Z vavrínov sa na Veľkej cene Monaka po chybe Hamiltona tešil Rosberg

Z vavrínov sa na Veľkej cene Monaka po chybe Hamiltona tešil Rosberg

z TASR: Monte Carlo 25. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gero Breloer)

 

Niekoľko jazdcov malo problémy s brzdami

Víťazom Veľkej ceny Monaka automobilov F1 sa na mestskom okruhu v Monte Carle vďaka strategickej chybe tímového kolegu v závere stal po tretí raz v rade Nico Rosberg z tímu Mercedes.

Reklama
Na snímke nemecký jazdec F1 Nico Rosberg
Na snímke nemecký jazdec F1 Nico Rosberg

Za Nemcom skončil jeho krajan a štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel (Ferrari). Tímový kolega a víťaz kvalifikácie Lewis Hamilton prišiel o pozíciu na čele počas fázy safety car, keď sa po výmene pneumatík vrátil na trať až na tretej priečke.

Po druhom triumfe v sezóne v sérii skrátil Rosberg v priebežnom poradí seriálu MS náskok Hamiltona o sedem bodov. Oboch pilotov Mercedesu delí po nedeli od seba desať bodov.
“Viem, že som mal šťastie, tak si budem tento okamih teraz vychutnávať. Ale čaká ma tvrdá práca, pretože Lewis bol dnes silnejší,” tešil sa Rosberg.

Reklama

Mercedesy si po štarte udržali pozíciu na čele a dorážajúcemu Vettelovi sa ich na úzkej trati nepodarilo predbehnúť. Do boxov musel so zničeným predným krídlom Nico Hülkenberg (Force India), ktorý po kolízii s Fernandom Alonsom (McLaren) vrazil do bariéry. Španiel dostal za incident päťsekundovú penalizáciu. Predné krídlo menil po defekte tiež Brazílčan Felipe Massa (Williams). Po piaty raz v ročníku ukončil Veľkú cenu predčasne ôsmy Pastor Maldonado (Lotus), keď Venezuelčana tentoraz zradili brzdy.

Vedúci Hamilton sa začal vzďaľovať tímovému kolegovi a v 5. kole mal náskok 2,3 sekundy. Angličana začali trápiť problémy s prednými brzdami, no napriek tomu náskok na Rosberga stále narastal. Tretí Vettel sa bez problémov krajana držal, no v Monaku nie je priestor na predbiehanie a napriek drobnému zdržaniu v boxoch Rosberg pozíciu ubránil. Vettelovi tak nezostávalo nič iné, len trpezlivo vyčkávať na svoju príležitosť.

V 44. kole hlásil problémy s prevodovkou deviaty Alonso a o chvíľu už definitívne odstavil monopost vedľa trate. Jeho tímový kolega Jenson Button si pripísal ôsmu pozíciu a získal prvé body pre McLaren.

V 64. kole urobil jazdeckú chybu jedenásty Max Verstappen (Toro Rosso), ktorý v súboji s Romainom Grosjeanom (Lotus) stratil nad monopostom kontrolu, v plnej rýchlosti narazil do bariéry a na trať musel safety car. Počas jazdy za safety car išiel vedúci Hamilton na prekvapujúcu výmenu pneumatík v boxoch a na trať sa vrátil až na treťom mieste. V závere už svojich súperov nepredbehol. “Nebude to mať žiadne následky, obsadili sme prvé a tretie miesto,” reagoval na rozhodnutie šéf Mercedesu pre motošport Toto Wolff. “Vyhrávame aj prehrávame spolu. Tím odvádza počas celej sezóny skvelú prácu,” povedal “poškodený” Hamilton.

 

Reklama

Celkové výsledky Veľkej ceny v Monte Carle

(78 kôl á 3,340 m/celkovo: 260,520 km):
1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 1:49:18,420 h, 2. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +4,486 s, 3. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +6,053, 4. Daniil Kvjat (Rus./RedBull) +11,965, 5. Daniel Ricciardo (Austr./RedBull) +13,608, 6. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +14,345, 7. Sergio Perez (Mex./Force India) +15,013, 8. Jenson Button (V. Brit./McLaren) +16,063, 9. Felipe Nasr (Braz./Sauber) +23,626, 10. Carlos Sainz jun. (Šp./Toro Rosso) +25,056, 11. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +26,232, 12. Romain Grosjean (Fr./Lotus) +28,415, 13. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber) +31,159, 14. Valtteri Bottas (Fín./Williams) +45,789, 15. Felipe Massa (Braz./Williams) +1 kolo, 16. Roberto Merhi (Šp./Marussia) +2 kolá, 17. Will Stevens (V. Brit./Marussia) +2 kolá
nedokončili: Max Verstappen (Hol./Toro Rosso), Fernando Alonso (Šp./McLaren), Pastor Maldonado (Ven./Lotus)

Priebežné poradie seriálu MS:
1. Lewis Hamilton 126 b., 2. Nico Rosberg 116, 3. Sebastian Vettel 98, 4. Kimi Räikkönen 60, 5. Valtteri Bottas 42, 6. Felipe Massa 39, 7. Daniel Ricciardo 35, 8. Daniil Kvjat 17, 9. Felipe Nasr 16, 10. Romain Grosjean 16, 11. Sergio Perez 11, 12. Carlos Sainz jun. 9, 13. Nico Hülkenberg 6, 14. Max Verstappen 6, 15. Marcus Ericsson 5, 16. Jenson Button 4

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 242 b., 2. Ferrari 158, 3. Williams 81, 4. Red Bull 52, 5. Sauber 21, 6. Force India 17, 7. Lotus 16, 8. Toro Rosso 15

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali