My ženy

My ženy

Slovensko 11. mája (HSP/Foto: Mária Čapáková)

My ženy. To je taká zvláštna skupina v dnešnej spoločnosti. Keď počujem, ako to niektorá vyslovuje, akoby chcela celému svetu zdôrazniť, že je ženou. Z čoho to pramení? Veď byť ženou je v podstate jednoduché. Žeby to bolo nedostatkom “ženskosti”? Potom sa ale niekde stala chyba.

Vývoj terajšej spoločnosti tak trochu donútil ženy byť menej “ženské”. Aby sa vedeli presadiť akosi stvrdli, zhrubli. Navonok chcú pôsobiť odhodlane a sebaisto, ale ženská duša vždy zostane ženskou dušou. Takzvaná emancipácia žien vybuchla ako sopka. Ženy si začali vydobíjať svoje práva, chceli byť na úrovni mužov a ukázať celému svetu, že nie sú len na to, aby rodili deti.

A napokon vytvorili skupinu, ktorej dali názov “my ženy”…aby si predsa len niekto všimol, že sú ženami… Strácame svoju identitu, ale tak vedome, vlastným pričinením. Potláčame ju. Nechceme byť princezné na hrášku, ale občas by nám to asi neuškodilo.

Reklama

Je to bludný kruh, pretože naše typicky ženské zmýšľanie, nazeranie na svet a riešenie problémov nám vždy bude pripomínať, že sme ženy. Naše emócie sa vždy prejavia, aj keby sme ich dlhší čas potláčali a raz príde na to, že “vybuchnú”. Možno práve vo chvíli, keď nám to bude najmenej vhodné. Väčšinou to tak býva.

Naša psychika je stavaná úplne inak, ako psychika muža. Máme úplne inú skladbu hormónov a iné vnútorné prežívanie. Veľa žien nevie prijať túto skutočnosť o sebe. Tento problém môže vzniknúť ešte u malého dievčatka, v závislosti od výchovy a vzorov, ktoré má doma. Áno, je to tak, veľa dievčat a žien potláča v sebe ženskosť od malička. Stačí, aby malému dievčatku vyčítali, že plače, prípadne sa jej kvôli tomu vysmievali. Aby sa páčila svojim rodičom, bude v sebe emóciu plaču potláčať. Postupom času sa z nej stane “stena”, ktorá bude považovať plač a slzy za osobné zlyhanie. Takýchto dôvodov potláčania vlastnej ženskosti je veľmi veľa. Ale to ženu mení na akýsi kus skaly, ktorá prestáva byť pre mužov príťažlivá.

Reklama

IMG_7242

Existuje aj iný extrém. A to je vnímanie vlastnej ženskosti cez sexualitu. Keď si dievča myslí, že ženou ju urobí partnerský život s mužom. A niektoré sa ponáhľajú byť “ženou” extrémne skoro. Ale ani toto nie je cesta. Je totiž rozdiel byť ženou a byť “zrelou” ženou. Hoci sa toto slovné spojenie zvykne používať v súvisloti so ženami stredného veku, zrelou ženou môže byť aj mladá žena po dvadsiatke. Ak dostala správnu výchovu, nenechala sa ovplyvniť trendom spoločnosti a vstúpila do dospelosti s vedomím, že je ženou so všetkým, čo k tomu patrí. Ak si dokáže užívať svoj emocionálny život, nehanbí sa za svoje slzy či smiech, teší sa na to, že raz bude matkou…

Áno, toto k obrazu ženy akosi patrí. Ale neznamená to, že žena, ktorá neporodila vlastné dieťa, nie je žena. Stačí tá schopnosť v srdci – byť matkou. To je tajomstvo, v ktorom žena akosi dovršuje svoju ženskosť. Veruže nie v sexuálnom živote. Ten je prirodzenou súčasťou našej ženskosti, ale nie je to “gro”. To pravé orechové, čo ženu robí ženou, je schopnosť milovať, odovzdať sa, mať srdce matky. Mať srdce matky ešte skôr, ako porodí dieťa… Pretože ani samotná schopnosť porodiť neurobí ženu automaticky matkou v plnom význame slova.

Čím všetkým musí žena prejsť, aby zistila, že je ženou? Aby zistila, čo to znamená – byť ženou? Aby to prijala a mohla žiť naplno v každej oblasti svojho života? Jemnocitné srdce prestáva byť v móde…radšej ho v sebe zabíjame a nechávame si v hrudi tĺcť ťažký, studený kameň. Zo života ženy si vyberáme len to, čo sa nám hodí. Len to, čo vieme zúžitkovať vo svoj prospech…

Lenže príde tá chvíľa, keď si takéto počínanie vyžiada svoju daň. Keď žena zistí, že celý ten čas strácala niečo zo seba a znovu to nájsť vôbec nie je jednoduché. Rozbitá identita sa ťažko dáva dokopy. Ale nie je to nemožné…

Reklama

My ženy. Skôr, ako niečo takéto vypustíme z úst, zamyslime sa, čo nás núti prijímať túto kolektívnu identitu. Vo vedomí, že som žena, nie je potrebné niekoho o tom presviedčať, pretože môj život o tom jasne hovorí a moje okolie o tom nemá pochybnosti. A rozhodne sa za to nemusím hanbiť. Byť ženou je krásne. Ak ste to v sebe ešte neobjavili, je načase začať pátrať. Aby tento svet nebol o ten kus tvojej či mojej krásy ochudobnený. Je načase byť opäť ženou. Prijať svoju ženskosť. Milovať, odovzdať sa a v srdci – byť matkou…

Mária Čapáková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali