Slovensko pozná pacienta „0“, potvrdené sú ďalšie dva prípady. Všetci traja pacienti sú už hospitalizovaní v UNB

Slovensko pozná pacienta „0“, potvrdené sú ďalšie dva prípady. Všetci traja pacienti sú už hospitalizovaní v UNB

Bratislava 7. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto: SITA-Branislav Bibel)

 

Slovensko už pozná tzv. pacienta „0“ s koronavírusom. Ako totiž informoval rezort zdravotníctva, známe sú už výsledky vzoriek ľudí, ktorí boli v najbližšom kontakte so Slovákom, ktorému sa ako prvému potvrdilo ochorenie COVID-19 (koronavírus). “Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR potvrdilo ďalšie dva pozitívne prípady ochorenia Covid-19. Výsledky testov syna aj manželky sú pozitívne,” informovalo v sobotu ráno Ministerstvo zdravotníctva SR

Na snímke klinika Infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v mestskej časti Bratislava-Kramáre

Slovensko tak hlási spolu tri pozitívne prípady a pozná aj pacienta „0“, teda prvého nosiča daného ochorenia. Je to syn, ktorý bol v polovici februára na výlete v talianskych Benátkach. Po 52-ročnom mužovi, u ktorého sa ochorenie potvrdilo v piatok ako u prvého Slováka, sú pozitívne výsledky aj jeho najbližšej rodiny. „Hospitalizovaní sú na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava otec a syn, manželka zostáva v domácej izolácii,“ povedal predseda vlády SR poverený riadením rezortu zdravotníctva Peter Pellegrini.

Reklama

„Ide o úzke kontakty s prvým potvrdeným prípadom koronavírusu. Osoby žijú v spoločnej domácnosti,“ doplnil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave zabezpečuje všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia. „Identifikovali sme pacienta prvého kontaktu, čo nám zjednodušuje aj realizáciu protiepidemiologických opatrení,“ povedal Peter Pellegrini.

„Na Slovensku máme doteraz známe výsledky v počte 339 negatívnych a tri pozitívne,“ uzavrel Ján Mikas.

Reklama

 

Na infekčnú kliniku do nemocnice už premiestnili aj manželku prvého nakazeného

Manželka prvého nakazeného Slováka koronavírusom bola z domácej izolácie premiestnená na infekčnú kliniku do nemocnice. Ako ďalej informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sú už tak hospitalizovaní všetci traja pacienti. Otec, syn a takisto aj manželka 52-ročného muža.

Všetci traja identifikovaní sú hospitalizovaní na Klinike infektológie na izolovaných izbách, kde sú pod stálym dohľadom lekárov. “Prvý identifikovaný otec rodiny je v stabilizovanom stave a bola mu nasadená liečba. Jeho dvaja príbuzní manželka a syn doposiaľ nevykazovali príznaky nákazy, ich stav je monitorovaný, sú pod neustálym dozorom lekárov a podľa vývoja ich klinického stavu im bude nasadená prípadná liečba,” dodáva hovorkyňa UNB Eva Kliská.

 

Reklama
Mesto Malacky zatvorilo centrum sociálnych služieb, kde pracovala nakazená žena

Mesto Malacky preventívne ešte počas piatka (6. 3.) uzatvorilo mestské centrum sociálnych služieb. Pracovala v ňom manželka nakazeného 52-ročného muža, u ktorej bol taktiež potvrdený nový koronavírus. Informuje o tom primátor Malaciek Juraj Říha, ktorý na 14.00 h zvolal zasadnutie krízového štábu.

“Zvolal som zasadnutie krízového štábu, kde prijmeme rozsiahlejšie opatrenia,” približuje šéf Malaciek. V domácej karanténe je naďalej deväť osôb, ktoré sa stretli s nakazenou ženou.

“Naďalej pripomínam, že ide o vírusové ochorenie, preto sa, prosím, vyhýbajte hromadným podujatiam a najmä s pokojom pristupujte k tejto situácii,” odkazuje Říha.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali