Základné podmienky pre nové obdobie eurofondov 2021 – 2027 treba splniť do konca roka 2020

Základné podmienky pre nové obdobie eurofondov 2021 – 2027 treba splniť do konca roka 2020

Bratislava 3. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Slovensko musí v súvislosti s novým programovým obdobím využívania fondov Európskej únie v rokoch 2021 až 2027 splniť základné podmienky, vrátane súvisiacich kritérií, najneskôr do 31. decembra 2020. Zároveň je krajina povinná zabezpečiť ich uplatňovanie počas celého budúceho sedemročného obdobia

Ilustračné foto

Vyplýva to z materiálu Spôsob uplatnenia základných podmienok pri príprave implementačného mechanizmu politiky súdržnosti EÚ po roku 2020 v podmienkach Slovenskej republiky, ktorý v stredu schválila vláda na návrh podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD).

Reklama

Splnenie základných podmienok ako súboru legislatívnych, strategických a koncepčných podmieneností na zabezpečenie výsledkovo orientovaného implementačného mechanizmu politiky súdržnosti EÚ v rokoch 2021 – 2027 bude mať už od začiatku nového programového obdobia priamy vplyv na celkovú úspešnosť využívania eurofondov. Cez plnenie základných podmienok sa posudzuje pripravenosť členských štátov realizovať špecifické ciele. Splnenie požadovaných kritérií ešte pred začiatkom, alebo v čo najkratšom čase od začiatku oprávnenosti výdavkov na programové obdobie 2021 – 2027 má zabezpečiť úspešné čerpanie eurofondov. Spoločné ustanovenia o implementácii fondov EÚ v budúcom období obsahuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) z mája 2018.

“Základné podmienky nahrádzajú ex ante kondicionality, ktoré boli povinné pre jednotlivé členské štáty v programovom období 2014 – 2020,” uviedol úrad vicepremiéra v materiáli. Základné podmienky sú rozdelené na horizontálne a tematické. V podmienkach Slovenska budú horizontálne základné podmienky aplikovateľné pre všetky operačné programy. Jednotlivé tematické základné podmienky budú súhrnne vyhodnocované na úrovni príslušného programu. “Stručné vyhodnotenie plnenia základných podmienok bude obsiahnuté aj na úrovni Partnerskej dohody SR na roky 2021 – 2027. Vzhľadom na dôležitosť operačného programu, ako hlavného programového dokumentu, sa aplikovateľnosť a plnenie horizontálnych a príslušných tematických základných podmienok bude vyhodnocovať za každý špecifický cieľ v rámci fondov EÚ,” priblížil Rašiho úrad.

Reklama

Zodpovedné ministerstvá, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad SR budú každé tri mesiace zasielať Centrálnemu koordinačnému orgánu, Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vyhodnotenie plnenia základných podmienok až do ich splnenia do konca roka 2020. V prípade nesplnenia základných podmienok bude materiál obsahovať aj návrh nápravných opatrení pre ich splnenie v čo najkratšom čase. Priebežný odpočet plnenia základných podmienok na národnej úrovni bude posudzovať Rada vlády SR pre politiku súdržnosti 2021 – 2027. Úrad vicepremiéra upraví pravidelné monitorovanie ich plnenia v rámci systému riadenia a kontroly fondov EÚ v budúcom období.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali