Zdechovský: Absurdita nórskeho humanizmu – Breivik verzus Michaláková

Zdechovský: Absurdita nórskeho humanizmu – Breivik verzus Michaláková

Česká republika 13. februára 2015 (HSP/Kombosnímka:TASR/FB)

 

Podľa českého europoslanca Tomáša Zdechovského je Nórsko známe svojim “humanizmom“, ktorý má však podľa neho mnoho podôb. Práve ne dve poukazuje na príklade života masového vraha Andersa Breivika a matky Češky Evy Michalákovej, ktorej nórska sociálna služba Barnevernet odobrala dvoch synov.

 

Reklama

Masový vrah Breivik

Anders Breivik zavražil celkovo 77 ľudí. „Inde by za takýto čin dostal trest smrti či minimálne doživotný trest v prísne stráženej väznici bez možnosti prepustenia. Nórsko ale chce dať najavo, ako mu záleží na tom, aby sa aj s tým najstrašnejším hrdlorezom či psychopatom zaobchádzalo pokiaľ je možné, čo najhumánnejšie,“ píše na svojom blogu Zdechovský.

Reklama
Na kombosnímke Anders Breivik a Eva Michaláková

Rodina je s Breivikom podľa medializovaných informácií v písomnom i osobnom kontakte a neplatia pre ňu žiadne väčšie obmedzenia. Počas stretnutia môžu hovoriť rodným jazykom, teda nórsky. Podľa Zdechovského jeho väzenská cela pripomína lepší penzión, kde má prístup k počítaču, televízií, posilňovni a na obed si môže vybrať niekoľko chodov.

Breivik sa aj napriek istému komfortu sťažuje. Nielen na studenú kávu, nedostatok masla či staré videohry, ale aj na mučenie, za ktoré považuje skutočnosť, že je neustále umiestnený na tzv. samotke (viac tu).

 

Matka Eva Michaláková

Na druhej strane je Eva Michaláková, ktorej nórska sociálka odobrala dvoch synov Dávida a Denisa. Polícia začala vyšetrovať ženu a jej bývalého manžela na základe podozrenia zo sexuálneho zneužívania. Vyšetrovanie podozrenie nepotvrdilo, napriek tomu boli deti matke odobraté.

Reklama

Michaláková „neprestavuje žiadne nebezpečenstvo ani pre svoje okolie, ani pre deti. Svedčí o tom i skutočnosť, že pracuje s deťmi v materskej škole… Pokiaľ ma predpoklady k tomu, aby pracovala s cudzími deťmi, dokáže sa úplne isto postarať aj o svoje vlastné. Napriek tomu všetkému mohla Eva Michaláková vidieť svoje deti len dvakrát ročne dve hodiny. Aktuálne u nej Barnevernet pritvrdil, keď jej dobu znížil z dvoch hodín pre každého z oboch detí na pätnásť minút na to, aby videla oboch synov,“ píše Zdechovský.

Právnička Michalákovej Janne Fjelnsethová upresnila, že v prípade ak budú deti chcieť, aby stretnutie trvalo dlhšie, bude im vyhovené.

 

Porovnanie

Takže podľa europoslanca masový vrah sa môže pravidelne stretávať so svojou rodinou a komunikovať s mini v nórskom jazyku. Ich stretnutia sa odohrávajú bez väčších prekážok či obmedzení.

Reklama

„Na druhej strane boli nevinnej matke odobraté deti a teraz ich môže vidieť len dvakrát ročne na 15 minút, a to ešte za veľmi prísneho dohľadu nórskej sociálky. Matka nesmie so svojimi synmi hovoriť česky ani ich objať,“ vysvetľuje europoslanec.

V prípade masového vraha teda podľa Zdechovského vidíme humanitu vo vzťahu k najnebezpečnejším zločincom. Naopak, niektorým nevinným podľa neho nedokážu pomôcť ani súdy, polícia a príliš účinný nie je ani diplomatický nátlak.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali