Zelenayová o paralele medzi aktuálnou kampaňou a snahou Dzurindu v 90. rokoch: Kúpiť 5 miliónov obyvateľov je hračka. Preto dnes narážame na každom kroku na mimovládky

Zelenayová o paralele medzi aktuálnou kampaňou a snahou Dzurindu v 90. rokoch: Kúpiť 5 miliónov obyvateľov je hračka. Preto dnes narážame na každom kroku na mimovládky

Bratislava 20. februára 2020 (HSP/Foto:HS)

 

Aktuálna predvolebná kampaň a kampaň v 90. rokoch, kedy sa o moc usiloval bývalý predseda strany SDKÚ-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda. Je medzi nimi paralela? Opäť sú na scéne globálni hráči? Na otázky Hlavných správ odpovedala dvojka na kandidátke hnutia Slovenská liga Eva Zelenayová, ktorá okrem iného uviedla svoj pohľad na video k pozemkovej kauze Kisku, Matovičove zahraničné cesty, trieštenie veriacich politikov i na Istanbulský dohovor

Na snímke Eva Zelenayová

Ako vnímate aktuálnu kampaň pred voľbami do NR SR?

Reklama

Ako neférovú. Vyhráva oligarchia a jej finančné možnosti, najmä čo sa týka mimoparlamentných strán. Ak toto nezastavíme, politici  budú fungovať ako vykonávatelia cudzích záujmov.

 

Reklama

Ak sa vrátime do 90.rokov, keď sa o moc usiloval Mikuláš Dzurinda, ktoré predvolebné obdobie bolo turbulentnejšie – predtým alebo teraz?

Paralela je tu jednoznačná. V 90. rokoch išlo o presadenie politickej reprezentácie, ktorá by odovzdala hospodársku podstatu štátu do cudzích rúk. Pochopiteľne, že mala podporu zo zahraničia a rozličné demarše mali zastrašiť obyvateľstvo, že ak zvolí Mečiara, Slovensko sa nedostane  do EÚ a NATO.

A v súčasnosti? Aké záujmy má globálny hráč? Presadiť liberalizmus. Liberálne strany majú indiferentný prístup k národu, preto sú ochotné presadzovať Istanbulský dohovor. A Istanbulský dohovor je nástroj na zničenie národných štátov, národných kultúr, tradičnej morálky i rodiny.

Kúpiť päť miliónov obyvateľov je pre globálneho hráča hračka. Preto dnes narážame na každom kroku na mimovládky organizujúce stretnutia s občanmi, aby ich presvedčili, ktorým médiám majú veriť (samozrejme liberálnym) a dokonca už sa dostali aj do RTVS, kde si vynucujú právo propagovať liberalizmus a vysvetľovať, čo sa stane, ak nebudeme rešpektovať liberálne princípy. A ľudia nemajú  čas zamýšľať sa nad politikou, keď musia zabezpečovať vitálne potreby svojich rodín. Stávajú sa  ľahkou korisťou manipulátorov. V roku 1998 sa podarilo zastaviť projekty v prospech SR, napríklad diaľnice, ktoré mali byť vybudované do roku 2005. Ak sa voliči neprebudia a znovu uveria zmene, môže nás tá zmena veľmi bolieť.

 

Reklama

Prejdime k jednotlivým častiam súčasnej kampane. Čo si myslíte o videu, ktoré zverejnili o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi  a jeho kúpe pozemkov?

Kiska prehral súdny spor o pozemok vo Veľkom Slavkove, takže video iba potvrdzuje to, čo všetci vedia. Že je súčasťou podsvetia, nie je žiadna novinka. Sám predsa povedal, že Slovensko je mafiánsky štát. Takto sa môže vyjadrovať iba človek s dôvernými znalosťami prostredia, v ktorom sám žije. Ja by som to tvrdiť nemohla.

 

Ako vnímate zahraničné cesty  Igora Matoviča do Francúzska či na Cyprus?

Ide o jeho štýl politiky. Zaujať, prekvapiť, usilovať sa vzbudiť dojem, že bez neho by nedochádzalo k očiste verejného života. To ľudia majú radi. To dvíha preferencie.  Ibaže sám Matovič nie je čistý. A tu vidím chybu systému, že ho nechal pôsobiť v úlohe nenahraditeľnej metly korupcie, namiesto toho, aby sa aj jeho prípadmi zaoberal. Tento typ politika berie energiu, tak veľmi potrebnú na napredovanie.

Reklama

 

Uplynulé dni rezonuje mimoriadna schôdza, ktorú zvolali Smer-SD a SNS na odhlasovanie 13. dôchodku, zvýšených prídavkov na deti, zrušenie diaľničných známok a opätovné odmietnutie Istanbulského dohovoru. Ak by ste aktuálne boli v parlamente, za ktoré z návrhov by ste hlasovali?

Tzv. demokratická opozícia cíti, že tieto opatrenia môžu ľudí motivovať voliť vládne strany, a preto robí všetko možné i nemožné, aby dokázala, že ide o nezákonný postup. Zaujímavé, že ak išlo o zrušenie prezidentských amnestií, opozíciu netrápilo, že dôsledkom tohto konania bude zrušenie právneho štátu či zavedenie retroaktivity do právneho systému. Alebo o to išlo? Rozvrátiť štát? Teraz, ak sa má pomôcť ľuďom, je priam nepríčetná.

No a samozrejme, Istanbulský dohovor. Ten nesmierne rozdeľuje liberálov a konzervatívcov a keďže vidia, že by sa dal využiť na vyvolanie nepokojov, budú ďalej robiť obštrukcie, aby mohol byť na Slovensku ratifikovaný. Zrušenie diaľničných známok sa mi vidí nepodstatné, za ostatné návrhy by som hlasovala.

 

Ako nazeráte na krok Borisa Kollára, ktorý podmienil hlasovanie o uvedených bodoch ospravedlnením sa Fica a uvoľnením 8 miliónov eur pre choré deti, ktoré má „nájsť“ a uvoľniť Pellegrini?

Kollár je jedným z tých oligarchov, ktorý sa cez peniaze dostal do parlamentu. Nepovažujem ho za politika, je to hráč a aj v tomto prípade využil situáciu, aby sa zviditeľnil a získal preferencie. Veď hovoriť o chorých deťoch je také humánne…

 

Poďme ku KDH. Prečo podľa vás prišlo k triešteniu a nezhodám veriacich politikov, ktoré spôsobilo delenie na menšie strany?

Pri zakladaní tohto štátu KDH nesmierne zneužilo kresťanov. Ján Čarnogurský pred voľbami v roku 1994 povedal, že KDH nie je hnutím konfesijným, ale iná strana s kresťanstvom v názve tu nebola. No a skončilo v objatí s liberálmi. Ukazuje sa, že má nástupnícky subjekt Slovenské hnutie obrody, ktoré sa prejavovalo ako hnutie za kresťanské hodnoty, ibaže v predvolebnej diskusii jeho predseda  Róbert Švec povedal to isté, čo pred rokmi Čarnogurský, že SHO nie je konfesijným hnutím.

Reklama

Práve masívny nástup liberálov pred týmito voľbami podnietil spájanie národno-kresťanských strán a hnutí. Na jednej strane Kotlebovci ĽS NS zobrali pár strán na svoju kandidátku,  na strane druhej sa o to pokúšala Slovenská liga, aby sa po voľbách dala vytvoriť koalícia pronárodných a kresťansky orientovaných strán. Odchod Vladimíra Mečiara z ligy skomplikoval situáciu a nebol už čas urobiť viac v prospech národno-kresťanských síl. Ukazuje sa, že jestvuje vôľa menších strán spolu komunikovať a vytvoriť účinnú bariéru liberalizmu.

 

V médiách sú zverejňované vyjadrenia politikov, kto by s kým vládol. S ktorými stranami si vy viete predstaviť spoluprácu?

So stranami, ktoré majú jasný odmietavý postoj k Istanbulskému dohovoru (ID).

 

Reklama

Na druhej strane, s ktorými stranami by ste do koalície nikdy nevstúpili?

V politike platí nikdy nehovor nikdy, ale určite by to boli strany popierajúce hodnotové nastavenie nášho hnutia. No ktovie, či by sme niektorú z nich nepresvedčili o správnosti našej orientácie. Veď aj liberáli musia pochopiť, aký antropologický nezmysel nám vnucujú cez Istanbulský dohovor. Ide o to, ako sú zaviazané svojim donorom.

Zuzana Franková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali