“Vyvíjať nátlak na Rusko je zbytočné.” Moskva reagovala na ďalšie americké sankcie

“Vyvíjať nátlak na Rusko je zbytočné.” Moskva reagovala na ďalšie americké sankcie

Moskva 22. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Ramil Sitdikov,TASR/AP-Moscow City Court)

 

Moskva považuje ďalšie americké protiruské sankcie za neochotu vytvárať bilaterálne vzťahy na základe partnerstva, vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová

Maria Zacharovová
Na snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová

Domnievame sa, že takéto nepriateľské akcie administratívy Joe Bidena diktované nedostatkom politickej vôle a neochotou vytvárať ruskoamerické vzťahy na základe partnerstva, uviedla Zacharovová v komentári na webových stránkach ministerstva.

Reklama

V rozpore s duchom ženevského samitu a dohodami dosiahnutými na ňom prezidentmi, oficiálne Washington v súčasnej zložitej dobe, ktorá vyžaduje, aby naše krajiny rozšírili spoluprácu a koordináciu na medzinárodnej scéne, zavádza ďalšie sankcie proti Rusku pod vymyslenými zámienkami. Dochádza k tomu na pozadí najväčšieho zlyhania zahraničnej politiky USA v Afganistane, ktoré je plné nepredvídateľných dôsledkov,zdôraznila.

Podľa jej slov to vyzerá žalostne a beznádejne, svedčí to o neschopnosti Washingtonu opustiť arogantnú hrubosť a neochote brať do úvahy realitu, keď vopred vie, že vyvíjať nátlak na Rusko je zbytočné a naša reakcia bude ako vždy tvrdá a adekvátna.

Reklama

Chceli by sme dúfať, že v Bielom dome nakoniec zvíťazia racionálne úvahy a uvedomenie si kontraproduktivity nekonečného zhusťovania toxickej atmosféry v bilaterálnych vzťahoch, ktoré ich pripravuje o akékoľvek pozitívne perspektívy, povedala Zacharová.

Spojené štáty uvalili sankcie na ruské súdy a spoločnosti zapojené do pokládky Nord Stream 2, ale dokonca aj na Kriminalistický ústav FSB a niekoľko ľudí, o ktorých americká strana tvrdí, že sú to zamestnanci tohto ústavu, v súvislosti s prípadom opozičníka Alexeja Navaľného.

Uloženie amerických sankcií je spojené s výročím otravy Alexeja Navaľného a zdôrazňujú, že opatrenia prijímajú v koordinácii s Veľkou Britániou. Podľa ministerstva financií je sankčný režim proti Kriminalistickému ústavu FSB zavádzaný v súvislosti s Navaľným. Sankcie sa dotknú tiež Vladimira Bogdanova, Stanislava Makšakova, Konstantina Kudrjavceva, Alexeja Alexandrova, Ivana Osipova, Vladimira Paňajeva a Alexeja Sedova, ktorí podľa amerického ministerstva financií pracujú v tomto ústave.

Rad osôb, na ktoré boli dnes uvalené sankcie, je uvedený na zozname za ich účasť v pokračujúcom používaní chemických zbraní Ruskom, a to v rozpore s medzinárodnými štandardmi a dohodami, uviedlo ministerstvo financií vo vyhlásení. Washington sa domnieva, že tieto osoby riadili, boli zapojené a sú zodpovedné za udalosť s Navaľným.

V piatok britská vláda pridala sedem Rusov na sankčný zoznam kvôli chemickým zbraniam v súvislosti s otravou Navaľného. Na zozname je Alexej Alexandrov, Vladimir Piňajev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kirill Vasiljev, Stanislav Makšakov a Alexej Sedov. Podľa britskej strany sú všetci zamestnanci ruskej FSB. Podľa Londýna sa tieto osoby údajne priamo alebo nepriamo podieľali na otrave Navaľného v auguste minulého roka. Ako dôkaz ich účasti Londýn uvádza záznamy telefonických rozhovorov a tiež údaje o ich pohybe.

Reklama

Kremeľ už skôr odmietal obvinenia z držania zakázaných toxických látok s tým, že Rusko dodržiava všetky záväzky vyplývajúce z Dohovoru o chemických zbraniach. Ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Rusko nevyvíja a nevyrába chemické zbrane a posledná chemická zbraň bola zničená v roku 2017, čo potvrdila OPCW.

 

Incident s Navaľným

Navaľnyj bol hospitalizovaný v Omsku 20. augusta minulého roka po tom, čo mu cestou z Tomska prišlo v lietadle zle. Omskí lekári na základe výsledkov vyšetrení uviedli ako hlavnú diagnózu metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudkú zmenu hladiny krvného cukru. Čo to spôsobilo, zatiaľ nie je jasné, ale podľa omských lekárov nenašli v Navaľného krvi ani moči  žiadne jedy.

Alexej Navaľnyj
Na snímke Alexej Navaľnyj

Neskôr bol transportovaný lietadlom do Nemecka. Potom vláda SRN s odvolaním na vojenských lekárov oznámila, že Navaľnyj bol údajne otrávený látkou zo skupiny chemických bojových látok Novičok. Kabinet ministrov Spolkovej republiky Nemecko neskôr oznámil, že závery nemeckých odborníkov potvrdili laboratóriá Švédska a Francúzska, paralelne na základe žiadosti Berlína vykonáva OPCW vlastné vyšetrovanie. Kremeľ v tejto súvislosti vyhlásil, že Berlín neinformoval Moskvu o svojich záveroch, a ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Rusko čaká na odpoveď Nemecka na oficiálnu žiadosť ohľadom tejto situácie: počas jedného mesiaca Rusko poslalo Nemecku tri žiadosti o právnu pomoc ohľadom situácie s Navaľným, ale nedostalo žiadnu odpoveď. V deň Navaľného hospitalizácie začala prokuratúra a polícia vykonávať previerky.

Vláda SRN skôr nepoprela, že nemecká spravodajská služba BND mala od 90. rokov minulého storočia prístup k bojovej otravnej látke Novičok.

Reklama

Riaditeľ Zahraničnej spravodajské služby Sergej Naryškin upozornil, že v “prípade Navaľnyj existuje obrovské množstvo nezrovnalostí, ale služba vonkajšej rozviedky pozná časť pravdy o tom, čo sa stalo.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí rok po incidente s Navaľným vyhlásilo, že išlo o plánovanú provokáciu zameranú na diskreditáciu Ruska, prípad inicioval Západ s cieľom brzdiť krajinu a vykonávať na ňu ďalšie útoky. Na ministerstve uviedli, že Berlín nikdy neposkytol nijaký overiteľný dôkaz o svojich obvineniach voči Ruskej federácii a OPCW zamotala žiadosť Moskvy o pomoc, čím zabránila začatiu stíhania. Krajiny NATO, ako zdôraznilo ministerstvo zahraničia, sa chytajú podvrhov Navaľného tímu k zasahovaniu do záležitostí Ruskej federácie, a to vrátane volieb do Štátnej dumy, ktoré sa budú konať 17. 19. septembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali