Vyjadrenia politikov rok od vraždy Jána Kuciaka

Vyjadrenia politikov rok od vraždy Jána Kuciaka

Bratislava 21. februára 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Pozrite si výber vyjadrení slovenských politikov na sociálnej sieti k minuloročnej dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na snímke portrét Jána Kuciaka

Premiér: Išlo o útok na pilier demokracie

Reklama

“Dnes si pripomíname rok od tragickej udalosti, ktorá otriasla Slovenskom. Vraždu dvoch mladých ľudí považujem za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova,” uviedol vo štvrtok vo vyhlásení predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Pokračoval, že hneď po svojom nástupe do kresla predsedu vlády sa jasne vyjadril, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít vlády. “A preto sa chcem poďakovať vyšetrovateľom a prokurátorom, že svoju prácu vykonávajú skvele a podozriví aktéri vraždy už sedia vo väzbe.”

Reklama

“Zároveň si však želám, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť. Pokrok vo vyšetrovaní je zreteľný. Neželám si rozhádané Slovensko, kde sa bičujú vášne. Vyzývam preto: pokojne si pripomeňme pamiatku zavraždených. Je to memento a zároveň dôstojný odkaz, že si všetci želáme, aby sa podobné udalosti už nikdy v živote našej spoločnosti nezopakovali.”

 

 

 

Reklama

 

Nicholsonová: Ukázali nám strašný stav krajiny

Opozičná poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) na Facebooku napísala, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová “ukázali, v akom strašnom stave je naša krajina”.

“Je našou povinnosťou bojovať za lepšie Slovensko. Ja tam dnes budem. Buďme tam spolu,” avizuje Nicholsoná svojú účasť na štvrtkových protivládnych protestoch.

 

Reklama

 

Matovič: Nezľakli sme sa

“Už je to rok, čo zabili nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Bolesť a zdesenie nezmizli. Nestratili sme však ani odhodlanie pokračovať v Jánovej práci a ďalej odhaľovať podvody, korupciu a špinu, ktorá viedla až k dvom chladnokrvným vraždám,” uviedol vo štvrtok líder strany OĽaNO Igor Matovič.

Dodáva, že dnes už vieme, kto sú s veľkou pravdepodobnosťou vrahovia, a zdá sa, že vieme aj to, kto si vraždu objednal. Stále však nevieme, či bol sám. “Dozvedeli sme sa, že v polícii, na prokuratúre a priamo vo vláde sedeli a stále aj sedia ľudia, ktorí nechceli Jána a novinárov chrániť, lebo chránili tých, o ktorých písal a o ktorých stále píšeme. Dozvedeli sme sa, že Jána, ale aj ďalších novinárov sledovali. Že pripravovali aj ďalšie vraždy.”

“Nezľakli sme sa a neprestali sme sa pýtať a pátrať. A budeme sa pýtať aj ďalej, aby verejnosť vedela, či je vyšetrovanie nezávislé. Za ten rok sme ale zistili aj to, že ľuďom na Slovensku záleží. Že nedovolia, aby krajinu úplne spustošili ako tornádo. Pred rokom nám zabili kolegu a spolu s ním aj jeho snúbenicu. Nezabudli sme. A nikam neodchádzame. All for Jan.”

 

 

Gál, Lajčák a Kalavská: Vražda sa vyšetrí

Reklama

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) verí že vražda sa vyšetrí, aj keď možno neskôr.

Rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je podľa neho Slovensko iné. Zhodujú sa na tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

“Každý si uvedomil, či už na najvyšších úrovniach verejnej sféry alebo nižšie, že jeho práca je posudzovaná. Keď niečo zanedbá, urobí zle, tak ho zodpovednosť neminie,” priblížil svoj postoj Gál, ktorý verí že vražda sa vyšetrí, aj keď možno neskôr. “Spravodlivosť je možno pomalá, ale istá,” myslí si.

 

Reklama

 

Blanár oceňuje prácu polície

Podpredseda Smeru Juraj Blanár napísal k výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky: “Každý z nás odsudzuje túto brutálnu vraždu, či sa na ňu pozeráme ako politici, občania nášho štátu, alebo ako rodičia.”

“Táto udalosť otriasla celým Slovenskom, kde nie je bežné, aby sa novinári vraždili ako v iných krajinách. Som presvedčený, že takou krajinou aj ostaneme, a preto si vážim všetkých vyšetrovateľov, prokurátorov, odborníkov, ktorí na tomto prípade pracujú, že odviedli profesionálnu prácu pri objasňovaní tohto zločinu. Mrzí ma však fakt, ktorý pomenoval generálny prokurátor, že keby neboli úniky z vyšetrovania, už by mohlo byť oveľa ďalej…”

Reklama

 

Beňová dúfa, že nič podobné sa už nezopakuje

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová vyjadrila sústrasť pozostalým a nádej, že podobná tragédia sa už nebude opakovať.

“Chcela by som aj dnes, tak ako pred rokom, vyjadriť hlboký zármutok nad tragickou smrťou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vražda každého človeka je neprijateľným zločinom. Verím, že všetci tí, ktorí na jej dôsledkom vyšetrení denno-denne pracujú, nám už v dohľadnej dobe oznámia, kto bol za tento zločin zodpovedný a že páchatelia a objednávatelia budú obžalovaní a po práve a spravodlivosti aj odsúdení.”

Beňová podotkla, že rovnako ako pred rokom, aj dnes chce vysloviť úprimnú sústrasť rodičom oboch mladých ľudí a tiež nádej, že nič podobné sa už u nás ani nikde vo svete nezopakuje. “Veľmi by som si priala, aby na Slovensku skončilo napätie a vzájomné urážanie a invektívy a aby sme sa mohli venovať pozitívnym témam.”

 

Reklama

 

Beblavý o dlhu voči obetiam

Opozičný nezaradený poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Beblavý napísal, že Slovensko obetiam vraždy dlhuje potrestanie páchateľov.

“Dlhujeme im potrestanie páchateľov, ale aj spravodlivú krajinu pre všetkých. Ján a Martina, nezabudneme,” píše k výročiu Beblavý.

 

 

Reklama

Galko cíti vytúženú zmenu

Opozičný poslanec Ľubomír Galko pokračoval vo svojich tradičných zbesilých útokoch na súčasnú vládu.

“Fico – Vadala – Kočner – Trošková – Jasaň – Zsuzsová – Glváč – Madej – Kaliňák – Gašpar – Raši – Trnka – Krajmer – Bödör – Hraško. A mnohí ďalší. Dnes v priebehu dňa všetci pobozkajme svoje deti a trúchlime a buďme súcitní a spoluúčastní s rodičmi, ktorým systém, vytvorený kriminálnou organizáciou Smer – SD ich deti zabil,” napísal na sociálnej sieti Galko.

“Ale podvečer potom choďme na protest a hlavne nezabudnime. Hneď, ako príde vytúžená zmena a ako to bude možné, všetci vinníci toho všetkého zla, ktorému čelí spoločnosť, musia čeliť spravodlivosti.”

 

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali