Vyhlásenie zástupkyne vlády SR pred ESĽP Marica Pirošíková

Vyhlásenie zástupkyne vlády SR pred ESĽP Marica Pirošíková

Bratislava 14. januára (TASR) – Vyhlásenie zástupkyne vlády SR pred ESĽP k článku Ľuboša Kostelanského s názvom "Talár v Štrasburgu chce právnička z druhej strany barikády" uverejnený v dnešných Hospodárskych novinách.

V článku autor uvádza, že Parlamentné zhromaždenie Rady Európy odporúča, aby krajiny na post sudcov nenúkali svojich agentov. Vzhľadom na to, že uvedené nezodpovedá textu odporúčania, rozhodla som sa zverejniť moje odpovede zaslané redaktorovi Ľubošovi Kostelanskému, v ktorých objasňujem, akým kritériám by mali vyhovovať kandidáti na sudcu v Štrasburgu zvolení na vnútroštátnej úrovni. Pokiaľ ide o konečnú podobu článku redaktorovi pripomínam, že nielen sudca, ale aj novinár by nemal pri svojej práci podliehať vplyvu politikov. O objektívnom sprostredkovaní relevantných informácií verejnosti v tomto prípade nemožno hovoriť.

Reklama

Otázky Ľuboša Kostelanského:

Reklama

1. Chcem sa opýtať, prečo ste sa rozhodli prijať nomináciu a čo je Vašou motiváciou.

2. Medzi odporúčaniami pre členské štáty je, že kandidátom nemá byť zástupca vlády pred súdom. Práve túto funkciu zastávate. Prosím, aby ste sa k tomu vyjadrili.

3. Okrem iného ste zastupovali SR aj v spore proti predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi. Ohľadom stanoviska súčasnej vlády k tomuto sporu vznikli pochybnosti, či nie je v prospech pána Harabina, čo ste vy aj ministerstvo odmietli. Čo hovoríte na úvahu, že by to mohlo byť vnímané ako konflikt v tom zmysle, že teraz o vašej prípadnej kandidatúre bude rozhodovať súdna rada na čele s pánom Harabinom.

Reklama

Moje odpovede:

1. Keď sa oboznámite s moji životopisom je prirodzené, že vzhľadom na moje dlhoročné skúsenosti a odbornosť v danej oblasti som súhlasila so svojou nomináciou.

Reklama

2. V odporúčaniach Rady Európy sa nehovorí o tom, že kandidátom nemá byť zástupca vlády pred ESĽP. V odporúčaniach je uvedené, že pokiaľ je to možné, nemal by byť navrhnutý kandidát, ktorého voľba môže vyústiť do nutnosti menovať ad hoc sudcu. Zároveň sú tam ďalšie podmienky – mal by to byť odborník s praxou v oblasti ľudských práv a ovládajúci aktívne jeden a pasívne druhý rokovací jazyk ESĽP. Nájsť kandidátov, ktorí spĺňajú všetky podmienky je preto náročné. Akokoľvek, bude na rozhodnutí súdnej rady, či uprednostní kandidáta pri ktorom existuje riziko ustanovenia ad hoc sudcu, ktorý ale spĺňa ďalšie dve odborné kritériá alebo kandidáta, u ktorého toto riziko neexistuje, ale neovláda druhý rokovací jazyk, či nemá náležité pracovné skúsenosti v oblasti ľudských práv. Pokiaľ ide o mňa agende ESĽP sa venujem dvanásť rokov, aktívne ovládam obidva rokovacie jazyky a zároveň v nich ako expert vysielaný Radou Európy prednášam o judikatúre ESĽP a výkone rozsudkov v zahraničí. Som externou lektorkou justičnej akadémie a známa je aj moja publikačná činnosť. Zároveň upozorňujem na to, že v uplynulom roku bolo vláde oznámených len 40 sťažností, z ktorých vláda v 19 prípadoch súhlasila so zmierom, a že medzi voľbou v júni a novembrom 2013 je ďalších 5 mesiacov počas ktorých by som funkciu už nevykonávala. Počet sťažností, v ktorých by existovalo riziko ustanovenia ad hoc sudcov sa týmto významne znižuje. Skutočnosť, že zástupca štátu pred ESĽP kandiduje na post sudcu ESĽP nie je ničím nezvyčajným. Na kandidátkach predložených parlamentnému zhromaždeniu figurovali v nedávnej minulosti bývalí zástupcovia vlády za Moldavsko, či Portugalsko, súčasný podpredseda ESĽP bol osem rokov spoluzástupcom pred ESĽP za Taliansko a litovská sudkyňa bola bezprostredne pred svojím zvolením za sudkyňu ESĽP tiež zástupkyňou vlády.

3. Po prvé, za kandidátku ma nenavrhol Štefan Harabin, ale Slovenská advokátska komora a dvaja iní členovia súdnej rady (prof. h. c. doc. JUDr. Mária Bujňáková CSc., JUDr. Igor Burger). Pripomínam, že už v minulosti, a to 7. decembra 2009 som bola v súdnej rade za kandidátku na sudkyňu ESĽP zvolená. K voľbe v parlamentnom zhromaždení nakoniec nedošlo vzhľadom na nadobudnutie účinnosti protokolu č. 14. Bolo to dávno predtým, ako začalo disciplinárne konanie voči predsedovi NS SR. Akokoľvek, opakujem, že stanovisko vlády v spore Harabin bolo štandardné, čo som novinárom preukázala podobnými stanoviskami, s ktorými vyjadrila v minulosti bez akýchkoľvek výhrad súhlas bývalá ministerka spravodlivosti Žitňanská. Na žiadnom mieste v ňom vláda neuznala porušenie práv sťažovateľa. Stanovisko odsúhlasila štátna tajomníčka aj súčasný minister spravodlivosti. Sťažovateľ na ESĽP uspel kvôli pochybeniu ústavného súdu, t.j. vzhľadom na rozdielne prístupy ústavného súdu v identickej veci a neudržateľnosť dôvodov, ktoré uviedol pre nevylúčenie niektorých sudcov z rozhodovania. Teda nie kvôli tomu, ako bolo koncipované stanovisko vlády.

JUDr. Marica Pirošíková

Zástupkyňa SR pred ESĽP

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali