Žiga: Štát pri kompe neprišiel o jediné euro, nikto nič neukradol

Žiga: Štát pri kompe neprišiel o jediné euro, nikto nič neukradol

Bratislava 11. decembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister Peter Žiga v parlamente čelí opozičnému pokusu o odvolanie

Štát v prípade kompy neprišiel o jediné euro a nikto nič neukradol. Vyhlásil to dnes v pléne NR SR minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), ktorý v parlamente čelí opozičnému pokusu o odvolanie.

Reklama
Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Peter Žiga a vpravo poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) a predkladateľ návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery členovi vlády SR Petrovi Žigovi
Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Peter Žiga a vpravo poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) a predkladateľ návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery členovi vlády SR Petrovi Žigovi

“Návrh na moje odvolanie aj s odôvodnením je zrkadlom Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý je obchodne prepojený s finančnou skupinou J&T. V návrhu sú klamstvá, polopravdy a konštrukcie. Slúži to len na prezentáciu pána Matoviča. Vôbec ma neprekvapuje, že to prichádza teraz, Igor Matovič sa riadi heslom ‘čím horšie – tým lepšie’. Návrh sa snaží nabudiť dojem, že niekto mal niečo ukradnúť. Je to ale výmysel, nikto nič neukradol, štát neprišiel o jediné euro,” vyhlásil Žiga.

Podľa ministra je to príbeh o tom, že jediný, kto reálne pomohol občanom šiestich obcí dotknutých výstavbou Vodného diela Gabčíkovo, je táto vláda a konkrétne Vodohospodárska výstavba. “Starostovia novú kompu privítali a vedia, že útoky sú len politikárčením,” povedal Žiga.

Reklama

Minister odmietol, že by bolo verejné obstarávanie na prevádzku kompy zmanipulované. “Vo vestníku bolo zverejnené oznámenie 3. novembra 2014, v európskom vestníku o deň neskôr. Teda štyri mesiace pred začiatkom súťaže bolo jasné, že sa ide obstarávať nová kompa. To je dosť času sa na súťaž pripraviť. Súťažné podklady boli zverejnené 20. februára 2015 a v európskom vestníku 23. februára 2015,” pripomenul. Žiga tiež poukázal na otvorené mediálne zdroje, články o chystanej novej kompe sa začali objavovať už koncom roka 2013.

“Podľa opozície je dôkazom manipulácie aj podmienka zloženia miliónovej zábezpeky. Od januára 2013 platí nová legislatíva týkajúca sa verejného obstarávania. Miliónová zábezpeka sa dáva preto, aby sa súťaží nezúčastňovali rôzni špekulanti,” vysvetlil Žiga.

V poriadku je podľa ministra aj požiadavka na kapitána I. triedy, čo je podľa opozície zbytočné. “V žiadnom prípade nejde o diskrimináciu. Na Slovensku je 84 kapitánov II. triedy a 539 kapitánov I. triedy,” zdôraznil. Šéf envirorezortu zároveň poprel, že cena za služby kompy bude v konečnom dôsledku vyššia ako 25 miliónov eur. “Zmluva hovorí, že sa táto suma nemôže prekročiť,” deklaroval.

Žiga tiež pripomenul, že inicioval trojnásobnú kontrolu celého procesu. “Ministerská kontrola, kontrola Úradu pre verejné obstarávanie a obrátil som sa aj na Najvyšší kontrolný úrad. Oba úrady vedú nominanti súčasnej opozície,” povedal s tým, že ministerská kontrola vyhodnotila postup pri verejnom obstarávaní ako súladný so zákonom. Opozícia na toto oznámenie reagovala smiechom a potleskom.

 

Reklama

Vláda kryje zlodejov, tvrdí opozícia, Smer jej odkazuje, že je trápna

Pokus o odvolanie ministra životného prostredia Petra Žigu pre kauzu kompa je predvolebná kampaň opozície. Tvrdia poslanci Smeru-SD, ktorý na adresu opozície uviedli, že je trápna, arogantná a neznesie úspechy vlády. Opozícia protestuje. Trvá na tom, že vláda nechráni občanov, ale kryje zlodejov. Na obhajobu svojich ministrov nemá podľa nej vládna strana na čele s Robertom Ficom (Smer-SD) argumenty, a preto sa uchyľuje k útokom.

Na snímke zľava predseda výboru NRSR pre životné prostredie Róbert Puci, premiér SR Robert Fico a poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) a predkladateľ návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery členovi vlády SR Petrovi Žigovi
Na snímke zľava predseda výboru NRSR pre životné prostredie Róbert Puci, premiér SR Robert Fico a poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) a predkladateľ návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery členovi vlády SR Petrovi Žigovi

Fico v pléne zopakoval, že ide o predvolebnú kampaň opozície. Návrh na odvolanie Žigu považuje za nekonštruktívny, neopodstatnený, podľa neho ide len o to, aby opozícia opäť liala vedrá špiny na vládu. Pripomenul zároveň príchod automobilky Jaguar Land Rover. Rečnil iba niekoľko minút, ku kauze sa nevyjadril. Vyhlásil iba, že vláda za Žigom stojí a parlamentu odporúča vyjadriť mu dôveru.

“Takú slabú obhajobu ministra som ešte nevidel,” reagoval predseda klubu KDH Pavol Abrhan. Odmieta, že by opozícia mala byť ticho v čase predvolebnej kampane, ak sa ukáže, že vláda kradne. “Vaši ľudia kradnú bagrom. Vladimír Mečiar musí blednúť závisťou,” doplnil Július Brocka z KDH. Poukázal, že Mečiarova Elektra stála 15-krát menej ako kšeft s kompou.

“Je to priehľadné a trápne, odvoláva sa preto, aby sa niekto zviditeľnil. Úspechy vlády mediálne tupo prekryť, len o to ide na tejto schôdzi, o prekrytie úspechov vlády. Dnes budeme počúvať agresívnosť, hlúposť, budú sa tu prejavovať mnohé celebrity opozície. Musíme to vydržať, my to vydržíme, ste ešte tupší, ako ste sa doteraz prejavili,” trvá na argumentácii Smeru-SD Dušan Jarjabek.

Reklama

Vládu podporila aj Magda Košútová (Smer-SD). Členovia vlády majú podľa nej inú prácu ako počúvať “drísty človeka, ktorý má v očiach krv a chce za každú cenu niekoho popraviť”. Hovorila o Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA), ktorý predniesol návrh na odvolanie Žigu. “Pán Matovič tu bzučal ako starý ovad, ktorý len otravuje ľudí,” poznamenala. “Dnes sa musíme biť s tým, že úspechy vlády nevedia strany opozície zvládnuť. To, čo sa tu dnes deje, je prejav politickej kómy opozície,” doplnil Richard Raši (Smer-SD).

“Vydržíme, bzučal ovad… Toto sú zásadné argumenty na obhajobu svojho ministra, ktorý kryje zlodeja,” reagoval Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého vládny Smer-SD nemá argumenty na obhajobu Žigu. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár zopakoval, že ministra Žigu chce opozícia odvolať preto, že nekonal voči generálnemu riaditeľovi Vodohospodárskej výstavby Ladislavovi Lazarovi. Zsolt Simon (Most-Híd) označil premiéra Fica za zbabelca, ktorý sa nevie poslancom pozrieť od očí, a Žigu za ministra, ktorý tuneluje rezort životného prostredia. “Nechránite Slovensko, rozkrádate ho,” vyhlásil.

Poslanci sa nateraz vyjadrovali len v rámci dvojminútových faktických poznámok. Do rozpravy je ich písomne prihlásených 12. Ani jeden však ešte nevystúpil riadne, keďže dosiaľ si slovo zobrali Fico a Žiga a úvodné slovo mal Matovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali