Všetky korporátne médiá v USA chvália Čínu a útočia na Trumpa. Zlo predstavované nadnárodným kapitálom sa už prevtelilo do nového hostiteľa-Číny

Všetky korporátne médiá v USA chvália Čínu a útočia na Trumpa. Zlo predstavované nadnárodným kapitálom sa už prevtelilo do nového hostiteľa-Číny

Bratislava 4. apríla 2020 (HSP/Foto:archív HSP)

 

Nadnárodný kapitál, nadnárodne korporácie, korporátne médiá, globalizácia, to všetko sa doteraz spájalo so svetovou veľmocou č.1 USA. Všetko však už môže byť inak a štafetu presadzovania globalizácie a voľného obchodu vo svete preberie Čína

Ilustračné foto

Podrobnejšie sa tejto téme venuje spravodajca FoxNews Tucker Carlson, podľa neho propagandistická vojna s Čínou týkajúca sa koronavírusu bude mať dlhodobé následky a zatiaľ v nej Amerika stráca.

Reklama

V poslednej dobe počúvate veľké množstvo štatistík o chorobe. Zaujímavých a niečo odhaľujúcich. No najviac omieľanou titulkou v našich spravodajských médiách bola táto: „Amerika má viac infekcií a viac úmrtí ako Čína“.

„USA teraz vedú v počte potvrdených prípadov na koronavírus,“ hlási denník New York Times. „Po sérii nesprávnych krokov je teraz národ epicentrom pandémie.“

Reklama

Článok pokračoval vykresľovaním kontrastu medzi nešikovným americkým vedením, konkrétne Donaldom Trumpom, a rýchlym a účinným konaním Čínskej komunistickej strany. Inými slovami, vírus mohol pochádzať z Číny, ale oni ho dostali rýchlo pod kontrolu.

A máme to! Toto je odkaz!

Nebolo to iba posolstvo New York Times. Minulý týždeň ste videli takmer rovnaký príbeh všade a vždy s rovnakou témou: Čína to má pod kontrolou a Amerika nie. Takto korporátne média vylepšovali vzťah s verejnosťou, pre čínsku vládu.

Keď táto pandémia konečne ustúpi, pravdepodobne sa vynuluje globálny poriadok. Na dosah bude kontrola sveta – medzinárodné finančné systémy, obchodné dohody, vojenské aliancie, námorné koridory. Čína by to chcela všetko získať.

V tomto bode to však nevie Čína získať silou. Musia ukázať príklad zvyšku sveta, a to je presne to, čo teraz robia. Sme kompetentní, hovoria. Ostatní sú šašovia. Čísla to dokazujú. Je čas zraziť Ameriku z piedestálu. To je správa čínskej vlády. Toto odkazujú.

Reklama

Šokujúce ale je, koľkí na západe im pomáhajú tento odkaz šíriť. Čínske úrady 23. januára o 10.00 hod. uzavreli mesto Wu-chan, miesto prvého ohniska koronavírusu. Ale bolo už neskoro. Odhaduje sa, že päť miliónov obyvateľov Wu-chanu už utieklo z mesta a rozptýlilo sa po celom svete. V mnohých prípadoch so sebou priniesli túto chorobu.

Počas niekoľkých dní bolo každému, kto tomu venoval pozornosť jasné, že neúprimnosť a trestuhodná neschopnosť čínskej vlády pravdepodobne zabijú množstvo ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia však zastávala opačný názor.

3. februára generálny riaditeľ WHO oznámil, že Čína robí najlepšiu možnú prácu v boji s koronavírusom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO (bývalý komunistický minister zdravotníctva v Etiópii): „Počas mojej minulotýždňovej návštevy v Pekingu na mňa urobilo obrovský dojem moje stretnutie s prezidentom Xi a jeho podrobné znalosti o ohnisku choroby a jeho osobné vodcovstvo. A ak by tu nebolo úsilia Číny, počet prípadov mimo Číny by bol oveľa vyšší. Neexistujú dôvody na opatrenia, ktoré zbytočne zasahujú do medzinárodného cestovania a obchodu.“

“Čína odvádza skvelú prácu.” Takéto správy pokračovali celé týždne.

Reklama

Ako pandémia rástla a šírila sa po celom svete, Svetová zdravotnícka organizácia bola zaneprázdnená vychvaľovaním Číny ako hrdinu príbehu. „Keby nebolo čínskej vlády, oveľa viac ľudí by zomrelo.“

Iba o šesť týždňov neskôr, ako by zázrakom, Čína vyhlásila víťazstvo nad epidémiou. A nie je divu, že riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie bol pri tejto príležitosti pozvaný na oslavy a rozšíril posolstvo.

Adhanom Ghebreyesus: Dnes máme, samozrejme, dobré a dobré správy. Včera Wuhan prvýkrát od začiatku epidémie neoznámil žiadne nové prípady. Wu-chan poskytuje nádej zvyšku sveta, že aj najťažšia situácia sa dá zvrátiť. Wuhan je nádejou pre svet.“

Všetky Americké médiá opakovali čínske posolstvo bez skepticizmu a bez nezávislého overenia.

18. marca spoločnosť Bloomberg News oznámila, že počet nových prípadov vírusov v Číne dosiahol nulu. The Global Times, ovládaný čínskou vládou, dával do kontrastu  čínsky zázrak s americkou katastrofou. „Americké mestá ako New York sú dnes najrizikovejšie miesta na svete,“ píšu noviny 24. marca.

Pre bezmozgových presstitútov v amerických korporátnych médiách to bol neodolateľný príbeh, najmä sedem mesiacov pred prezidentskými voľbami.

Televízny reportér hlási: Pandémia koronavírusu stále spôsobuje katastrofu na celom svete, no USA teraz prekonali všetky krajiny, a stali sa prvou krajinou, ktorá oznámila viac ako 100 000 potvrdených prípadov, čím prekonali Čínu a Taliansko a naplnili Trumpov slogan America first- „Amerika prvá“.

Pochopili ste to? Trump je zlý. Trump vedie Ameriku. Poškodenie Ameriky musí byť dobré. To je prehľad správ. Schopnosť premýšľať stratili už pred rokmi. Za čokoľvek je Donald Trump, oni musia byť proti.

V tomto cykle sa stratila akákoľvek diskusia o tom, či sú ponúkané zdravotné čísla z Číny skutočné. A krátka odpoveď znie nie, nie sú skutočné. Rovnako ako väčšina toho, čo pochádza z Číny, od falošných kabeliek až po falošné oficiálne správy.

Otázka znie, ako veľmi sú falošné? A to nie je jasné. Od januára sú čínske médiá pod prísnejšou kontrolou ako zvyčajne a to o niečom hovorí. Novinári sú zatknutí a platformy sociálnych médií sú oklieštené. Nemáme veľa spoľahlivých informácií o tom, čo sa tam deje.

Reklama

Vieme, že totalitné vlády sú omnoho efektívnejšie pri kontrole populácie ako „nespravodlivé demokracie“, ako je tá naša. Keď sa napríklad začala karanténa vo Wu-chane, objavili sa správy o tom, že polícia zamkla celé rodiny vo svojich bytoch zvonku. O týždeň na to boli všetky nájdené mŕtve.

Taktika, ako je táto, určite spomalí šírenie epidémie, ale o koľko? To je otázka. Poďme teda na chvíľu použiť zdravý rozum.

Z mesta Wuhan v januári utieklo približne päť miliónov ľudí. Čína im všetkým umožnila cestovať po celom svete, kde pomohli rozšíriť epidémiu na globálnu pandémiu. To sa stalo. Čína však napriek tomu tvrdí, že takmer žiadny z týchto ľudí necestoval do najväčších miest ich krajiny a nešíril tam chorobu. To je ich pozícia.

Príbeh v čínskych štátnych médiách minulý štvrtok napríklad tvrdil, že v hlavnom meste Pekingu bol len jeden nový prípad koronavírusu. Nakazený pacient, podľa tlačovej správy týchto médií, pochádza zo Spojených štátov, nie z Číny.

Celkovo sa v správe uvádza, že infekciou bolo nakazených iba 416 ľudí v Pekingu. Z toho už bolo 394 prepustených z lekárskej starostlivosti. Inými slovami, v meste s 22 miliónmi ľudí je iba 22 nemocničných pacientov, ktorí dostali koronavírus v Číne, v krajine, kde sa začal.

Reklama

Doslova jeden z každého milióna ľudí. Je to uveriteľné? Západné médiá toto tvrdenie zopakovali ako skutočnosť.

Čínska vláda to jednoznačne vedela lepšie. Hneď nasledujúci deň Čína uzavrela každé kino v krajine. Tento pondelok, pred dvoma dňami, úrady v Šanghaji na dobu neurčitú zatvorili dve najobľúbenejšie turistické atrakcie mesta, Šanghajskú vežu a Orientálnu perlovú vežu. Toto nie je správanie vlády, ktorá tvrdí že porazila epidémiu. Toto je výraz strachu.

Aj my ostatní by sme sa mali báť. Čína je najľudnatejšou krajinou na svete. Keď Číňania skresľujú kritické údaje – napríklad koľko ľudí je infikovaných alebo koľkí umierajú –  má to priamy vplyv na to, ako každá krajina na svete reaguje na túto chorobu.

Možno sme premárnili mesiace, keď sme predpokladali veci o koronavíruse, ktoré neboli pravdivé. Bude nás to stáť veľa. Ale v širšom zmysle by sme sa mali obávať, čo bude nasledovať.

Čínska vláda vidí tento okamih ako bitku v boji o kontrolu sveta. Nie sú rozptyľovaní impeachmentom alebo debatami o zámeroch. Môžu myslieť v dlhodobejšom horizonte. To je ich výhoda, ktorá by mohla byť našou skazou.

Reklama

Toto je propagandistická vojna s historicky dlhodobými dôsledkami. A zatiaľ v nej strácame.

Tucker Carlson

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali