Vyhlásenie podpredsedu SNS Štefana Zelníka: Za všetko môže Danko a ja s vedením, že sme ho tolerovali

Vyhlásenie podpredsedu SNS Štefana Zelníka: Za všetko môže Danko a ja s vedením, že sme ho tolerovali

Bratislava 9. marca 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Prinášame vám vyhlásenie podpredsedu SNS Štefana Zelníka

Na snímke Štefan Zelník

Vážení obyvatelia SR,

Reklama

priatelia, priaznivci SNS, dovoľujem si vám oznámiť, že odstupujem z funkcie podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) a zároveň sa vzdávam aj členstva v nej

Voľby jasne ukázali na konkrétneho človeka, ktorý sa najväčšou mierou pričinil o stratu dôvery a z toho vyplývajúcej podpory. Nie som alibista, ale už nemôžem mlčať. Nevzdávam sa z dôvodu, aby som sa pomstil, ale aby som prinútil predsedu k urýchlenému odchodu. Strana musí čím skôr prejsť svojou strastiplnou katarziou. Som presvedčený, že musíme na to vytvoriť všetky podmienky. Jednou z nich je vyvodenie zodpovednosti.

Reklama

Za neúspechom strany nevidím nijaké vážne osobné chyby, zámerné zlyhania, ani vážnejšie pochybenia našich poslancov v NR SR a obetavých radových členov SNS. Chyby počas štyroch rokov postupne kopil najmä jej predseda. Vďaka jeho osobe a rozhodnutiam sa SNS stala terčom častokrát veľmi oprávnených kritických, niekedy až sarkastických posmeškov. Pracovať v takom prostredí bolo veľmi náročné a nesmierne vyčerpávajúce.

Musím však priznať, že vedenie strany, ktorého som súčasťou aj ja, sa dopustilo jednej zásadnej chyby. Nedokázali sme ho primäť k tomu, aby sa o veciach rozhodovalo odborne a tímovo. V skutočnosti sme mu to tolerovali. Odmietol zapracovať demokratické princípy do stanov SNS. Každý náznak kritiky bol v strane umlčaný. Na snemoch neprebiehala žiadna diskusia. Pod vedením Andreja Danka strana postupne opustila hodnoty a odborný prístup k riešeniu problémov.

Dnes všetko nasvedčuje tomu, že predseda SNS Andrej Danko neurobí všeobecne očakávaný krok, že dobrovoľne zloží funkciu, ako doteraz tak spravil každý neúspešný líder. Jeho sebareflexia je totižto skutočne minimálna, resp. viac hraná, ako úprimná. Jeho túžba po moci a manipulácii s ňou je každému už všeobecne známa.

Všetkých sa nás bolestivo dotýka neúspech vo voľbách, ale voliči nám vystavili vysvedčenie a červenú kartu, ktorá nás vyradila ďalej sa miešať do vecí verejných. Nechceli sme však našu vnútrostranícku špinavú bielizeň prať pred voľbami na verejnosti, preto sa dnes môže mnohým zdať, že sme s ním vlastne mlčky súhlasili, a za to musíme niesť veľkú časť zodpovednosti.

Osobne rešpektujem vôľu Slovenska, preto s pokorou a na protest proti praktikám Andreja Danka odchádzam zo Slovenskej národnej strany. Nemôžem ďalej spolupracovať s takým vierolomným človekom, ktorý oklamal nielen členov SNS, ale aj obyvateľov Slovenska. Úprimne priznávam aj svoj podiel viny z pozície podpredsedu SNS, za ktorú sa všetkým ešte raz hlboko ospravedlňujem. Slovensko: „Prepáč!

Reklama

MUDr. Štefan Zelník, PhD. podpredseda SNS

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali