Židovskí utečenci našli útočisko v rekreačnom tábore v Maďarsku

❚❚

Budapešť 15. novembra 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:TASR-Miroslav Košírer)

 

Stovky židovských utečencov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy v dôsledku útoku Hamasu na Izrael minulý mesiac, našli útočisko v nevyužívanom štátnom tábore, ktorý sa nachádza na brehu malebného maďarského jazera Balaton, informuje o tom The European Conservative

Utečenci pred Hlavnou stanicou v Bratislave
Na snímke matka s dvoma malými deťmi a ďalšími utečencami sedia s bagetami

Tento rekreačný tábor začal prvýkrát hostiť židovské rodiny, ktoré utiekli z Ukrajiny v roku 2014 po vojenskom požiari, ktorý vypukol v regióne Donbas po tom, ako proruskí separatisti obsadili mestá Doneck a Luhansk. Teraz poskytuje útočisko približne 250 ľuďom vrátane 100 detí, z ktorých väčšina utiekla z Izraela v týždňoch po útoku zo 7. októbra.

.

Okrem centrálnej budovy strediskového tábora, kde sa obyvateľom denne podávajú tri kóšer jedlá a majú možnosť venovať sa rôznym spoločenským aktivitám vrátane športu, hier, tanca a štúdia židovských náboženských textov, má tábor samostatné jednotky, ktoré slúžia ako ubytovacie zariadenia pre obyvateľov.

“Dbáme na to, aby sa ľudia dobre stravovali, aby boli zdraví, psychicky zdraví, mentálne zdraví,” povedal Mendel Moscowitz, ktorý v tábore pôsobí ako rabín. Zdôraznil, že v zariadení sú vítaní všetci Židia, či už ortodoxní, sekulárni, alebo tí, ktorí ho nedodržiavajú. Skutočnosť, že všetci obyvatelia tábora majú rovnaké náboženstvo a rovnaký štatút utečenca, “všetkých spája”, zdôraznil rabín.

.

“Nájdu si tu svoje miesto, pretože nás všetkých spája to, že sme Židia, a všetci máme spoločný štatút utečenca, ktorý tiež všetkých spája,” povedal pre agentúru AP Moscowitz, ktorý sám utiekol zo svojho rodného mesta Charkov na východe Ukrajiny po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny v roku 2022.

Podľa Moscowitza mu skutočnosť, že je sám vojnovým utečencom, umožnila lepšie slúžiť tým, ktorí sa tiež ocitli v tábore v stredisku.

“Poznám ich potreby, cítim ich potreby. Viem, aké to je utekať pred vojnou,” pokračoval a dodal: “Žiaľ, pre naše rodiny musíme zažiť druhú vojnu. A vďaka Bohu, vďaka Bohu, že existuje miesto, kam by sme mohli ísť.”

Podľa Slomóa Kövesa, ktorý pôsobí ako hlavný rabín Združenia maďarských židovských obcí, od začiatku vojny na Ukrajine pred takmer 21 mesiacmi nazvalo tento tábor v určitom čase svojím domovom viac ako 3 000 ľudí.

Pre agentúru AP uviedol, že je “hrdý” na Maďarsko, ktoré sa postavilo na odpor a ponúklo vysídleným Židom bezpečné útočisko, ale vyjadril ľútosť nad tým, že toľko ľudí muselo vôbec utiecť zo svojich domovov.

.

“Vyvraždiť vás preto, že ste Žid, bez ohľadu na to, kto ste, čo ste, v čo veríte, je niečo, čo sa v histórii štátu Izrael ešte nikdy nestalo,” povedal.

Niekoľko rodín, ktoré v uplynulom mesiaci hľadali útočisko v tábore pri jazere, sa už vrátilo do Izraela, ale mnohí z nich majú v úmysle zostať na mieste aj v nasledujúcich mesiacoch, pretože veria, že vojna sa čoskoro skončí, povedal rabín.

Stojí za zmienku, že v dôsledku izraelsko-hamasovskej vojny Maďarsko otvorilo svoje dvere Izraelu aj iným spôsobom. Uprostred prudkého nárastu antisemitských incidentov v celej Európe Maďarsko povolilo izraelskému mužskému futbalovému tímu odohrať dva z jeho kvalifikačných zápasov na majstrovstvá Európy “doma” v Pancho Arene v maďarskom Felcsúte – rodnej obci maďarského premiéra Viktora Orbána.

Orbán, sám veľký futbalový fanúšik, už dlho trvá na tom, že Maďarsko je pre Židov najbezpečnejšou krajinou v Európe.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali