Zdechovský: Taiwan vytrel všetkým v boji proti koronavírusu zrak

Zdechovský: Taiwan vytrel všetkým v boji proti koronavírusu zrak

Bratislava 7. apríla 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-/Chiang Ying-ying)

 

Domáca produkcia ochranných prostriedkov, múdra karanténa len pre skutočne rizikových, spolupráca s expertmi a ďalšie preventívne nariadenia, to sú podľa českého europoslanca Tomáša Zdechovského úspešné opatrenia proti šíreniu COVID-19 na Taiwane, kde v súčasnej situácii funguje ekonomika aj zdravotníctvo

Ilustračné foto

Po Japonsku a Korei je Taiwan, podľa českého europoslanca, ďalším dobrým príkladom ako zvládať boj s koronavírusom. Aj keď sa od začiatku predpokladalo, že pôjde o jednu z najpostihnutejších oblastí, ukázal sa pravý opak. Krajina navyše plánuje darovať niekoľko miliónov rúšok krajinám, ktoré sú postihnuté najviac. K dnešnému dňu (7.4) Taiwan hlási len niečo viac ako 370 nakazených a 5 mŕtvych.

Reklama

Zdechovský v svojom blogu uvádza, že krajina zvláda boj s pandémiou COVID-19 preto, lebo sa tu dokázali poučiť z vývoja počas epidémie SARS v roku 2003, ktorá zastihla krajinu nepripravenú.

“Na Taiwane preto na epidémiu zareagovali prakticky okamžite, teda hneď po tom, čo sa objavili prvé správy o šírení neznámej choroby v Číne. Už 31. decembra minulého roka začali dôkladné kontroly a karanténa pre ľudí, čo prileteli z provincie Wu-chan. V januári potom začal Taiwan monitorovať všetkých, čo boli počas predchádzajúcich dvoch týždňov v spomínanom čínskom meste a prejavovali horúčku a symptómy infekcie horných dýchacích ciest. Ľudia boli testovaní na 26 známych patogénov, SARS či MERS a tí s pozitívnym výsledkom testu boli okamžite umiestnení do karantény a izolovaní od ostatných,” približuje prijaté opatrenia Zdechovský.

Reklama

Dôležitým opatrením bolo to, že sa tamojšia vláda takmer okamžite snažila urobiť všetko preto, aby zabezpečila dostatočné množstvo rúšok a dezinfekčných prostriedkov. Koncom januára navyše zakázala vývoz rúšok, aby ich bol dostatok pre ich vlastných obyvateľov a neskôr tento zákaz predĺžila do konca apríla. “Rúška a politika karantény sa stali dvoma dôležitými prvkami taiwanského postupu v boji s infekciou. Už spomínaná skúsenosť so SARS viedla Taiwan k presvedčeniu, že rúško je v prípade pandémie účinným ochranným prostriedkom,” tvrdí Zdechovský.

Neskôr krajina zaviedla systém prídelu rúšok. Taiwanská vláda tiež uľahčila širokej verejnosti nákup chirurgických rúšok a vytvorila centralizovaný online systém. Dospelí si tak mohli zaobstarať tri rúška na týždeň a pre deti sa počítalo s desiatimi rúškami na dva týždne.

 

Stavili na domácu produkciu

Ďalším správnym krokom bolo, že taiwanská vláda vydala príkaz zvýšiť súkromnú výrobu rúšok,  kedy zohrala dôležitú úlohu aj pomoc armády. Vojaci boli nasadení priamo v továrňach. Zriadené bolo 62 ďalších výrobných liniek. Vďaka tomuto zapojeniu súkromných producentov sa Taiwanu podarilo už na začiatku marca zaistiť takmer na mesiac dopredu dostatok masiek a ochranných oblekov pre všetok svoj zdravotnícky personál. Podobne to platilo aj v prípade výroby dezinfekcie.

Reklama

“Nevyhnutnou súčasťou vysporiadanie sa s pandémiou teda bolo vyrobiť dostatok ochranných pomôcok a zbaviť sa závislosti na cudzích výrobkoch,” konštatuje v blogu Zdechovský.

 

Múdra karanténa

Tamojšia vláda od 5. februára okrem iného zakázala vstup turistom z pevninskej Číny a 19. marca bol až na niekoľko výnimiek úplne zakázaný vstup všetkých cudzincov, okrem tých s povolením na pobyt. Všetci, ktorí sa vracajú z krajín postihnutých COVID-19 musí na 14 dní do karantény. V prípade prejavenia akýchkoľvek príznakov sú okamžite testovaní s tým, že výsledok je známy za niekoľko hodín.

Ako približuje Zdechovský, na zabezpečenie toho, aby repatrianti neopúšťali svoje domovy, spolupracuje vláda s miestnymi telefónnymi spoločnosti, ktoré sledujú ich mobilné telefóny. Tým, ktorí karanténu porušia, hrozí pokuta. Udržať ľudí v karanténe pomáhajú aj starostovia dedín, ktorí volajú každý deň, aby zistili, že tí, ktorí sú v karanténe, naozaj zostávajú doma. Dodávajú tiež ľuďom v karanténe jedlo a hygienické potreby.

Reklama

 

Rozhodnutia založené na vedeckých poznatkoch

Zdechovský ďalej poukazuje na to, že taiwanský postup v boji s infekciou zahŕňa ešte ďalšie dva hlavné prvky: “prvým  sú opatrenia založené na vedeckých poznatkoch získaných príslušnými odborníkmi v oblasti medicíny. Druhým je získavanie dôvery a podpory verejnosti”.

Ukážkou, že na Taiwane sa dokázal udržať život z väčšej časti v normále, je skutočnosť, že školy tu boli na rozdiel od väčšiny ostatných krajín uzavreté len na relatívne krátku dobu. Nebolo treba prikročiť ani k zatváraniu podnikov, obchodov či obmedzovať pohyb pre všetkých. Deti chodia normálne do školy, dospelí chodia do práce a prakticky všetko môže za sprísnených hygienických podmienok fungovať.

V závere svojho blogu Zdechovský dodáva, že aj keď sa Taiwan snaží pomáhať ostatným krajinám a mohol by byť v súčasnej situácii nápomocný, má dosť sťaženú štartovaciu pozíciu, keďže nemôže byť členom WHO. Taktiež je tu podľa Zdechovského zjavná snaha ignorovať úspechy Taiwanu, a zároveň snaha vychvaľovať naopak komunistickú Čínu a mlčať o jej pochybeniach.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali