ZDRAVIE: RÚVZ Prievidza doteraz zaznamenal sedem prípadov chrípky typu A(H1N1)

ZDRAVIE: RÚVZ Prievidza doteraz zaznamenal sedem prípadov chrípky typu A(H1N1)

Bojnice 15. februára (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach má doteraz nahlásených sedem potvrdených prípadov chrípky typu A(H1N1). Šesť takýchto prípadov sa potvrdilo v bojnickej nemocnici a jeden prípad u pacienta ambulantného lekára.

"V nemocnici vykonali doteraz 14 odberov, prevažne sa realizovali na pľúcnom oddelení, prípadne na oddelení ARO. Od ambulantných lekárov máme doposiaľ tri odbery, z toho dva u detí do 18 rokov, pri ktorých sa vírus nepotvrdil," uviedla Klára Minčíková z RÚVZ Prievidza.

Upozornila, že vírus chrípky A(H1N1) sa už považuje za sezónny. Podľa jej slov je to nový typ chrípky, ktorý tu doteraz nebol a ľudia sa ním jednoducho musia vyrovnať. "Predpokladalo sa, že bude mať väčšiu silu a zahubí viac ľudí. Chorá je hlavne dospelá populácia od 20 do 59 rokov a u chorých spôsobuje intersticiálny zápal pľúc, na ktorý môžu chorí zomrieť. To však spôsobovali predtým aj sezónne vírusy. Sezónny vírus je ten, ktorý sa tu každý rok vyskytuje a vírus A(H1N1) sa stal sezónnym, máme ho tu už od roku 2009," vysvetlila Minčíková.

Prevenciou proti tomuto typu vírusu je očkovanie. Ako ďalej uviedla Minčíková, zaočkované sú približne len tri percentá obyvateľov. "Keby sa dali všetci ľudia zaočkovať proti typu A(H1N1), ktorý je jeden z vírusov nachádzajúci sa vo vakcíne, tak by sme nemali takúto chorobnosť," doplnila.

Reklama

RÚVZ zatiaľ pre vyššiu chorobnosť ponechal v nemocniciach v okrese aj protiepidemické opatrenia. Spočívajú v zákaze návštev, neprijímaní pacientov na plánované operácie a na diagnostickú hospitalizáciu a v dodržiavaní prísnych hygienických pravidiel. "To znamená, okrem vetrania a dezinfekcie izolovať každého pacienta s respiračným ochorením a dodržiavať bariérovú ošetrovaciu techniku, aby sa vytvorila bariéra medzi chorým pacientom, keď už musí byť hospitalizovaný, a zdravotníckym personálom, aby sa tam choroby nešírili," uzavrela Minčíková.

Reklama

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali