratný finančný príspevok. „Zistili sme, že stavebné práce mali z nášho pohľadu v sebe chybne zadané dve položky. Pretože v textovej časti projektovej dokumentácie boli jednoznačne uvedené typy žľabov, ktoré sa používajú na pokojné zóny. Avšak do rozpočtu rozpočtár z nejakého dôvodu uviedol záťaž žľabov na tonáž, používanú na letiskách. Keďže sme to odhalili, navrhli sme znížiť požadovanú výšku nenávratného finančného príspevku o 100.000 eur. Toto akceptovala aj výberová komisia. Takýmto spôsobom sme prispeli už v roku 2009 k odhaleniu nadhodnotenej položky,“ podotkol Ovseník s tým, že ani v procese verejného obstarávania nezistili závažné pochybenia.

Reklama

Starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo zdôraznil, že projekt na revitalizáciu schválil riadiaci orgán a revitalizácia sa uskutočnila v súlade s projektovou dokumentáciou. „Bola skolaudovaná, následne bola vykonaná kontrola riadiacim orgánom zo SO/RO a boli uhradené prostriedky za revitalizáciu. Na základe anonymného udania bolo vznesené obvinenie a vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii viedol vyšetrovanie. Voči tomuto uzneseniu sme podali námietku a prokuratúra ho zastavila ako neopodstatnené,“ uzatvoril Filo.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 5. až 7. odsek.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali