Kupčenie so zdravím onkologických pacientov. Od januára platia namiesto pár eur za lieky stovky

Kupčenie so zdravím onkologických pacientov. Od januára platia namiesto pár eur za lieky stovky

Bratislava 2. februára (TASR/HSP – Foto TASR)

 

Za päť onkoliekov zaplatia pacienti po novom namiesto pár eur aj stovky

Niektorí onkologickí pacienti, ktorí užívajú jeden z liekov Alkeran, Lanvis, Leukeran, Myleran a Purinethol, pocítili na doplatkoch za svoju liečbu po novom roku výrazné zmeny. Ceny jedného balenia týchto liekov najmä pre pacientov s leukémiou, a to aj detských, stúpli o desiatky aj stovky eur. Nie všetkým ich však preplatia zdravotné poisťovne.

Reklama
Dobrí ľudia zbierajú pomoc po drobných, farmafirmy chcú na chorobe profitovať

Najvýraznejší skok nastal v prípade lieku Myleran; kým vlani stál necelých deväť eur, teraz je jeho cena 281. Napríklad cena Leukeranu stúpla z necelých päť eur na 181, Lanvisu z necelých 24 eur na vyše 181 eur. Pri Purinethole došlo k nárastu zo 6,4 na 80 eur. TASR s výpočtom pomohol prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

 

Reklama

Farmaceuti chcú zvýšiť cenu, vydierajú poisťovne i pacientov

Dôvodom tejto situácie je to, že firma, ktorá lieky dodáva na slovenský trh, požiadala o výrazné zvýšenie ceny, čo legislatíva neumožňuje slovenským orgánom akceptovať. Lieky tak vypadli z kategorizačného zoznamu a prišli o úhrady poisťovní. Sú tak aj naďalej pre pacientov dostupné, poisťovne ich však nemusia pacientom uhrádzať.

Ministerstvo zdravotníctva túto situáciu označuje za “vydieranie pacientom”. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, takýto trend bude firma pravdepodobne opakovať aj v iných krajinách a keď následne požiada o vstup do kategorizácie, cena lieku sa zdvihne. Na Slovensku sa ceny určujú ako priemer troch najnižších cien v EÚ. Podľa ministerstva nie je pritom na zvýšenie dôvod.

Jeden z liekov, Purinethol, ktorý je určený detským onkopacientom, má byť už starý a overený liek bez potreby zdrojov na inovácie. Na problémy s jeho preplácaním upozornila vo štvrtok (31. 1.) vo svojom spravodajstve televízia Joj. Čižmáriková v tejto súvislosti poukázala na to, že pre detských pacientov neexistuje iná náhrada. “Vyslovene je to len politika firmy a, bohužiaľ, v tomto nemôžme nič robiť,” skonštatovala.

 

Reklama

Lieky uhrádzajú len počas hospitalizácie, v ambulantnej liečbe nie

Lieky zatiaľ pacientom prepláca iba štátna poisťovňa, súkromné nie, legislatíva im to však ani nekáže. “Na základe požiadavky odborníka MZ SR pre hematológiu zo 7. januára o úhradu nekategorizovaných liekov Všeobecná zdravotná poisťovňa vydala súhlas s úhradou liekov v ambulantnej zdravotnej starostlivosti,” povedala pre TASR Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP s tým, že nie je dopredu potrebný súhlas. Poisťovňa ich bude podľa jej slov uhrádzať do odvolania alebo do zaradenia liekov do zoznamu tých kategorizovaných.

“Uvedené lieky od 1. januára nie sú zaradené v zozname liekov a zdravotníckych pomôcok hradených z verejného zdravotného poistenia. Keďže držiteľ registrácie sám požiadal ministerstvo o vyradenie týchto liekov z úhrady zo zdravotného poistenia a súčasne niekoľkonásobne zvýšil maximálne ceny výrobcu, je potrebné túto situáciu riešiť, aby pacienti neostali bez liečby. Momentálne sme v kontakte s ministerstvom a hlavným odborníkom pre hematológiu s cieľom zabezpečiť liečbu pre našich pacientov,” povedala pre TASR PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová.

Union zdravotná poisťovňa lieky preplatí počas hospitalizácie pacienta, vtedy je úhrada zahrnutá v tej za hospitalizačný prípad. “Union ZP uhrádza lieky v rozsahu, spôsobom a do výšky podľa platnej kategorizácie liekov. Uvedené lieky nie sú zahrnuté v kategorizácii liekov, teda nie sú predpisované na lekársky predpis,” reagovala pre TASR hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Lieky boli pôvodne od výrobcu GlaxoSmithKline, teraz s nimi však spoločnosť už nič nemá. “Dňom 7. júla 2011 Štátny ústav pre kontrolu liečiv schválil prevedenie držiteľa registračného rozhodnutia na lieky Alkeran inj, Alkeran tbl., Leukeran, Lanvis, Myleran, Purinethol na spoločnosť Laboratoires Genopharm, Saint-Thibault-des-Vignes, Francúzsko. Všetky práva, ako aj povinnosti týmto dňom prechádzajú na nového držiteľa registrácie. Spoločnosť GlaxoSmithKline nedisponuje žiadnymi informáciami ohľadom dovozu alebo cenových relácií uvedených liekov, ani nám neprináleží sa k nim vyjadrovať,” uviedla pre TASR medicínska riaditeľka spoločnosti GSK Slovakia Tamara Milly.

Reklama

Spomínaná francúzska spoločnosť Laboratoires Genopharm má na internete webovú stránku, tá však nefunguje. Mail adresovaný na kontaktný mail so žiadosť o reakciu na situáciu sa vráti s odkazom, že adresa neexistuje. TASR preto spoločnosť požiadala o reakciu aj formou doporučenej listovej zásielky.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

ala ed

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali