Vůjtekova misia sa skončila: “Škoda, chcel som sa rozlúčiť výhrou”

Vůjtekova misia sa skončila: “Škoda, chcel som sa rozlúčiť výhrou”

Ostrava 13. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Vladimír Vůjtek zasadol na trénerskú stoličku slovenskej reprezentácie v auguste 2011

Trénerská misia Vladimíra Vůjteka na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie dospela do finále. Skúsený český kouč ju na 79. majstrovstvách sveta v jeho rodnej Ostrave zakončil prehrou 4:5 po predĺžení s USA.

Reklama
Na snímke tréner Vladimír Vůjtek
Na snímke tréner Vladimír Vůjtek

“Chcem poďakovať za možnosť trénovať slovenský tím. S tímom som prežil veľa dobrých zážitkov na koniec mojej kariéry. Snažil som sa odviesť maximum pre úspech,” uviedol tesne po stretnutí Vůjtek, ktorý už pred šampionátom avizoval svoj koniec na slovenskej striedačke.

Vůjtek zasadol na trénerskú stoličku slovenskej reprezentácie v auguste 2011. Už nasledujúci rok spôsobil pod Tatrami hokejový ošiaľ, keď ju na svetovom fóre v Helsinkách doviedol k strieborným medailám. Fínska metropola mu o rok neskôr vyniesla ôsmu priečku, avšak nasledujúci olympijský turnaj v Soči znamenal výrazný prepad na jedenáste miesto. Vlani na MS v Minsku mal k dispozícii omladený káder, ktorý napriek sympatickému prejavu skončil tesne pred bránami štvrťfinále. Tento rok mal zasa oveľa menej starostí s vybavovaním hráčskych ospravedlneniek, keďže v predchádzajúcich dvoch ich napočítal dovedna 36. Do Ostravy prišlo sedem hráčov z NHL, zvyšok kádra tvorili korčuliari z popredných európskych líg, no na lepšie ako 9. miesto to ani tentoraz nestačilo.

Reklama

“Chcel som sa rozlúčiť víťazstvom, ale nepodarilo sa. Som sklamaný z toho, že sme nepostúpili do štvrťfinále. Čakal som, že budeme mať na konci viac bodov, ale straty v úvodných zápasoch v skupine rozhodli,” stručne zhodnotil Vůjtek svoj záverečný šampionát na slovenskej striedačke.

Skúsený kouč viedol Slovensko celkovo v 36 zápasoch na veľkých fórach. Na štyroch MS za sebou (2012-2015) ich bolo 32, ďalšie štyri pridal na olympijskom turnaji vlani v Soči. Má však negatívnu bilanciu, keďže z víťazstva sa tešil v šestnástich prípadoch a až dvadsaťkrát sa jeho tím ocitol v pozícii zdolaného súpera, pričom štyrikrát až po predĺžení, resp. samostatných nájazdoch. Vystúpenie na zimnej olympiáde 2014 (11. miesto) bolo jeho najväčším športovým neúspechom navyše v škaredom tieni nominačných konfrontácií, zákulisnej agendy a verejných kontroverzií, paradoxne doteraz nie úplne vyjasnených.
Najkrajšie spomienky bude mať na MS 2012 v Helsinkách, kde Slováci pod jeho vedením vybojovali strieborné medaily. “Moje obdobie na slovenskej lavičke sa začalo abnormálnym úspechom, ktorý možno na Slovensku nebude ďalších desať či päťnásť rokov, aj keby som mu to prial. Vlani sme boli celkom blízko od štvrťfinále. Škoda zápasu s Českom, kde sme v závere viedli a dostali dve minúty pred koncom nešťastný vyrovnávajúci gól. Nerád spomínam na duel s Francúzskom, v ktorom sme stratili náskok 3:1 a prehrali 3:5. To bol moment najhorší moment počas môjho pôsobenia pri slovenskom národnom mužstve. Aj ten zostane v pamäti,” priznal Vůjtek.

Pre čochvíľa 68-ročného Vůjteka bolo pôsobenie pri slovenskom národnom tíme druhou trénerskou skúsenosťou na medzinárodnej úrovni. Prvýkrát ju okúsil ako asistent v sezóne 1992/1993 na bronzovej ceste československého juniorského výberu a v dvoch nasledujúcich ho dokonca viedol. Bohaté skúsenosti však získal najmä na klubovej úrovni. Svoju trénerskú kariéru začal v druholigovej Karvinej (1982-1985), následne prešiel na striedačku extraligových Vítkovíc, ktoré s prestávkami trénoval pätnásť ročníkov. V Česku medzitým viedol na najvyššej úrovni aj Zlín a neskôr i Třinec. Úspešnú misiu však absolvoval najmä v KHL. V roku 2001 ju odštartoval ako tréner Lokomotivu Jaroslavľ, po dvoch sezónach odišiel do Kazane. Po troch rokoch vo Vítkoviciach sa opäť vrátil na k ruskému hokeju, v rokoch 2007-2009 viedol Dinamo Moskva a následne po ročnej prestávke opäť Lokomotiv Jaroslavľ, kde predbežne zakončil svoju cestu na klubovej úrovni.

Po poslednom zápase v Ostrave priznal, že si potrebuje dať oddych. Ako bude vyzerať jeho ďalšia budúcnosť, nevedel zatiaľ povedať. “Boli to psychicky náročné dni – najprv šesť týždňov prípravy a teraz skoro dva týždne na majstrovstvách sveta. Najbližšie dni sa chystám hlavne poriadne si odpočinúť,” dodal.

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali