Zdravotná starostlivosť ostane pre Slovákov zabezpečená do konca roka 2020 aj v prípade tvrdého brexitu

Zdravotná starostlivosť ostane pre Slovákov zabezpečená do konca roka 2020 aj v prípade tvrdého brexitu

Bratislava 8. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Zdravotná starostlivosť pre Slovákov žijúcich, študujúcich alebo pracujúcich vo Veľkej Británii ostane zabezpečená do konca roka 2020 aj v prípade tvrdého brexitu. Informuje o tom brožúra, ktorú pripravilo ministerstvo zahraničných vecí a zverejnilo ju na svojom facebookom profile. „V prípade neriadeného odchodu členského štátu z EÚ sa bude pre oblasť zdravotného zabezpečenia do 31. decembra 2020 garantovať ten istý stupeň ochrany ako doteraz,“ informuje rezort o možných dopadoch odchodu Veľkej Británie z EÚ bez dohody

Ilustračné foto

Turisti budú mať do konca roka 2020 nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť a potrebnú zdravotnú starostlivosť, tak ako doteraz. Vždy pritom musia predložiť svoj Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý vydali na Slovensku. Študenti môžu takisto naplno využívať Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC). Okrem toho ale môžu využiť formulár S1, ktorý zabezpečí zdravotnú starostlivosť v Spojenom kráľovstve v plnom rozsahu. To isté platí aj pre formulár S2, teda plánovanú zdravotnú starostlivosť s predchádzajúcim súhlasom zdravotnej poisťovne. Koniec platnosti formulárov S1, S2 a karty EHIC je k 31. decembru 2020.

Reklama

Pre pracujúcich a samostatne zárobkovo činné osoby, ktorí odvádzajú poistné do britského zdravotného systému, sa nič nezmení. „Ak ste zamestnanec alebo SZČO, ktorý si dobrovoľne prispieva do britského zdravotného systému, vaše nároky na zdravotnú starostlivosť na území Spojeného kráľovstva sú v tomto prípade upravené britskou národnou legislatívou. Máte plne garantované práva a nároky na využívanie zdravotnej starostlivosti podľa britských zákonov, a to v systéme verejného zdravotníctva Spojeného kráľovstva rovnako ako britskí občania,“ informuje brožúra.

V prípadoch, keď slovenská zdravotná poisťovňa odsúhlasila alebo odsúhlasí v termíne do 31. decembra 2020 zákrok v zdravotníckom zariadení na území Spojeného kráľovstva s využitím formulára S2, sa takisto nič nemení, keďže formuláre S2 sú platné až do konca roka 2020.

Reklama

Neodkladná zdravotná starostlivosť sa poskytuje pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá bezprostredne ohrozuje život alebo niektorú zo základných životných funkcií. Neodkladná starostlivosť je aj zdravotná starostlivosť poskytovaná pri pôrode či napríklad vyšetrenie osoby označenej za možný zdroj rýchlo sa šíriacej a život ohrozujúcej nákazy. Súčasťou neodkladnej starostlivosti je neodkladná preprava osoby do zdravotníckeho zariadenia.

Potrebná zdravotná starostlivosť je tá, ktorú vyžaduje zdravotný stav poistenca a musí sa mu poskytnúť s ohľadom na povahu zdravotnej starostlivosti a očakávanú dĺžku pobytu poistenca v inom členskom štáte tak, aby sa nemusel kvôli potrebnému ošetreniu vrátiť do Slovenskej republiky skôr, ako pôvodne zamýšľal. Rozsah potrebnej zdravotnej starostlivosti určuje ošetrujúci lekár. Využíva sa Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC), ktorý platí do 31. decembra 2020.

Zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu vo vzťahu k poistencovi, ak má poistenec bydlisko v inom členskom štáte, je zdravotná starostlivosť, ktorá patrí do rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe sociálneho zabezpečenia v inom členskom štáte. Využíva sa formulár PD S1, ktorý bude naďalej platiť do 31. decembra 2020.

Riziko odchodu Veľkej Británie bez dohody upravujúcej vzťahy s Európskou úniou vzrástlo po nástupe Borisa Johnsona do kresla premiéra. Johnson patrí k zástancom brexitu, aj tvrdého. Vyrokovanú dohodu s EÚ nepovažuje za dobrú. Dohodu okrem neho odmieta aj britský parlament. Referendum o vystúpení sa konalo koncom júna 2016. Spojené kráľovstvo malo pôvodne odísť 29. marca 2019, momentálne platí ako dátum odchodu 31. október.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali