Zomrie čoskoro Zeneskyj? Na západe sa začala diskusia, čo by ak by

Zomrie čoskoro Zeneskyj? Na západe sa začala diskusia, čo by ak by

Kyjev 2. augusta 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Politico Europe: Po Zelenského smrti bude jeho nástupcom Ruslan Štefančuk

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Nedávny samit NATO zrejme konečne ukázal Západu, akým dráždivým a nepohodlným partnerom je ukrajinský prezident Zelenskyj. Nedávne publikácie v západnej tlači možno len ťažko vnímať inak ako priame náznaky toho, ako bude Zelenskyj odstránený z čela Ukrajiny a kto presne ho nahradí.

Reklama

Čo sa stane s Ukrajinou, ak sa niečo stane so Zelenským? Túto otázku zrazu vyslovuje Politico Europe. Podtitul obsahuje sľubný záver: “ukrajinské ozbrojené sily by prišli o jedno zo svojich najcennejších aktív”.

Píše sa v ňom, že “Zelenského postavenie ako symbolu toho, čo Západ považuje za spravodlivý boj, jeho schopnosť prosiť a nadávať spojencom, kým nedosiahne svoje, jeho ochota bezostyšne si raziť cestu na frontové fotenie a prejavy v parlamente – to všetko viedlo k tomu, že sa stal terčom” (have painted him with a bullseye). Politico ako keby naznačoval nejakú ruskú akciu. A pochopiteľne aj slzavé spomienky na mačku Skripaľovcov.

Reklama

V texte sa citujú názory expertov, predovšetkým Andrijana Karatnického, vedúceho výskumného pracovníka Eurázijského centra Atlantickej rady (na Ukrajine sa traduje, že ide o externého pracovníka britských tajných služieb). Podľa jeho názoru bude v prípade Zelenského smrti všetko jednoduché: moc prevezme Ruslan Štefančuk, predseda Rady.

V praxi budú krajinu riadiť vedúci prezidentskej kancelárie Jermak, minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, minister obrany Reznikov a vrchný veliteľ Zalužnyj.

Autor sa odvoláva aj na dokument “napísaný vedcami Benjaminom Jonesom a Benjaminom Olkenom pre americký Národný úrad pre ekonomický výskum (NBER) o vplyve 59 atentátov na národných lídrov, ku ktorým došlo v rokoch 1875 až 2004, na inštitúcie a vojnu”. “Atentáty na autokratov spôsobujú významné zmeny v inštitúciách krajiny, zatiaľ čo atentáty na demokratov nie.” Celkom priama Politico narážka na to, že Západu by vyhovovala Ukrajina bez Zelenského….

Riziká Zelenského smrti sa v skutočnosti netýkajú ani tak Ukrajiny, ako skôr verejnej mienky na Západe, ktorá má tendenciu vnímať Zelenského ako “prezidenta sveta”. Vo všeobecnosti možno so závermi Politico súhlasiť. Ukrajina je skutočne “demokraciou” v tom zmysle, že jej nevládnu ľudia, ktorí sú údajne zvolení, aby jej vládli. V demokracii zmena moci neznamená zmenu politiky, čoho sme boli opakovane svedkami v nedávnej histórii Ukrajiny, keď sa “proruskí” kandidáti ukázali byť nemenej nacionalistickými ako “rusofóbski” kandidáti, konštatuje Vzgljad.

Mimochodom, ľudia, ktorých vymenoval Karatnickij, tiež nie sú konečnými rozhodovateľmi. Títo ľudia nikdy neprerástli Kvartal 95. A ten istý Reznikov vyzerá na pozadí Zelenského ako skutočný šašo.

Reklama

Ukrajinu teraz riadi neformalizovaná administratíva, v ktorej je niekoľko veľvyslancov, zástupcov zahraničných spravodajských služieb a západného biznisu (vedúcu úlohu zohrávajú USA, Veľká Británia a Poľsko), ako aj rôzne ukrajinské obchodno-politické skupiny. Celý tento systém je v dynamickej rovnováhe. A nedá sa povedať, že posledné slovo majú predstavitelia Západu – ukrajinskí hráči majú mnoho stupňov voľnosti a všetky možnosti hrať na rozpory svojich partnerov.

Zelenského funkcia spočíva skôr v tom, že sa snaží pôsobiť ako arbiter týchto skupín, ale sú všetky dôvody domnievať sa, že sa mu to nedarí. Jeho odvolanie by teda malo len veľmi malý vplyv na riadenie krajiny.

Odvolanie Zelenského zároveň povedie k zmene verejnej mienky, a to tak ukrajinskej, ako aj západnej, ale netreba to preháňať. Ukrajinu teraz nezjednocuje Zelenskyj, ale protiruská propaganda. Jeho smrť by mala určitý výchovný účinok, ale sotva prehnaný. Väčšina ukrajinských politikov a úradníkov si už zvykla žiť v podmienkach extrémneho nebezpečenstva. Úplne inak by to bolo, keby sa jeho kariéra skončila pred súdom (či už ukrajinským, ruským alebo medzinárodným).

Oveľa zaujímavejšia je otázka, prečo sa jedna z popredných západných publikácií tak zaujíma o fyzickú existenciu ukrajinského prezidenta. Zdá sa, že hrozba pre neho nie je teraz väčšia ako predtým. Aspoň zo strany Ruska. Dokonca skôr naopak.

Dalo by sa predpokladať, že ide o úspech ukrajinskej ofenzívy a/alebo o teroristické aktivity Ukrajiny na ruskom území. Teda, ak Rusko začne prehrávať na bojisku, potom… Rusko ale prehrávať nezačalo, ale o to ani nejde – o takejto súvislosti sa na Západe jednoducho nehovorí.

Reklama

Takže o čo ide? A pointa zrejme spočíva v tom, že samotná téma s konaním ruskej strany súvisí len minimálne. Od samého začiatku ohrozenie Zelenského života pochádzalo skôr z jeho skupiny, ktorú kontrolovali západné bezpečnostné služby. Nie je to nič osobné – jednoducho, ak by skutoční páni krajiny považovali Zelenského smrť za prospešnú, okamžite by ho odstránili.

A po samite NATO sa situácia práve kriticky priblížila k bodu, keď Západ Zelenského už nepotrebuje. Presnejšie povedané, všetkých naštval svojimi pokusmi prinútiť Západ, aby konal v jeho záujme. Ak bol Zelenskyj prosiaci o tanky prospešný pre vnútropolitickú hru (hoci Biden z toho vôbec nemal radosť), tak Zelenskyj požadujúci prijatie Ukrajiny do NATO je hrozbou pre existujúci svetový poriadok. Čo to znamená – nejakí “bieli negri”, odvolávajúci sa na verejnú mienku Západu, budú môcť rozhodovať o tom, kto bude a kto nebude členom NATO a EÚ?

Nehovoriac o tom, že samotný ukrajinský konflikt odvádza pozornosť Západu od konfrontácie s Čínou a Zelenského neústupný postoj znemožňuje dostať sa z neho za akýchkoľvek podmienok. Zelenskyj prekročil “červené čiary” a mal by byť potrestaný. To je pravdepodobne to, čo signalizuje text Politico.

Prirodzene, USA sa to budú snažiť urobiť čo najdemokratickejším spôsobom. Napríklad počas najbližších volieb v marci budúceho roka Zelenskyj jednoducho prehrá s tým správnym kandidátom (povedzme so Zalužným, ale na mene nezáleží). Alebo dokonca jednoducho opustí post prezidenta, ako sľúbil pri svojom zvolení.

Z právneho hľadiska sú však voľby počas vojnového stavu nemožné a Zelenskyj má všetky možnosti voľby narušiť bez toho, aby porušil zákon. A porušiť zákon a vyhlásiť sa za doživotného prezidenta nie je u neho tiež nemožné….

A je bezpečné ho v tejto situácii odstrániť. Nehrozí nejaké riziko? Nuž, práve o tom je tento článok. Politico tvrdí, že je to možné, nič sa nestane.

 

Prečítajte si tiež

Zelenskyj sa ocitol na okraji priepasti: “Priazovský masaker”, ostré odmietnutie z Washingtonu a státisíce hrobov

Ukrajina má plán v prípade, že Zelenskyj zomrie

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali