Za rekordným počtom nakazených je oslava v Námestove. Ohnisko nákazy v zariadení sociálnych služieb v Humennom. Prešovská župa v zariadeniach sociálnych služieb nezavádza sprísnený režim

Za rekordným počtom nakazených je oslava v Námestove. Ohnisko nákazy v zariadení sociálnych služieb v Humennom. Prešovská župa v zariadeniach sociálnych služieb nezavádza sprísnený režim

Trnava 30. septembra 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay, TASR-Miroslava Mlynárová)

 

Rekordný počet pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 v okrese Trnava súvisí podľa regionálneho hygienika Tomáša Hauka s už známymi a podchytenými ohniskami nákazy

oslava
Ilustračné foto

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave v týchto prípadoch systematicky pokračuje v dohľadávaní kontaktov. Približne 10 osôb z okresu Trnava sa podľa Hauka nakazilo na rodinnej oslave, ktorá sa konala v okrese Námestovo.

Reklama

V pondelok pribudlo na Slovensku 231 infikovaných koronavírusom, z toho až 42 v okrese Trnava. Od začiatku pandémie bolo v okrese už 337 osôb s potvrdením ochorením COVID-19. Ochorenie vyradilo minulý týždeň z činnosti aj operátorov tiesňovej linky 155 Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby v Trnave, všetky hovory boli presmerované do susedných krajov.

 

Reklama
Ohnisko nákazy odhalili hygienici v zariadení sociálnych služieb v Humennom

Ohnisko nákazy odhalili hygienici v ďalšom zariadení sociálnych služieb. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti, nové prípady nákazy v okrese Humenné pochádzajú z dvoch ohnísk

senior Alzheimer dôchodca
Ilustračné foto

Jedno je staršie, ide o úzke kontakty v rámci rodiny. Druhé potvrdili v zariadení sociálnych služieb. V ostatných dňoch tam pretestovali všetky osoby, vrátane personálu. Z približne 80 ľudí je celkovo pozitívnych 31 klientov a 23 zamestnancov. Pozitívne testované osoby sú od negatívnych izolované, o pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. V zariadení dlhodobo platí prísny hygienicko-epidemiologický režim a rovnako aj zákaz návštev. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali v pondelok 231 nových potvrdených prípadov COVID-19 z 2 561 laboratórnych vyšetrení. Početnejšie prípady hlásili RÚVZ v Trnave, Humennom, Dolnom Kubíne, Senici, Prešove a Bratislave. Epidemiológovia podľa ÚVZ SR zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

 

Prešovská župa zatiaľ v zariadeniach sociálnych služieb nezavádza sprísnený režim

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vo svojich zariadeniach sociálnych služieb zatiaľ nezavádza sprísnené režimy nad rámec už prijatých opatrení hlavného hygienika a rezortného ministerstva. Situácia v 25-tich župných zariadeniach je podľa hovorkyne PSK Daši Jeleňovej nateraz pokojná

Reklama
senior
Ilustračné foto

Úrad ale odporúča štatutárom byť v maximálnej pohotovosti a promptne reagovať na aktuálnu situáciu a miestne podmienky, v rámci ktorých môžu pristúpiť k prijatiu prísnejších opatrení.

„Určite je potrebné prijať sprísnené režimy v zariadeniach, kde žijú najohrozenejšie skupiny obyvateľov. Ak neprídu zhora, pristúpime zrejme k vlastným razantnejším krokom, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu, ktorý naberá aj v kraji na intenzite,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Aktuálne kraj eviduje prípady troch na Covid-19 pozitívnych zamestnancov v Domove pre seniorov v Starej Ľubovni, ktorí sú všetci bezpríznakoví. Ďalších 17 zamestnancov z dôvodu kontaktov s pozitívnym kolegom je v povinnej domácej karanténe a čakajú na výsledky PCR testov. Známky ochorenia nejavia ani klienti zariadenia, z ktorých za posledný týždeň boli PCR testami testovaní piati klienti ohrození možným kontaktom.

Rovnako bolo pozastavené poskytovanie ambulantnej a týždennej formy v domove sociálnych služieb v zariadení ZSS Egídius Bardejov.

„Stalo sa tak z dôvodu ochrany ostatných prijímateľov a zamestnancov do doby, kedy budú výsledky PCR testu u prijímateľa sociálnej služby, ktorého rodinný príslušník je pozitívny. Všetci zamestnanci boli pretestovaní rýchlotestami s negatívnym výsledkom, známy ešte nie je výsledok PCR testov samotného klienta zariadenia,“ uviedla Jeleňová.

Reklama
Milan Majerský
Na snímke predseda KDH Milan Majerský

V zariadeniach sociálnych služieb PSK platia prísne protiepidemické opatrenia. V lokalitách, kde je evidentne zhoršená epidemiologická situácia sú zakázané návštevy a rovnako aj prijímanie nových klientov. Okrem pravidelného merania telesnej teploty sa zisťuje anamnéza príbuzných dotazníkovou formou. Vytvorené sú tzv. červené zóny, prebieha rýchlotestovanie, pri potvrdených kontaktoch PCR testovanie štandardne nariadené regionálnou hygienou. V zariadeniach prebieha zvýšená dezinfekcia, merania telesnej teploty niekoľkokrát denne.

„Musíme byť opatrní a v strehu, keďže vidíme, že situácia sa z hodiny na hodinu mení a prípady pribúdajú. Sme v neustálom kontakte s riaditeľmi našich zariadení. Ak by sa vyskytli problémy, prípady COVID- pozitívnych klientov či zamestnancov, štatutári majú povinnosť nám to oznámiť. Pri súčasnom nekontrolovanom a rýchlom šírení ochorenia musíme myslieť aj na personálne zálohy v sociálnych službách, kde vidíme isté ohrozenie, ale aj možné riešenia,“ dodal Majerský.

Kraj podľa Jeleňovej venuje pozornosť aj dostatočnému zásobeniu osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami. Nateraz ich majú župné zariadenia dostatok s tým, že poskytovatelia majú povinnosť sa nimi zásobiť minimálne na 14 dní.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali