Výber SR podľahol Česku 0:2, Rusi zdolali Fínov 6:4

Výber SR podľahol Česku 0:2, Rusi zdolali Fínov 6:4

Helsinki 28. decembra 2015 (TASR/HSP)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov neuspeli vo svojom druhom vystúpení na juniorských MS v Helsinkách, keď v pondelok prehrali v Hartwall Aréne s rivalom z Česka 0:2. O góly súpera sa postarali posila z Bostonu David Pastrňák a Dominik Lakatoš.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša nedokázali nadviazať na štvrťfinálový triumf nad ČR z vlaňajších MS (3:0). V zápase síce podali bojovný výkon, vytvorili si niekoľko vyložených šancí, v koncovke však zlyhali. Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili oboch brankárov Adama Húsku a Vítka Vaněčka. Mladí Slováci tak po triumfe 4:2 nad Bieloruskom do tabuľky B-skupiny ďalšie body nepridali, s tromi im aktuálne patrí 3. miesto za ČR a Fínskom.
Slovenský juniorský výber sa najbližie stretne v stredu 30. decembra o 17.00 SEČ s domácimi rovesníkmi z Fínska a účinkovanie v základnej skupine zakončí o deň neskôr zápasom s obhajcom strieborných medailí Ruskom (13.00).

Reklama

MS v hokeji do 20 rokov, B-skupina:

Slovensko – Česko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly: 37. Pastrňák (Zbořil, Kaše), 52. Lakatoš (Hronek). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Rantala (Fín.) – Otmachov (Rus.), Waldejer (Nór.), vylúčení: 3:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 18:34, 8998 divákov.
Slovensko: Húska – Jaroš, Sloboda, Černák, Koch, Romančík, Moravčík, Maier – Milý, M. Sukeľ, Paločko – Hrušík, Šiška, Pospíšil – Bondra, Sádecký, Huňa – Briestenský, Surový, Lešťan
Česko: Vaněček – Sklenička, Mašín, Zbořil, Ščotka, Mikliš, Hronek – Pastrňák, Špaček, Smejkal – Lakatoš, Chlapík, Kaše – Stránský, Tomášek, Veselý – Voženílek, Šoustal, Ordoš

Reklama

Slováci v dueli proti technicky vyspelejšiemu súperovi vsadili na disciplínu a bojovnosť, snažili sa o dôsledné vykrývanie stredného pásma, kde čakali na prípadné chyby súpera a brejkové možnosti. Česi prvýkrát pohrozili v 6. minúte, Sklenička ale mieril nad. Ďalší záver zdarne prežili Bokrošovci v 8. min., keď pri končiacej sa českej presilovke dorážajúci Šoustal zblízka stroskotal na betóne Húsku. O prvý rozruch pred Vaněčkom sa postaral v 11. min. Sukeľ, po Kochovej strele, ktorá sa odrazila od zadného mantinelu späť pred bránku, však nedokázal skákajúci puk usmerniť do odkrytej časti súperovej “svätyne”. Česi herne dominovali, v prvej tretine prestrieľali rivala 10:2, no ich manévrovanie s pukom neprinášalo čisté šance. Naopak, po vymanení sa z počiatočného českého tlaku sa Slovákom začal otvárať priestor na kontry. Najprv nevyužili situáciu 2 na 1, keď Pospíšil dostal prihrávku na korčule, a v následnom rýchlom prečíslení zobral zodpovednosť na seba Lešťan, ktorého strela iba tesne minula ľavý horný roh českej bránky.

Rýchly priamočiary hokej bez zbytočného prerušovania pokračoval aj v druhej dvadsaťminútovke. Na jej začiatku sa dostal k dorážke vlastnej strely Jaroš, bekhendom mieril vedľa. Vzápätí mal obrovskú šancu Milý, ktorého nechala česká obrana pred svojou bránkou úplne voľného, center prvého slovenského útoku ale na dvakrát neprekonal Vaněčka. Hráči v modrých dresoch potom vo svojej prvej presilovke zamkli súpera a boli blízko k otvoreniu skóre, keď Jarošova delovka od modrej čiary opečiatkovala obe žŕdky. Na opačnej strane nekrytý Špaček bekhendom trafil iba Húsku. Slováci potom v 35. minúte zabudli na Mikliša, ktorý mieril vedľa. Zápas sa lámal v 37. minúte. Najprv sa v oslabení Bondra drzo prekľučkoval pred Vaněčka, ale veľkú šancu nepremenil, čo ho mohlo mrzieť, pretože na druhej strane Pastrňák využil dobré clonenie Smejkala a od modrej švihom prestrelil Húsku – 0:1. Slováci naďalej zlyhávali v koncovke, ďalšiu sľubnú príležitosť nevyužil Hrušík, na opačnom konci klziska vymrštil Húska pravý betón proti strele Chlapíka.

Do tretej tretiny vstúpili Bokrošovi zverenci s cieľom zrýchliť hru, pokúšať sa o častejšiu streľbu a konečne prelomiť streleckú smolu. V 48. minúte Paločko nedokázal spoza bránky zasunúť puk za Vaněčka. Práve vo fáze, keď Slováci najviac zatlačili súpera, prišiel rýchly český výpad, na ktorého konci bol skórujúci Lakatoš, keď sa puk dostal za čiaru smolne od Černákovej korčule. Gól uznali arbitri až po konzultácii s videoarbitrom. Tréner SR Bokroš reagoval na vývoj oddychovým časom. Po Zbořilovej strele potom zvonila za Húskom žŕdka, gólom sa neskončila na druhej strane ani výborná individuálna akcia Šišku. Húska mal potom šťastie pri kurióznom odraze od zadného mantinelu, keď veľa nechýbalo, aby si betónmi sám zrazil puk za chrbát. Slováci v snahe vyrovnať začali viac otvárať hru, súperovi sa tak ponúkali možnosti na rýchle kontry. Brankár Húska zachránil svoj tím od ďalšieho gólu pri šanci Chlapíka. Hráči spod Tatier už v závere nič nevymysleli a na turnaji si tak zapísali prvú prehru.

hlasy po zápase:

Ernest Bokroš, tréner SR: “Síce sme prehrali, ale chlapcom nemôžem kriticky nič vytknúť. Odviedli maximum, čo sa týka korčuľovania i fyzickej stránky, dohrávali súboje, plnili taktiku, herný systém. Jediné, v čom sme sklamaní, je nízky počet striel. Vyslali sme ich iba 18 na súperovu bránku, všetky ostatné išli mimo. Nedokázali sme opäť skórovať ani z presiloviek. Ak nedáte gól, nemôžete vyhrať. Prehra mrzí, ale náš výkon mal svoju úroveň.”
Vítek Vaněček, brankár ČR (zdroj: worldjunior2016.com): “Cítim sa dobre, som rád, že som na turnaji vychytal svoj prvý shutout. V defenzíve sme hrali skutočne výborne, naši obrancovia zblokovali množstvo striel. Bol to z našej strany dobrý výkon.”
Dávid Pastrňák, čerstvá posila z Bostonu Bruins a autor prvého gólu ČR (zdroj: worldjunior2016.com): “Na juniorskom šampionáte je väčšie klzisko než v NHL a tým pádom sa hrá totálne odlišný hokej, než na aký som zvyknutý. Myslím si, že každým dňom a každým odohratým zápasom na turnaji sa to bude zlepšovať a postupne sa do toho dostanem. Nechceli sme pred zápasom hovoriť o minuloročnej prehre so Slovákmi, no mali sme ju niekde podvedome v hlavách, stále sme si ju pamätali, najmä chalani, ktorí ju zažili na vlastnej koži. Som rád, že sme sa súperovi revanšovali.”

Reklama

ďalší zápas:
Rusko – Fínsko 6:4 (1:2, 4:1, 1:1)
Góly: 7. Kaprizov, 29. Svetlakov, 33. Kraskovskij, 36. Kamenev, 37. Polunin, 54. Fazlejev – 5. Aho, 19. laine, 21. Saarela, 42. Saarela

Tabuľka B-skupiny:
1. Rusko 2 1 1 0 0 8:5 5
2. Česko 2 1 0 1 0 3:2 4
3. Fínsko 2 1 0 0 1 10:6 3
4. SLOVENSKO 2 1 0 0 1 4:4 3
5. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:10 0

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali