Zámer vrtu geotermálnej vody v Tatranskej Lomnici sa nebude posudzovať podľa zákona EIA

Zámer vrtu geotermálnej vody v Tatranskej Lomnici sa nebude posudzovať podľa zákona EIA

Poprad 18. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Prieskumný vrt pre geotermálne vody súkromnej spoločnosti v Tatranskej Lomnici, proti realizácii ktorého spisovali Tatranci petíciu, sa nebude posudzovať podľa zákona EIA, teda zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Rozhodol o tom Odbor starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Poprade. Zároveň však investorovi stanovil podmienky, ktoré eliminujú alebo zmierňujú vplyv na životné prostredie

Ilustrašné foto

Od začiatku septembra podpísalo petíciu viac ako tristo ľudí, Tatranci upozornili na to, že vrt je plánovaný v tesnej blízkosti sídliska a neprimeraným spôsobom zasiahne do bežného života obyvateľov tejto tatranskej osady. Okrem nadmernej hlučnosti spojenej s realizáciou vrtu sa obávajú najmä toho, že sa do miestneho potoka dostane arzén. Žiadali tiež vypracovanie takzvanej veľkej EIA, teda posúdenia vplyvov na životné prostredie.

Reklama

Podľa materiálov dostupných na enviroportáli Ministerstva životného prostredia SR chce spoločnosť Autonova, s. r. o., realizovať hydrogeologický vrt hĺbky do 500 metrov. „Hlavným cieľom hydrogeologického prieskumu bude overiť možnosť zachytenia termálnej vody v kolektoroch mezozoika do hĺbky 500 m, s predpokladanou ložiskovou teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia,“ uvádza sa ďalej. Navrhovateľ plánuje geotermálnu vodu využiť ako zdroj tepla v objekte Vila Széchényi. Uviedol, že ide o komplikovanú geologickú stavbu, preto uvedené parametre možno len predpokladať a návrh vystrojenia vrtu bude odpovedať potenciálnemu využitiu v prípade pozitívnych výsledkov. Štatutárny zástupca spoločnosti Miroslav Jevický pre agentúru SITA uviedol, že sa zatiaľ vyjadrovať nebude.

Okresný úrad spoločnosti stanovil, aby dbala o ochranu podzemných a nadzemných vôd a zabránila nežiaducemu úniku nebezpečných látok do pôdy, podzemných a povrchových vôd. V prípade negatívneho ovplyvnenia už povolených odberov geotermálnych vôd požaduje práce ukončiť. Medzi ďalšími stanovenými podmienkami je aj dodržiavanie časového rozsahu výkonu vrtných prác v pracovných dňoch od 8:00 do 20:00, keďže počas víkendov a sviatkov sa práce realizovať nebudú, a dodržiavanie hlukových limitov najmä počas výstavby. „Ak sa zistí, že skutočné vplyvy posudzovanej činnosti sú väčšie, ako sa uvádza v zámere, je ten, kto činnosť vykonáva, povinný zabezpečiť opatrenia na zosúladenie skutočného vplyvu s vplyvom uvedeným v zámere a v súlade s podmienkami určenými v rozhodnutí o povolení činnosti podľa osobitných predpisov,“ uvádza sa v stanovisku okresného úradu zverejnenom na enviroportáli.

Reklama

So zámerom súkromného investora nesúhlasil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade. Ako dôvod uviedol, že na základe predikcie hlukového zaťaženia môže posudzovaná hodnota prekračovať prípustné hodnoty, poukázal pri tom na najbližší rodinný dom, ktorý sa nachádza na parcele plánovaného prieskumného vrtu. Spoločnosť s uvedeným stanoviskom nesúhlasila, uviedla, že rodinný dom, ktorý je najbližšie k plánovanému prieskumnému geologickému vrtu, je vo vlastníctve investora. Ten zároveň deklaroval, že počas vŕtania prieskumného vrtu, ak to bude potrebné, nebude využívať rodinný dom na bývanie a zabezpečí si náhradné.

Mesto Vysoké Tatry vo svojom stanovisku pre okresný úrad z 13. júna zdôraznilo potrebu ďalšieho posúdenia vplyvov na životné prostredie a obyvateľstvo z dôvodu predpokladu negatívnych vplyvov, a vzhľadom na to, že vrt je navrhovaný v zastavanom území obce, kde prevláda funkcia trvalého bývania a ubytovania v zariadeniach cestovného ruchu. Samospráva zároveň žiadala aj vypracovanie hlukovej štúdie. Spoločnosť vo svojom stanovisku uviedla, že obyvateľstvo bude počas realizácie vrtu ovplyvnené najmä zvýšenou hlukovou záťažou, pôjde však podľa nej o dočasné zdroje hluku počas približne šiestich mesiacov, ktoré zhotovením vrtu zaniknú. Zároveň sa v stanovisku pre úrad vyjadrila, že ovplyvnenie obyvateľstva zvýšenou hlukovou záťažou je hodnotené v dodatočne spracovanej hlukovej štúdii. V nej sú popísané zdroje hluku počas hĺbenia prieskumného vrtu, vykonaná je objektivizácia hluku a rovnako je v nej identifikované územie ovplyvnené zvýšenou hlukovou záťažou.

O tomto plánovanom projekte sa bude hovoriť aj v utorok 24. septembra počas stretnutia poslancov Tatranskej Lomnice s obyvateľmi mestskej časti o 16:00 v prednáškovej sále Štátnych lesov Tatranského národného parku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali