Výzva lásky: 26. – 40. deň

Výzva lásky: 26. – 40. deň

Košice 15. januára (HSP/Foto: HSP)

 

Záverečných pätnásť dní Výzvy lásky od autorov Alex a Stepken Kendrick, ktorej zobrazenie môžete vidieť vo filme Fireproof/Skúška ohňom (viac o filme si môžete prečítať tu) je asi najťažších. Zameriavajú sa na vzťah manželov s Bohom či na učenie sa spoločnej modlitbe a čítaniu Svätého Písma.  Jednotlivé denné výzvy dávajú do pozornosti tiež sny, potreby a túžby životného partnera.

Deň 26: Láska je zodpovedná

Reklama

V modlitbách sa venuj oblastiam, v ktorých si pochybil. Požiadaj o odpustenie Boha a potom v sebe nazbieraj dostatok pokory, aby si svoje chyby pripustil pred partnerom. Urob to úprimne a pravdivo, požiadaj ho o odpustenie. Bez ohľadu na to, ako zareaguje, dbaj na to, aby si si uchoval v láske zodpovednosť. I keď odpovie kritikou príjmy to ako radu.

Deň 27: Láska povzbudzuje

Reklama

Odstráň z vášho domova jed nerealistických očakávaní. Pouvažuj o jednej oblasti, o ktorej vám váš partner povedal, že od neho/nej očakávate priveľa. Povedzte mu/jej, že ľutujete, že ste k nemu/nej boli taký tvrdý. Sľúbte, že sa ho/ju pousilujete chápať a uistite ho/ju o svojej bezvýhradnej láske.

Deň 28: Láska prináša obete

Čo vášho partnera práve teraz najviac ťaží? Mohli by ste ho/ju svojim obetavým skutkom zbaviť tohto bremena? Nech už potrebuje veľkú vec alebo maličkosť, zameraj sa na to, aby si vyšiel v ústrety jeho/jej potrebe.

V manželstve sa muž a žena vzájomne dopĺňajú

Deň 29: Motivácia lásky

Skôr ako dnes znova uvidíš svojho partnera, pomodli sa za neho/ňu a jeho/jej potreby. Či už to bude pre teba ľahké alebo nie, povedz: „Ľúbim ťa.“ Potom mu/jej vyjadri lásku nejakým konkrétnym spôsobom. V modlitbe sa znova obráť k Bohu a poďakuj mu privilégium, že môžeš ľúbiť práve túto mimoriadnu osobu – bezvýhradne, tak ako on miluje vás oboch.

Reklama

Deň 30: Láska prináša jednotu

Vyčleň jednu oblasť, ktorá vás v manželstve rozdeľuje, a vnímaj ju dnes ako nový podnet pre tvoju modlitbu. Žiadaj Pána, aby odhalil niečo v tvojom srdci, čo ohrozuje jednotu s tvojim manželom/tvojou manželkou. Modli sa, aby urobil to isté aj pre nich. Ak je to vhodné prediskutuj túto záležitosť otvorene a hľadaj Božie usmernenie k jednote.

Deň 31: Láska a manželstvo

Je „odpustenie“ problémom na dosiahnutie ktorého ste dosiaľ nenazbierali odvahu? Priznaj to dnes pred svojim partnerom a rozhodni sa to dať do poriadku. Závisí od toho jednota vášho manželstva. Splň si povinnosť voči Bohu i manželovi/manželke, aby sa vaše manželstvo stalo najvyššou prioritou nad akýmkoľvek iným ľudským vzťahom.

Deň 32: Sex patrí k láske

Reklama

Ak je to dnes možné, pokús sa podnietiť sexuálny styk s tvojim partnerom. Urob to spôsobom, ktorým si uctíte to, čo vám on/ona povedal/povedala (alebo naznačil/naznačila). O tom, čo od teba potrebuje po sexuálnej stránke. Žiadajte Boha, aby to bolo príjemné pre vás oboch a aby sa to zároveň stalo cestou k vašej dôvernosti.

Deň 33: V láske sa dopĺňate

Uvedom si, že tvoj partner sú nedeliteľnou súčasťou vášho budúceho úspechu. Dnes mu/jej daj vedieť, že si želáš, aby sa zapojil/zapojila do tvojho blížiaceho sa rozhodovania, že potrebuješ jeho/jej názor a radu. Ak si v minulosti jeho/jej názor ignoroval, pripusť svoju chybu a požiadaj o odpustenie.

Deň 34: Láska oslavuje zbožnosť

Nájdi špecifický nedávny príklad, keď tvoj partner prejavil zjavným spôsobom kresťanský charakter. Niekedy v priebehu dňa to slovne vyzdvihni.

Deň 35: Láska je zodpovedná

Získaj kontakt na manželského poradcu – niekoho, kto je kresťanom a poradí vám úprimne a láskyplne. Ak máš pocit, že sa s ním potrebuješ porozprávať, urob prvý krok a dohodni si stretnutie. Počas tohto procesu pros Boha, ťa usmerňoval pri rozhodovaní a spoznávaní toho, čo je správne.

Deň 36: Láska je Božie slovo

Rozhodni sa čítať Sväté písmo každý deň. Zaobstaraj si liturgickú knihu, alebo iný zdroj, ktorý ťa môže usmerniť. Zisti, či tvoj partner má záujem čítať Písmo tiež a môžete čítať spolu. Podriaďte všetky svoje oblasti usmernenia Svätého Písma a začnite budovať na skale.

Deň 37: Láska je jednomyseľná v modlitbe

Reklama

Spýtajte sa svojho partnera, či môžete začať so spoločnými modlitbami. Ráno, pred obedom, alebo večer. Využi tento čas, aby si predostrel Pánovi svoje radosti, nezhody a potreby. Nezabudni mu poďakovať za Jeho starostlivosť a požehnanie. Ak aj tvoj partner odmietne sa na modlitbe zúčastniť, venuj sa jej v zvolenom čase sám/sama.

Deň 38: Láska plní sny

Polož si otázku, čo by tvoj partner chcel, ak by to bolo dosiahnuteľné. Venuj tomu modlitbu a začni mapovať možnosti, ako splniť niektoré (ak nie všetky) jeho/jej túžby v čo najvyššej miere v rámci vašich možností.

Deň 39: Láska pretrvá

Venuj čas osobnej modlitbe, potom napíš list vyjadrujúci oddanosť svojmu partnerovi. Napíš, prečo si tomuto manželstvu oddaní až do smrti, a že bez ohľadu na čokoľvek si ho/ju rozhodnutí ľúbiť. Nechaj list na mieste, kde ho tvoj životný partner nájde.

Reklama

Deň 40: Láska je záväzok

Napíš vaše obnovené manželské sľuby a umiestni ich doma tak, aby ste ich obaja mali na očiach. Ak je to možné, mohli by ste zariadiť, v prítomnosti kňaza a rodiny, formálne obnovenie svojich manželských sľubov. Urobte z nich živé svedectvo hodnoty manželstva v Božích očiach a veľkej cti, že môžete byť s vaším manželom/vašou manželkou jednou bytosťou.

Zuzana Franková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali