Za slušné Slovensko: Ministrom vnútra by nemal byť nominant Smeru-SD

Za slušné Slovensko: Ministrom vnútra by nemal byť nominant Smeru-SD

Bratislava 23. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou vládnej strany Smer-SD. Pred sídlom Úradu vlády SR na to v pondelok apelovali organizátori celoslovenských protestov Za slušné Slovensko. Rezort by mal podľa nich viesť nezávislý človek, ktorý nie je nominantom Smeru-SD, ani nie je s touto stranou prepojený, inak sa nepodarí obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Na snímke zľava zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská, Peter Nagy a Juraj Šeliga

Tlačovú konferenciu občianska platforma zvolala po tom, ako sa jej nepodarilo stretnúť s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD). O prijatie požiadali minulý utorok (17.4.) po rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a po tom, ako premiér Pellegrini oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar ku koncu mája skončí vo funkcii. Z Úradu vlády SR prišla odpoveď, že premiér sa môže s nimi stretnúť najskôr 10. mája, priblížila organizátorka protestov Karolína Farská.

Reklama

To je podľa Farskej prineskorý termín vzhľadom ma vážnosť situácie a fakt, že nominácia nového ministra vnútra má byť oznámená už tento týždeň. „Cez víkend sme videli, že premiér si našiel čas kopať zemiaky a ísť na hokej s tým, že my sme mu už vopred komunikovali, že sme ochotní sa s ním stretnúť hocikedy, aby mu to vyhovovalo,“ uviedla študentka.

„To, čo sme chceli povedať pánovi premiérovi priamo a hovoríme mu to aj dnes je, že ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou strany Smer-SD, ministerstvo by mal riadiť nezávislý človek, ktorý nie je nijakým spôsobom prepojený na stranu Smer-SD, alebo nie je nominantom strany Smer-SD,“ priblížil ďalší organizátor protestov Juraj Šeliga. Takýto apel smeruje okrem premiéra i na predsedov zvyšných koaličných strán Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd).

Reklama

„V prvom rade je to otázka, že či to meno vyberie premiér, alebo mu bude nadiktované. A potom sú tu aj koaliční partneri a je tu celá Národná rada. Ak im ide o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc, tak tá dohoda môže byť naprieč politickým spektrom,“ vysvetlil Šeliga ich predstavu. Po vražde Kuciaka a Kušnírovej podľa neho vznikla nová situácia a už sa nemožno odvolávať na koaličnú zmluvu, ktorá ministerstvo zaručuje najsilnejšej vládnej strane. „Aby to nebol nominant strany Smer-SD požadujeme preto, že ministerstvo vnútra je dnes úplne kľúčovým rezortom a je to nevyhnutné, ak politici chcú, aby ľudia verili, že sa korupcia bude vyšetrovať, že nastanú systémové zmeny,“ doplnil.

Predstavitelia iniciatívy nevylúčili ďalšie pokračovanie celoslovenských protestov. „Táto otázka je pre nás stále aktuálna, komunikujeme s ľuďmi z regiónov, ktorí sú tiež ochotní a schopní ísť s nami ďalej do ulíc v prípade, že bude treba reagovať na politickú situáciu,“ ozrejmil Peter Nagy s tým, že na budúci týždeň uskutočnia celoslovenské stretnutie, na ktorom budú diskutovať o ďalších krokoch platformy.

 

Premiér: Organizátorom protestov som ponúkol primeraný termín na stretnutie

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) si nemyslí, že by situácia v Slovenskej republike bola taká vážna, aby sa s organizátormi celoslovenských protestov Za slušné Slovensko musel stretnúť do 24 hodín. Pellegrini to uviedol v pondelok v reakcii na oznámenie predstaviteľov iniciatívy, že im bol premiérovým úradom ponúknutý ako najskorší možný termín 10. máj.

Reklama

Premiér po stretnutí s predstaviteľmi KOZ na Úrade vlády vyhlásil, že na minulotýždňovú požiadavku organizátorov protestov reagoval adekvátne a do 24 hodín od ich požiadavky im ponúkol termín na stretnutie. Vysvetlil pritom, že skôr ako 10. mája schôdzka nie je možná vzhľadom na jeho nabitý pracovný program, ale aj vzhľadom na menšiu vážnosť obsahu schôdzky. Navrhnutý termín považuje za primeraný a odkázal, že mu nemôže nikto nátlakom diktovať, kedy sa má stretnutie uskutočniť.

„Situácia v Slovenskej republike nie je taká dramatická, taká vážna, aby sme sa museli stretnúť s uvedenými študentmi do 24 hodín. Ich námety sú koncepčného charakteru, myslím si, že 10. máj je primeraný termín a ja sa budem veľmi tešiť na konštruktívne námety, s ktorými prídu, a to, čo budem môcť a bude sa mi zdať prospešné pre Slovensko, sa budem snažiť aj implementovať do nejakých našich opatrení,” prisľúbil Pellegrini.

Predstavitelia občianskej platformy chceli na schôdzke s premiérom diskutovať o obsadzovaní postu ministra vnútra, ktorý sa uvoľnil po demisii Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Nominácia má byť oznámená už tento týždeň, diskusia o tejto veci 10. mája tak bude bezpredmetná, vysvetlili.

Jeden z organizátorov protestov Juraj Šeliga v pondelok informoval, že na Pellegriniho chceli apelovať, aby rezort vnútra riadil nezávislý človek, ktorý nie je pod kontrolou strany Smer-SD, ani nie je jej nominantom, pretože len tak možno obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Občianska iniciatíva by uvítala, keby v tejto otázke vznikla široká politická zhoda.

Premiér takúto možnosť vylúčil. Oznámil, že o nominácii bude rozhodovať predsedníctvo jeho strany v zmysle koaličnej zmluvy, podľa ktorej post patrí Smeru-SD. „Keď strana definitívne na predsedníctve rozhodne o nominácii, okamžite požiadam pána prezidenta, aby nám dal termín, kedy mu môžem nového ministra alebo ministerku prísť predstaviť s tým, že nič by nemalo brániť vymenovaniu, keďže v zmysle ústavy by prezident mal vymenovať takého ministra, akého mu ja predložím,” ozrejmil.

Reklama

Pellegrini pritom bude preferovať, aby po neúspešnom experimente s externým krízovým manažérom bol nový šéf rezortu človek, ktorý bude okamžite schopný riadiť ministerstvo. Ku konkrétnym menám sa vyjadrovať nechcel, najčastejšie sa spomína meno súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva vnútra Denisy Sakovej. „Je to pravá ruka pána Kaliňáka dlhé roky a Róbert Kaliňák bol donútený všetkými tými ľuďmi na zhromaždeniach odstúpiť. Čiže už tá otázka nesie sama v sebe odpoveď,” odpovedal Šeliga na otázku, či je pre nich prijateľná takáto nominácia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali