Vyšetrovatelia prípadu MH17 hľadajú svedkov, ktorí podporia teóriu “raketometu Buk”

Vyšetrovatelia prípadu MH17 hľadajú svedkov, ktorí podporia teóriu “raketometu Buk”

Svet 3. apriíla (HSP-Peter Dejong)

 

Teória raketometu Buk

Medzinárodný tím expertov, vyšetrujúci tragédiu pádu lietadla MH17 na východe Ukrajiny, pátra po možných svedkoch ochotných poskytnúť akýkoľvek dôkaz, ktorý by potvrdil teóriu, podľa ktorej bolo dopravné lietadlo zostrelené vojenským raketometným systémom Buk.

Reklama

Vo videospráve vydanej spoločným vyšetrovacím tímom (SVT), boli potenciálny svedkovia vyzvaní poskytnúť svoje fotografie a videomateriál, aby sa dokázalo, že raketometný systém zem-vzduch Buk, bol prepravovaný cez donbasský región pred a po incidente dopravného lietadla MH17.

„Základom jednej teórie je, že MH17 bolo zostrelené raketometným systémom Buk,” oznámil SVT vo svojom vyhlásení. „Pátrame po svedkoch, ktorí videli členov posádky raketometu Buk, alebo majú viac informácií o identite ľudí zapojených vo velení a vydaní rozkazu k paľbe z už spomínaného raketometu.“

Reklama

Aj keď sa niektoré média vrhli k unáhleným záverom, hovorca holandského verejného prokurátora, Wim de Bruin, zdôraznil, že existuje „viac, než len jedna“ teória. „Avšak tá, ktorá sa týka raketometu Buk, má okolo seba veľa nezodpovedaných otázok. Preto sme zverejnili výzvu,“ oznámil de Bruin, odvolajúc sa na Buk, ako na „hlavnú teóriu“.

„Táto výzva k svedkom neznamená, že polícia a prokuratúra definitívne uzavreli príčinu pádu lietadla MH17,“ hovorí videospráva. „Pre tento prípad je potrebné ďalšie vyšetrovanie.“

V predbežnej správe z oficiálneho vyšetrovania vydanej v septembri 2014 sa len spomínalo, že havária bola dôsledkom štrukturálneho poškodenia spôsobeného veľkým počtom rýchlo letiacich objektov, ktoré narazili do Boeingu zvonku. Správa nešpecifikovala o aké objekty šlo, odkiaľ pochádzali alebo kto bol zodpovedný.

Žiadny iný overiteľný dôkaz zatiaľ nebol verejne sprístupnený, okrem dát riadenia letovej prevádzky a dát vojenského monitorovania, čiastočne zverejnených ruským ministerstvom obrany, ktoré indikovali prítomnosť ukrajinských raketových stanovísk zem-vzduch a vojenských lietadiel v deň zostrelenia Boeingu.

 

Reklama

Sfalšovaná výpoveď

Uprostred výzvy SVT, miestny obyvateľ luhanského regiónu, ktorého Reuters citovala, že videl ako vypálili raketu zem-vzduch z územia okupovaného rebelmi, pre Russia Today uviedol, že Reuters sfalšovala jeho výpoveď.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred časom prehlásil, že informácie agentúry Reuters „veľmi pripomínajú dezinformácie.“ Výpovede očitých svedkov si podľa jeho slov odporujú.

Lavrov tiež zdôraznil, že Moskva sa bude usilovať o dôkladný prieskum všetkých údajov a verzií katastrofy malajzijského Boeingu na Ukrajine.

Napriek tomu vyšetrovatelia SVT, sledujúci pri vyšetrovaní havárie vlastnú „hlavnú“ teóriu, zostavili video, ktoré obsahuje, ako materiály zo sociálnych médií, tak aj neoverené audio nahrávky, pravdepodobne poskytnuté ukrajinskou rozviedkou, poukazujúc tak na angažovanosť Ruska na tragédii. SVT tvrdí, že raketomet Buk bol videný niekoľkokrát počas havárie, no žiaden dôkaz pre potvrdenie tejto teórie nebol doteraz poskytnutý.

Reklama

Američania zjavne nemájú akýkoľvek dôkaz o ruskej zainteresovanosti, uviedol pre Russia Toady investigatívny reportér Robert Parry, citujúc svoje zdroje a vlastné vyšetrovanie.

Osem mesiacov po páde lietadla trvajú Spojené Štáty na pôvodných záveroch incidentu, založených na „nepriamych dôkazoch“ a správach z médií, odmietajúc sprístupniť nové dáta, tvrdí Perry.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:57

Ruská armáda podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uviedla ukrajinská armáda. Výbuchy bolo počuť neďaleko Kyjeva a v Chmeľnyckej oblasti, ruské sily útočili aj na Ľvov na západe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia a médiá.

08:25

 Na 11 sa zvýšil počet obetí ruského útoku na hypermarket v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

08:24

Počet obyvateľov Kosova sa za uplynulé desaťročie výrazne znížil, vyplýva z predbežných výsledkov celoštátneho sčítania ľudu, hoci výsledok môže byť skreslený bojkotom zo strany srbskej menšiny v tejto balkánskej krajine.

08:23

Pilot britského Kráľovského letectva zahynul pri havárii historického stíhacieho lietadla Supermarine Spitfire na východe Anglicka. Stroj patril Pamätnej letke bitky o Britániu.

08:21

Malijskí opoziční politici oznámili, že v exile vytvorili prechodnú vládu, ktorá má konkurovať ministerskému zboru riadiacemu krajinu, ktorú od prevratu v roku 2020 ovláda armáda. Ide o najnovší manéver civilnej opozície, keďže vojenskí vládcovia Mali nedodržali marcový termín na usporiadanie volieb a odovzdanie moci civilnej vláde.

08:20

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo tichomorský ostrovný štát Vanuatu, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS), ale neočakáva sa, že to spôsobí cunami.

08:18

Moldavsko sa usiluje o vydanie opozičného politika Ilana Šora, odsúdeného za masový podvod, z Ruska po tom, ako sa tam presťahoval z exilu v Izraeli. Uviedla to moldavská ministerka spravodlivosti Veronica Mihailovová-Moraruová.

08:16

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil ruský útok na hypermarket v ukrajinskom meste Charkov, pri ktorom zahynulo najmenej šesť osôb, ako “neprípustný”. 

08:14

Tisíce ľudí protestovali na španielskych Baleárskych ostrovoch pred letnou sezónou proti masovému turizmu. Protestujúci s transparentmi s nápismi “SOS obyvatelia” či “Dosť bolo masového turizmu” pochodovali Palmou de Mallorca, hlavným mestom najväčšieho baleárskeho ostrova Malorka.

08:13

Najmenej 27 ľudí, väčšinou detí, zahynulo po tom, ako v zábavnom parku v západoindickom meste Rádžkot v štáte Gudžarát vypukol mohutný požiar. Situácia je podľa polície už pod kontrolou a prebieha záchranná operácia.

06:37

 Pri pobreží filipínskeho ostrova Luzon sa podarilo objaviť vrak legendárnej americkej ponorky USS Harder, ktorá počas druhej svetovej vojny zaútočila na japonskú flotilu. Loď sa nachádza v hĺbke 1140 metrov.

06:36

Film “Anora” z dielne amerického režiséra Seana Bakera si zo záverečného dňa 77. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes odnáša hlavnú cenu – Zlatú palmu. 

06:33

Americký spevák, skladateľ, multiinštrumentalista aj herec Lenny Kravitz bude mať v nedeľu 26. mája 60 rokov. V začiatkoch umeleckej dráhy mu vydavateľstvá hovorili, že jeho hudba nie je dosť čierna ani dosť biela. Takže prvé demo nahrávky prezentoval pod menom Romeo Blue. Meno Lenny Kravitz začal používať v závere 80. rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

René Pavlík

Marek Brna

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali