Zameriava sa vyšetrovateľ Ďurka aktuálne na Branislava Zuriana? V médiách rezonuje zaujímavá výpoveď

Zameriava sa vyšetrovateľ Ďurka aktuálne na Branislava Zuriana? V médiách rezonuje zaujímavá výpoveď

Bratislava 28. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Vyšetrovatelia inšpekcie sa údajne zaujímajú o bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Vyplýva to z výpovede svedka Slavomíra Surového, o ktorej cez víkend informoval webový portál týždenníka Plus 7 dní

Branislav Zurian
Na snímke bývalý riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian

Slavomír Surový je známy z káuz okolo mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. V minulosti bol údajne jeho vodičom a mal byť prítomný aj pri niekoľkých vraždách. Sám si za účasť pri jednej z nich odsedel 12-ročný trest.

Reklama

Nedávno mal Surového kontaktovať známy vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka, ktorý spoločne so skupinou Čurillovcov, čelí obvineniam zo zneužitia svojich právomocí a ovplyvňovania kajúcnikov. Ďurku napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu jeho skutkov posunuli do Úradu inšpekčnej služby, ktorý vyšetruje kauzy Čurillovcov.

Podľa článku Plus 7 dní Ďurka vyjadril záujem o stretnutie so Surovým s tým, že sa chce rozprávať o jeho prípade, za ktorý bol Surový odsúdený a odpykal si už celý trest. V jeho prípade bolo totiž obvinenie postavené na výpovediach jediného svedka. Surový vraj so stretnutím súhlasil dúfajúc, že polícia znovu otvorila jeho prípad.

Reklama

Týždenník informoval, že ku stretnutiu Ďurku a Surového naozaj došlo. Skutočný Ďurkov zámer však mal byť odlišný. Surový sa pre Plus 7 dní vyjadril, že na stretnutí s vyšetrovateľom ho zaskočili otázky týkajúce sa bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Ďurku zaujímalo to, či Zurian pred mnohými rokmi, ako vtedajší člen vyšetrovacieho tímu Milana Lučanského, nenapomáhal Surovému skrývať sa pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

“Prišli s tým, či Zurian vedel v roku 2011, že sa skrývam v hoteli Gerlach,” opisuje Slavomír Surový nedávny rozhovor s Ďurkom a pokračuje: “Niekto, kto sedel so mnou vo väzení, im to o Zurianovi a Gerlachu vraj povedal, ale bezo mňa to nemôžu použiť. Mám porozmýšľať a mám sa ozvať, lebo oni nechcú, aby sa vrátil Smer a tí policajti, čo tam boli predtým. … Je to blbosť. Navyše, povedal im to človek, ktorý Zuriana nemá rád. Bol odsúdený za to, že nútil starčeka prepísať jeho byt. Vyšetroval to práve Zurian.”

Zdá sa tak, že “elitní” vyšetrovatelia okolo Ďurku rozpracovali možnosť zásahu voči Zurianovi. Na stretnutí so Surovým vraj uviedli, že pokiaľ Surový bude vypovedať proti Zurianovi, znovu sa pozrú na jeho prípad a mohol by byť očistený. “Mám svoju rodinu a nedám sa zaťahovať do nejakých vojen a politických šarvátok. Už som pomohol dosť tomuto štátu objasniť vážne skutky okolo Mikuláša Černáka…” Reagoval na ponuku od Ďurku.

Ku celej záležitosti sa vyjadril aj samotný Zurian: “Je pre mňa nenormálne, aby riaditeľ OBKOKu chodil za osobami, ktoré sú prepustené z výkonu trestu a sľuboval im niečo za to, aby vypovedali voči mojej osobe, čo sa malo stať pred desiatimi rokmi.” Zurian dodal, že činnosť Ďurku a spol. vníma ako pomstu, pretože práve Zurian spolu s niekdajším spolupracovníkom Čurillovcov Jánom Kalavským ako prví priniesli informácie o možných zneužívaniach právomoci Ďurku či Čurillu.

Pripomeňme tiež, že Branislav Zurian je jedným zo strojcov odhaleného korupčného podozrenia voči bývalému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Médiá totiž pred dvoma rokmi zverejnili nahrávku rozhovoru medzi Zurianom a Františkom Imreczem,, na ktorej sa rozprávajú aj o údajnom úplatku pre Mikulca. Zatiaľ čo Imrecze neskôr poslúžil ako kajúcnik vo viacerých kauzách, jeho podozrenia voči Mikulcovi zostávajú nevyšetrené.

Reklama

 

Šutaj Eštok o špinavých metódach Ďurku

Opozičný poslanec parlamentu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripomenul, že o tom, čo za človeka je vyšetrovateľ Ďurka vieme už viac ako dosť. “Človek, ktorý obvinenému Böhmovi zabudol zadržať legálne držanú zbraň. Böhm touto zbraňou neskôr postrelil manželku a sám spáchal samovraždu. Človek, ktorý si neodborným manipulovaním so zbraňou doma prestrelil ruku, aj človek, ktorý chcel vtedajšej šéfke tímu Oblúk Diane Santusovej podpáliť auto kanistrom a zbaviť sa jej.”

“Najnovšie si tento funkcionár inšpekcie vyhľadal bývalého kriminálnika, aby prísľubom za pomoc dosvedčil, že pred x rokmi Branislav Zurian vedel, kde sa ukrýva osoba obvinená z vraždy. Čiže typický Ďurka. Ponuka na očistenie mena výmenou za krivé svedectvo.”

Ak by obvinení vyšetrovatelia okolo Ďurku či Čurillu nemali ochrannú ruku prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora, už dávno by podľa Šutaja Eštoka boli postavení mimo službu. “Ak sa Pavol Ďurka obáva návratu Smeru tak ho chcem vyviesť z omylu. Spolu s ďalšími kumpánmi, ktorým zachutilo zneužívanie moci by sa mal báť nezávislého vyšetrovania a spravodlivosti, ktorá pevne verím po voľbách príde.”

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali