Začala sa mimoriadna schôdza, minister Juraj Draxler čelí odvolávaniu

Začala sa mimoriadna schôdza, minister Juraj Draxler čelí odvolávaniu

Bratislava 21. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Jediným bodom programu mimoriadnej schôdze je návrh na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera. Opozícia uvádza v dôvodovej správe tri dôvody na Draxlerovo odvolanie

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci na čele so SaS. Jediným bodom programu je návrh na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorý je vo funkcii od 25. novembra 2014. Opozícia uvádza v dôvodovej správe tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun.

Reklama
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné. “Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec,” tvrdí opozícia.

Rezort školstva v utorok na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem spomínaného riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer. Ministerstvo uviedlo tiež, že peniaze by sa mali vrátiť. “V priebehu najbližších dvoch–troch týždňov bude suma 315.229 eur vrátená späť na účet Metodicko-pedagogického centra. Tak znie informácia od českej polície, ktorá už prišla aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave,” priblížila hovorkyňa pre priamo riadené organizácie ministerstva Monika Hucáková. Zvyšná suma 144.326 eur je podľa jej slov zaistená v slovenskej Komerčnej banke a vrátiť sa bude môcť po rozhodnutí prokurátora. Naďalej tiež prebieha policajné vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu.

Reklama

V kauze Iuventa SaS zdôrazňuje, že minister Draxler nechal budovu vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. “To navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaci školskej mládeži. Tu je ministrova zodpovednosť evidentná a minimálne ju možno klasifikovať ako nekompetentnú a poškodzujúcu záujmy školskej mládeže,” uviedli opoziční poslanci.

Na margo personálnej politiky ministra iniciátori schôdze uvádzajú, že javí znaky vypovedajúce o nekompetentnosti a presadzovaní spriaznených ľudí. “Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia,” tvrdia poslanci.

Vláda SR s návrhom na odvolanie Draxlera nesúhlasí a považuje to za prejav účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy exekutívy v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Na rozdiel od opozície kabinet vidí v rezorte viaceré pozitíva. Spomína napr. dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl či inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá. “V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo v spolupráci s rezortom práce zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov,” konštatuje sa ďalej vo vládnom materiáli.

Kabinet pripomína aj nový komplexný zákon o športe či odstránenie dlhoročnej praxe nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi. Za pôsobenia Draxlera sa zrýchlil tiež proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a spustili sa zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali