Minúta po minúte – parlamentné voľby: Väčšinu volebných miestností uzavreli, moratórium platí ešte do 23.00 h

Minúta po minúte – parlamentné voľby: Väčšinu volebných miestností uzavreli, moratórium platí ešte do 23.00 h

Bratislava 29. februára 2020 AKTUALIZUJEME (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR – Jana Vodnáková,  Miroslav Košírer, Henrich Mišovič, Maroš Černý, Jana Vodnáková, Roman Hanc, Miroslav Košírer, Erik Mader, Oliver Ondráš, Alexandra Moštková, Radovan Stoklasa, Henrich Mišovič)

 

Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady (NR) SR. V ére samostatného Slovenska ide o ôsme parlamentné voľby v poradí. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 24 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h, niektoré do 23.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2317 a 02/4859 2312


Na snímke voliči stoja v rade vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v radnici v Banskej Štiavnici

 

Reklama

22:15 Víťaz parlamentných volieb podľa exkluzívneho exit pollu Focusu pre Televíziu Markíza získal 25,8 %. O akú stranu ide, televízia neinformovala, pretože prvé výsledky exit pollu môže kompletne zverejniť až po uzavretí všetkých volebných miestností, čo bude o 23.00.

Do parlamentu by sa podľa zverejneného neúplného exit pollu dostalo osem politických strán. Druhá v poradí by získala 14,9 %, tretia 9,7 %, štvrtá 8,3 %, piata 7,8 %, šiesta 7,5 %, siedma 6,5 % a ôsma v poradí 5,1 %.

Reklama
Graf exit pollu Focusu

 

22:00 Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Voľby pokračujú v piatich volebných miestnostiach. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. . Moratórium platí ešte do 23.00 h.

 

21:45 V obci Krahule neďaleko Kremnice, v ktorej sa nachádza lyžiarske stredisko, dnes volilo okrem domácich aj množstvo ľudí s hlasovacím preukazom. Zapisovateľka okresnej volebnej komisie (OVK) Žiar nad Hronom Helena Najšlová informovala, že v podvečerných hodinách tunajšia volebná komisia požadovala dodanie ďalších hlasovacích lístkov. Dodala, že v podvečerných hodinách tu evidovali približne 120 voličov s hlasovacími preukazmi.

 

Reklama

21:30 Voľby do Národnej rady SR v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves poznačil dnes predpoludním drobný incident. Ako agentúru SITA informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes, incident spôsobil človek bez domova v podnapitom stave, ktorý sa dožadoval možnosti hlasovať v okrsku číslo 30 v Základnej škole Alexandra Dubčeka na Majerníkovej 62.

„Podľa rozdelenia okrskov je však pre ľudí bez trvalého pobytu určený pre hlasovanie karloveský okrsok číslo 2 v Spojenej škole sv. Františka z Assisi na Karloveskej 32. Volič toto odporučenie nerešpektoval a volebnej okrskovej komisii v afekte roztrhal dôležitý dokument – osobitnú listinu voličov bez trvalého pobytu. Incident nespôsobil prerušenie volieb, komisia si v priebehu niekoľkých minút zaobstarala nový zoznam,“ konštatoval Heldes.

 

21:07 V Bratislavskom kraji je i v záverečnej fáze priebeh sobotných parlamentných volieb pokojný a bezproblémový. Pre TASR to potvrdili oslovené okresné volebné komisie.

“Nemáme hlásené nič, čo by narušilo priebeh volieb, dokonca i procedurálnych otázok, ktoré sme s okrskovými volebnými komisiami riešili najmä v prvých hodinách volieb, je už pomenej. Skôr sa už pomaly pripravujeme na proces po zatvorení volebných miestností,” uviedli pre TASR z okresnej volebnej komisie Bratislava.

Reklama

Rovnako pokojný, nekonfliktný priebeh volieb potvrdili ďalšie okresné komisie Pezinok, Senec a Malacky.

V Bratislavskom kraji je spolu 582 volebných okrskov. V Bratislave je to 402, okrese Malacky 56, okrese Pezinok 53 a v okrese Senec 71 volebných okrskov.

 

20:55 Viaceré volebné okrsky v Trnave už prekonali voličskú účasť spred štyroch rokov. Vo volebnom okrsku číslo 32 v ZŠ na Námestí Slovenského učeného tovarišstva už pred 20:00 odvolilo 63 percent z 906 voličov zapísaných v zozname. V roku 2016 prišlo k volebným urnám v Trnave 62,1 percent z oprávnených voličov.

 

20:42 V štyroch volebných okrskoch v najväčšej základnej škole v Banskej Bystrici na Spojovej ulici na sídlisku Fončorda je priemerná volebná účasť do 20. hodiny 69 percent. Z 3 754 zapísaných voličov v nich odvolilo už viac ako 2 500 voličov a s voličskými preukazmi sem prišlo 115 občanov. Ako pre agentúru SITA potvrdili predsedovia týchto okrskových volebných komisií, z tohto počtu volilo poštou zo zahraničia spolu 82 občanov. Z celkového počtu zapísaných voličov v týchto okrskoch vydali aj približne 150 hlasovacích preukazov.

Vysokú účasť potvrdila pre agentúru SITA aj zapisovateľka banskobystrickej okresnej volebnej komisie Dagmar Albertová. „Účasť bude určite nad 60 percent, lebo máme také obce, ktoré si žiadali aj viac hlasovacích lístkov,“ uviedla zapisovateľka s tým, že niektoré obce už majú ich počet na hrane a žiadajú o ich navýšenie. Veľkú účasť majú podľa nej Donovaly, ale napríklad aj obec Staré Hory.

 

20:24 Počas celého volebného dňa nemuseli tri okresné volebné komisie na strednom Považí riešiť žiadne významné podnety, drobné technické problémy sa vyriešili priamo v okrskoch. Vo všetkých okresoch stredného Považia hlásia vysokú volebnú účasť.

Ako informovala zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Trenčíne Iveta Bartošová, v okresoch Trenčín a Ilava nemuseli riešiť žiadny podstatný problém. V oboch okresoch je podľa nej volebná účasť na ich pomery vysoká, dopoludnia si museli voliči vystáť pred volebnými miestnosťami rady, popoludní a podvečer sa už volilo priebežne.

Reklama

 

20:17 Z takmer všetkých 79 žilinských volebných okrskov hlásia po celý deň vysokú volebnú účasť. Výnimkou nebol ani volebný okrsok č. 5, kde už dve hodiny pred zatvorením volebnej miestnosti odhadujú účasť voličov na 65 percent. Pre agentúru SITA to uviedol zapisovateľ okrskovej volebnej komisie Vladimír Miškovčík.

Vo volebnom zozname okrsku bolo zapísaných 937 voličov, v priebehu dňa do neho doplnili 55 voličov s hlasovacími preukazmi. “Súčasťou nášho volebného okrsku je aj Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody na Hlbockej ceste, kde s hlasovacími preukazmi volilo 40 ľudí. Je to zhruba dvakrát viac ako v ostatných parlamentných voľbách,” priblížil voľbu v žilinskej väznici Miškovčík. Podľa jeho slov priamo vo volebnej miestnosti zaznamenali najväčší nápor voličov v ranných hodinách a po celé dopoludnie.

 

20:00 Voľby v 71 volebných okrskoch v Nitre pokračujú bez akýchkoľvek incidentov. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková potvrdila, že polícia nemusela počas volieb v krajskom meste ani raz zasahovať. „Jediný incident sme riešili vo Veľkých Chyndiciach, kde sa 53-ročnému mužovi nepozdávala komisia zložená z mladých ľudí. Bol pohoršený, že do volebnej komisie nezavolali jeho. Priebeh volieb však narušený nebol, ani nebolo na mieste zistené protiprávne konanie,“ skonštatovala Čuháková.

Reklama

Podľa odhadov jednotlivých okrskových komisií bude účasť vo voľbách do Národnej rady SR podstatne vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. V niektorých okrskoch prišli k volebným urnám takmer tri štvrtiny zapísaných voličov. „Viacerí členovia okrskových volebných komisií tvrdia, že takúto účasť ešte nezažili, a to pôsobia v komisiách už niekoľko rokov. Ľudia čakajú v zástupoch pred volebnými miestnosťami,“ skonštatoval zapisovateľ šiesteho volebného okrsku Tomáš Holúbek.

 

19:39 Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer na Škultétyho ulici v Partizánskom 50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

“Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu. Policajti mu alkotestom namerali hodnotu 1,16 miligramu na liter, čo predstavuje 2,42 promile alkoholu,” uviedla polícia.

Muž tým, že nosil neskryte zbraň na verejnosti, a navyše pod vplyvom alkoholu, porušil ustanovenie zákona o zbraniach a strelive. “Zbraň mu policajti v zmysle zákona zaistili. Päťdesiatročný muž sa bude zodpovedať z priestupku. V stave opitosti bol navyše práve na ceste z volebnej miestnosti,” dodali policajti.

Reklama

 

19:15 Lekári, zdravotné sestry aj pacienti hospitalizovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP v Ružomberku odovzdali v sobotu svoj hlas v parlamentných voľbách do prenosnej schránky. Volebné právo využili desiatky ľudí a vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie obchádzali hneď niekoľko oddelení nemocnice od skorého popoludnia do večerných hodín.

I keď vedenie vojenskej nemocnice vydalo v piatok 28. februára z preventívnych dôvodov a pre stúpajúci výskyt bežných respiračných ochorení zákaz návštev na oddeleniach, pacienti aj zdravotníci voliť mohli. Obálku s hlasom do volebnej schránky popoludní vhodil aj 70-ročný Miroslav. “Musí sa tu niečo zmeniť, takto to ďalej nejde. Viem to už dosť dlho, že je to zlé. Veľa rokov som žil v zahraničí, takže som nechodil voliť, no odkedy som sa vrátil naspäť do našej vlasti, vždy volím,” zdôraznil pre TASR. Priestor by podľa neho mala dostať najmä mladá a vzdelaná generácia ľudí.

Na snímke voliči čakajú v dlhom rade do volebnej miestnosti na Základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch

19:00 V bratislavskej mestskej časti Rača evidujú zatiaľ veľmi vysokú účasť v sobotných parlamentných voľbách. Pre TASR to potvrdila Jarmila Ďuríková z miestneho úradu v Rači s tým, že volebné miestnosti sú takmer sústavne plné a verejnosť sa aj viac obracia na úrad s otázkami, kde majú ísť voliť. V mestskej časti očakávajú ešte v najbližších hodinách druhú veľkú vlnu voličov.

“Čakáme, že teraz budú chodiť skupiny voličov po skončení omší v kostoloch, po televíznych novinách, alebo tí, ktorí chodia večer venčiť psov,” priblížila Ďuríková s tým, že rodiny s deťmi a starší chodia skôr voliť dopoludnia i krátko popoludní. V Rači doteraz hodnotia priebeh parlamentných volieb ako bezproblémový a bez incidentov. Zaregistrovali len jeden podnet, keď občan dostal obálky, ktoré boli navzájom zlepené.

 

18:54 Zrekonštruovanú erbovú sálu rodu Dessewffyovcov v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov si môžu miestni pozrieť počas sobotňajších volieb do Národnej rady SR. Obec v nej zriadila volebnú miestnosť.

Reklama

Podľa riaditeľa Galérie a múzea ľudového umenia vo Finticiach Gabriela Trusu nástennú maľbu, ktorá sa v nej nachádza, považujú za najväčšiu heraldickú pamiatku spomenutého rodu na svete. Pre verejnosť ju po viac ako ročnej rekonštrukcii sprístupnili v polovici januára.

Sálu poskytli na parlamentné voľby. Ľudia sa tak môžu pozrieť, ako reštaurovanie dopadlo. Trusa si tiež myslí, že voľby sú takou vážnou záležitosťou, že si vyžadujú aj vznešené prostredie. „Platí to, samozrejme, aj naopak, že práve takýto vážny štátny akt dáva hodnotu takejto miestnosti,“ doplnil pre TASR. Zvedavosť by podľa Trusu mohla priviesť k volebným urnám aj viac voličov.

Volebná miestnosť v erbovej sále rodu Dessewffyovcov v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov počas volieb do Národnej rady SR

18:35 Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Robenie si “selfie” fotografií však podľa neho nie je zakázané.

„Pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať dôkazom o tom, ako volil,“ uviedol Bárány. Dodal, že sú na to aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu SR.

Predseda štátnej volebnej komisie upozornil, že v minulosti boli za takéto konania ukladané aj pokuty.

 

18:17 V severných okresoch Nitrianskeho kraja sú voľby pokojné. Podľa predsedov okresných komisií hlásia z mnohých volebných okrskov nadpriemernú účasť.

Reklama

V okrese Topoľčany nemusela okresná volebná komisia riešiť žiadny vážny incident. „Väčšinou šlo iba o organizačné otázky, ktoré sme s okrskami preberali. V jednom prípade šlo o cudzinca, ktorý sa s pobytovým preukazom domáhal voľby. Bolo mu vysvetlené, že sa na parlamentných voľbách môžu zúčastniť iba občania Slovenskej republiky,“ uviedla pre TASR zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá.

 

18:10 V dvoch obciach Levického okresu potrvajú parlamentné voľby dlhšie. Ako pre TASR uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho, z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22.30 h v obciach Krškany a Málaš.

 

17:58 Volebná účasť v sobotných voľbách do Národnej rady SR v Malých Levároch na Záhorí prekoná čísla spred štyroch rokov, ktoré zaradili obec v parlamentných voľbách k samosprávam s najnižšou účasťou. “Aj pre nás samých je to milým prekvapením a myslím, že dosiahneme naozaj pekné číslo,“ skonštatoval pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie Peter Bečvář.

Voliči sa v malej volebnej miestnosti striedajú od začiatku hlasovania. „Stáva sa, že musia počkať vonku, prípadne v chodbičke, berú to však bez problémov, sú disciplinovaní,“ uviedol predseda komisie. Priznal, že jeden incident predsa len museli riešiť. „Jeden z voličov si zobral hlasovacie lístky, dožadoval sa najskôr náhradnej sady, lebo v nich nevedel nájsť subjekt, ktorý chcel voliť. Keď ich dostal, napokon oznámil, že sa musí rozhodnúť a odišiel,“ priblížil rušivý moment, ktorý bol v pokojnom priebehu volieb jedinou výnimkou.

 

Reklama

17:46 Volil aj spisovateľ a textár Daniel Hevier.

 

 

17:40 V jednom z volebných okrskov v bratislavskom Ružinove mali v sobotu voľby do Národnej rady (NR) SR netradičný prípad. V sprievode polície prišiel odvoliť aj zadržaný muž v putách. Pre TASR to uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

“V jednej z našich okrskových komisií sme mali náročnejšiu situáciu. Polícia priviedla zadržaného, ktorý požiadal o možnosť uplatniť svoje volebné právo. Keďže však bol zadržaný v Petržalke a nemal hlasovací preukaz, musel byť privedený do svojho okrsku a odvoliť tam,” povedala Tóthová.

Situácia nespôsobila podľa nej žiadne komplikácie. “Polícia ho priviedla, komisia overila jeho totožnosť, odovzdali mu hlasovacie lístky a presunul sa za plentu, kde odvolil,” priblížila Tóthová s tým, že zhodou okolností bolo v tom čase vo volebnej miestnosti veľmi málo ľudí. Doplnila, že na čas, kým Ružinovčan odvolil, mu polícia dala dole putá.

Reklama

 

17:34 Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej histórii. Tá sa začala písať 1. januára tohto roka, keď sa rozhodnutím Národnej rady (NR) SR stala dovtedajšia obec Nesvady 141. slovenským mestom.

V meste s vyše 5100 obyvateľmi je vo voličských zoznamoch zapísaných vyše 4000 oprávnených voličov, ktorí volia v štyroch volebných okrskoch. „Záujem o voľby je pomerne vysoký, niekde sme pridávali aj plenty, aby sme skrátili čakanie voličov,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nesvadoch Ján Luca.

 

17:22  O aktuálne voľby do Národnej rady (NR) SR je medzi obyvateľmi rómskeho sídliska Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty záujem. TASR o tom informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jana Prouzová, podľa ktorej prví voliči prišli už okolo 7.20 h

„Zatiaľ chodí voliť veľmi veľa ľudí. Chodia aj s rodinami a deťmi. Zapísaných máme celkovo 625 voličov,“ uviedla Prouzová.

17:10 Voliť boli aj manželia Viktor a Adela Vinczeoví. “Toto sme chceli?!?!?! Toto sme si vyštrngali?!?!?!? Aby sme stáli v radoch?!?!?! ÁNO! V tomto rade veľmi radi. V Karlovke je pretlak, čakáte takto aj u vás? Dajte tipy na účasť, Adelka: 72%, Viktor: 64%,” zverejnil na sociálnej sieti Viktor Vincze.

Reklama

 

 

16:56 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov. Voliči informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia. Povedala to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Štátna volebná komisia dostala podnet týkajúci sa vysypania volebnej schránky. Chmelová uviedla, že schránka sa vysypala “len tak”. Voliči tiež poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo. “Vykonávame a zabezpečujeme kontrolu volebných miestností v súčinnosti s konkrétnymi okresnými volebnými miestnosťami,” povedala Chmelová.

Reklama

 

16:39 Núdzu o voličov s voličskými preukazmi nemajú počas dnešných volieb v samotnom srdci Banskej Štiavnice. V tunajšej radnici na Námestí sv. Trojice, kde je zriadená volebná miestnosť okrsku číslo jeden, chvíľami čakalo v rade aj 25 voličov.

“Voľby prebiehajú pokojne, účasť je veľmi vysoká, nakoľko tu dopisujeme veľa ľudí, ktorí chodia na voličské preukazy,” poznamenala predsedníčka okrskovej komisie Katarína Pištová s tým, že početné zastúpenie majú najmä obyvatelia hlavného mesta, ktorí počas víkendov húfne prichádzajú do Banskej Štiavnice. “Na budúce voľby by som určite privítala aj štyri plenty, lebo dve sú tu málo,” dodala Pištová.

 

16:26 Takmer 30 rokov je členkou volebných komisií pani Angela z Bratislavy, túto sobotu ňou bola v bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS).

Ako prezradila TASR, vo väzení bola členkou okrskovej volebnej komisie už po druhý raz, premiérovo v minuloročných prezidentských voľbách. “Jediný rozdiel je, že je tu lepší dozor pri voľbách, keď väzňov sprevádzajú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS),” povedala na margo priebehu volieb vo väzeniach.

Na prvé voľby, ktoré absolvovala ako členka komisie počas júnových volieb 1990 do Slovenskej národnej rady a Federálneho zhromaždenia, zaspomínala, že bolo zaujímavé vidieť, ako prichádza k volebnej urne na jednej strane Alexander Dubček a na druhej Vasil Biľak.

 

16:20 Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR odovzdalo v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli. K volebnej urne v 31. volebnom okrsku zriadenom v priestoroch Základnej školy na Komenského ulici v Komárne pristúpili oblečení v slovenských krojoch. „V krojoch sme sa rozhodli ísť voliť preto, aby sme upozornili na to, že slovenské tradície žijú aj v Komárne,“ uviedol režisér a dramaturg súboru Jozef Černek.

V 42-člennom folklórnom súbore má právo voliť 20 členov, ktorí pochádzajú z rôznych častí Komárna alebo z okolia. „Vybavili sme si voličské preukazy a rozhodli sme sa pre tú atmosféru voliť spoločne na jednom mieste. Sme výrazne liberálni, v našom súbore je zastúpené pomaly celé spektrum politických strán. Zhodli sme sa len na tom, ktorú stranu určite voliť nebudeme,“ povedal Černek.

Folkloristi prišli oblečení v krojoch z celého Slovenska, zastúpenie mali kroje z východného Slovenska, Horehronia aj Myjavy. „Keďže my nie sme nositelia tradícií, my sa zaoberáme folklórom zo všetkých regiónov Slovenska, preto sme si aj obliekli kroje z rôznych kútov krajiny,“ vysvetlil Černek.


Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky odovzdalo 29. februára 2020 v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli

16:14 Nejsť voliť je ľahostajnosť a zbabelosť. Myslia si to viacerí obyvatelia Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú nevyužiť svoje volebné právo, odkazujú, že po voľbách nemajú právo kritizovať.

“Keď niekto nejde voliť, je to ľahostajnosť, zbabelosť a nezáujem. Boli časy, keď sme nemohli voliť a boli časy, keď bola povinnosť voliť manifestačne. A to už nesmieme dopustiť. Načo sme potom mali rok 1989,” pýta sa 91-ročná Margéta.

 

16:01 Svoj hlas už odovzdal aj bývalý premiér Robert Fico.

Reklama

 

15:59 Priebeh parlamentných volieb v mestách a obciach na Spiši je zatiaľ pokojný. Zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký pre TASR potvrdil, že záujem o voľby je veľký. „Účasť je u nás dosť vysoká, niekde musíme aj doplňovať hlasovacie lístky, pretože chodí veľa ľudí s hlasovacím preukazom. Napríklad na Štrbskom Plese je zhruba 80 zapísaných voličov a už tam bolo voliť niekoľko stoviek ľudí. Ale aj na takéto veci musíme byť pripravení, keďže v Tatrách je veľa návštevníkov,“ uviedol.

 

15:52 V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici sa dnes zišli lyžiari z viacerých kútov Slovenska. Väčšina z oslovených už voliť bola na hlasovací preukaz, ďalší sa tak chystajú urobiť po lyžovačke. Vysoký počet hlasujúcich Netatrancov potvrdili aj vo volebnej miestnosti na Mestskom úrade v Starom Smokovci, kde evidujú vysokú volebnú účasť, od rána sa tam čaká v dlhých radoch.

„Počas dnešného dňa prišlo veľmi veľa ľudí, myslím si, že za žiadne obdobie sme toľko ľudí nemali. Je to asi z toho dôvodu, že sú prázdniny, tie sa končia v Banskobystrickom kraji a začínajú sa vo Východoslovenskom, ale mali sme tu aj veľmi veľa ľudí z Bratislavy,“ povedala pre agentúru SITA predsedníčka volebnej komisie okrsku č. 3 Janka Kapustová. Voliči z iných miest pred 15:00 prevyšovali počet domácich voličov.

„Máme ich vyše tristo a domácich prišlo viac ako dvesto,“ dodala Kapustová.

 

15:35 Do ľadových vôd banskoštiavnického Klingera si v sobotu prišlo zaplávať približne 220 ľadových medveďov z celého Slovenska. Heslom 4. ročníka zimného plávania v tajchu Klinger, ktorý organizoval Klub otužilcov Jašterice z Banskej Štiavnice, bolo nielen zaplávať, ale ísť aj voliť v sobotných parlamentných voľbách.

“Prosili sme všetkých našich účastníkov a aj sme to dávali do propozícií, aby si každý vybavil voličský preukaz. Boli sme aj my spoločne ako klub odvoliť ráno, takisto naši kamaráti, ktorí prišli z Kežmarku či Bratislavy, tu boli voliť,” skonštatovala Zuzana Švidroňová z banskoštiavnického Klubu otužilcov Jašterice.

Ako ďalej uviedla, klub je síce malý, napriek tomu organizuje celoslovenskú akciu, ktorej sa zúčastňujú otužilci z celého Slovenska. Na Klingeri dnes plávali ľudia zo Žiliny, Bratislavy, Nitry, Trenčína, Zvolena či Žiaru nad Hronom.

Na snímke ľadové medvede

15:24 Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorí o 22.00 h, niektoré zostanú otvorené dlhšie. Predĺženie hlasovania si vyžiada aj dlhšie volebné moratórium, platiť bude do 23.00 h. V zatvorených miestnostiach budú môcť sčítavať hlasy napriek tomu, že v niektorých miestnostiach sa ešte bude voliť. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

 

15:10  Nie je dôležité, ako prídete, ale fakt, že vám záleží na tom, kto bude riadiť túto krajinu, kraj či mesto. To si hovorí už niekoľko rokov 45-ročný Marek z Petržalky, ktorý sa pravidelne už niekoľko rokov vyberá do volebnej miestnosti na bicykli. Inak to nebude ani počas sobotných parlamentných volieb.

Tradícia podľa neho vznikla pred rokmi, keď mal dilemu medzi dvoma politickými subjektmi, komu odovzdať hlas. A keďže mal dlhodobo odskúšané, že si hlavu prečistí práve na bicykli, vyskúšal spojiť volebné právo so športovaním. “Teším sa, že policajti pri škole mi pravidelne postrážia bicykel a že pobavím členov volebnej komisie, keď vojdem v cyklistickom oblečení, s prilbou na hlave,” uviedol pre TASR Marek.

 

Reklama

14:40  Neustály záujem voličov o sobotňajšie parlamentné voľby registrujú od rána členovia jediného volebného okrsku v obci Budča v okrese Zvolen.

“Máme tu 1055 registrovaných voličov. Ja som tu síce prvý raz, ale ostatní členovia, ktorí už vo voľbách boli v komisii, vravia, že takú vysokú účasť tu ešte o tomto čase nemali,” povedal pre TASR predseda okrskovej komisie Peter Lispuch asi o 13.30 h.

Ako dodal, sám je zvedavý na konečný počet voličov, pretože o Budči je známe, že takmer vždy percentuálna účasť voličov v obci kopírovala celoštátny priemer.

 

14:26 Voľby v trebišovskej rómskej osade sú špecifické tým, že voliť chodia aj takí, ktorí nevedia čítať a písať. “Veľa ľudí je tu, ktorí nevedia čítať, nevedia písať, čiže oni to musia zvládnuť, je to na nich, my z komisie im nemôžeme pomôcť,” uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej komisie číslo 3 v Trebišove Marta Simanová.

V osade sú dva volebné okrsky, oprávnených voličov je tam zhruba 1960, volí sa na Základnej škole (ZŠ) Ivana Kraska.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v rómskej osade v Trebišove

14:12 Ľudia bez domova prejavujú aktívny záujem o voľby do Národnej rady SR. Pre TASR to povedal riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš s tým, že parlamentné voľby sú popri voľbách do miestnej samosprávy medzi ľuďmi bez domova dôležitou témou a mnohí plánujú ísť k volebným urnám.

“Očakávajú skutočnú zmenu a skutočný záujem. Vnímajú totiž všeobecný nezáujem o ich problémy alebo majú obavu, že akékoľvek sľuby či opatrenia, ktoré bude nová vláda presadzovať, sa ich nakoniec nebudú týkať,” priblížil Kákoš. Ako tvrdí, mnohí ľudia bez domova plánujú ísť voliť a aktívne riešia kde, ako a za akých podmienok sa to dá. V Depaul Slovensko im preto pomáhali s vybavovaním volebných preukazov, občianskych preukazov a informovali ich o voľbách. “Teda, kde sú volebné miestnosti podľa obvodov a ulíc, kde volia ľudia s trvalým pobytom v mestskej časti a podobne,” spresnil riaditeľ neziskovej organizácie.

 

14:02 Voliť do Národnej rady SR prišli v sobotu v Trnave aj členovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí sú počas volebného dňa v službe.

“Rozhodol som sa, že pôjdem voliť aj napriek tomu, že som v službe, lebo mi záleží na tejto krajine. Momentálne máme pokoj, nehorí, tak som si mohol odskočiť aj z práce,” uviedol veliteľ družstva hasičov Daniel Benkovský.

Ako ďalej doplnil, počas volebného dňa musia mať v službe plný stav. “Preto počas soboty slúži 18 príslušníkov HaZZ a aj vďaka tomuto počtu máme povolené a umožnené odísť a absolvovať volebný akt,” uviedol Benkovský.

 

13:51 Polícia zaznamenala ďalší prípad roztržky vo volebnej miestnosti, tentoraz v Košiciach. Ako informovali na sociálnej sieti, v Košiciach alkoholom podgurážený muž napadol predsedu aj člena volebnej komisie po tom, ako ho vyzvali k podpísaniu prevzatia volebných lístkov. Muža predviedli na policajné oddelenie a namerali mu viac ako dvoma promile alkoholu v dychu.

 

Reklama

 

13:42 Voliči z dolnokubínskej mestskej časti Záskalie prichádzajú odovzdať svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách do budovy hasičskej zbrojnice. Podľa predsedu tamojšej okrskovej volebnej komisie Daniela Ďaďa záujem hlasovať oproti predošlým voľbám podstatne stúpol. Voliť zatiaľ prichádzajú mladí aj starší ľudia.

 

13:26 Sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné. Mnohé okrskové volebné komisie hlásia veľký záujem voličov. Miestami stoja v radoch, niekde museli pridať volebné plenty či vyprázdniť volebnú urnu, keďže bola naplnená. TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv.

Na snímke voliči čakajú v dlhom rade do volebnej miestnosti na Základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch

13:12  Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič považuje každé voľby za kľúčové. Pred žiadnymi si však nepamätal toľko nervozity medzi politikmi i národom, ako to bolo pri aktuálnych parlamentných voľbách. Povedal to po tom, čo spolu s manželkou odvolili krátko popoludní v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

 

12:59 Volič napadol predsedu volebnej komisie.

Polícia SR na sociálnej sieti informuje, že o 10.20 h bol vo volebnej miestnosti fyzicky napadnutý predseda volebnej komisie v Žiline. K napadnutiu došlo potom, ako predseda komisie upozornil voliča, aby zostávajúce hlasovacie lístky odhodil do krabice na to určenej.

K zraneniu osoby nedošlo. Vo veci sa naďalej skúma či nedošlo k spáchaniu aj ďalšieho trestného činu v súvislosti s volebným právom.

 

12:56 Okresná volebná komisia v Piešťanoch riešila podnet, podľa ktorého jeden člen okrskovej volebnej komisie nedovolene propagoval kandidáta jednej z politických strán. TASR to potvrdila predsedníčka okresnej volebnej komisie v Piešťanoch Alena Vráblová.

“Na telefonický podnet sme uskutočnili kontrolu v okrsku číslo 21. Člen komisie mal na sebe tričko s menom kandidáta politického zoskupenia…Upozornila som celú okrskovú komisiu, že porušujú zákon,” uviedla Vráblová.

Podľa jej slov si v komisii neboli vedomí, že ide o kandidáta. Nakoniec si na tričko podľa jej slov neochotne obliekol bundu. “Zo zákona je postup jasný. Má to riešiť okrsková komisia, ktorá má zjednať poriadok v okrskovej volebnej miestnosti,“ doplnila predsedníčka okresnej volebnej komisie.

 

12:50  Pokojný priebeh sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR narušil v jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove opitý muž. Na mieste zasahovala polícia, ktorá musela muža z budovy vyviesť. “Muž bol veľmi hlučný a veľmi emotívny,” uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

 

12:34 Zodpovednosť priviedla do volebnej miestnosti v treťom okrsku na Halenárskej ulici v Trnave rehoľné sestry z Kongregácie dcér Božskej lásky, ktoré sú známe pod ľudovým označením Mariánky. Voliť ich tu bude počas dnešného dňa viac, ako je ich v komunite. Prvé prišli už krátko po otvorení volebnej miestnosti.

„Máme tiež zodpovednosť za to, aby sa veci v našej krajine posúvali vpred,“ povedala sestra Zuzana Kubíková. Rozhodovanie, komu zveriť svoj hlas nebolo podľa nej jednoduché. „Bolo to hľadanie, rozprávanie v komunite, diskusie, niekedy aj živšie, ale je to výber na základe dobrovoľnosti,“ dodala. Sestry v komunite Mariánok podľa nej nehlasujú jednotne, môžu sa slobodne rozhodnúť, komu svoj hlas odovzdajú. Ona sama mala dilemu, rozhodovala sa medzi dvoma politickými subjektami, ktoré majú podľa nej na kandidátkach naozaj dobrých ľudí. Definitívne sa rozhodla až dnes ráno.

 

12:30 Do volebnej miestnosti v základnej škole na žilinskom sídlisku Vlčince prišiel v sobotu predpoludním aj storočný veterán druhej svetovej vojny František Marek.

“Som prekvapený z toho ruchu, ktorý tu je. Myslím, že to hovorí o tom, že ľudia chcú nejakú zmenu. Len či každý rozumie tomu, čo kto hovorí,” povedal storočný vojnový veterán s tým, že voliť chodí pravidelne.

Voľby nechce napriek veku nechať na mladších. “Pretože ja chcem ešte nejaký ten rôčik požiť. A tej dobroty, čo bude nasledovať, si chcem užiť,” podotkol s úsmevom.

“Roky volím tú istú stranu, aj keď sa tam ľudia čiastočne pomenili od pôvodnej skladby. Sledujem tú politiku, ja to žeriem. Ani obedovať nebudem, ale politiku si musím pozrieť. Dnes si sadnem k tej ‘škatuli’ a budem sledovať, aký to má celoslovenský priebeh. Veľmi ma zaujíma, či sa tí moji, ktorým som fandil, uplatnia a zaberú aj v iných mestách. Lebo jedna brána je málo, treba tých brán veľa, aby sa to rozšírilo po celom Slovensku,” dodal Marek.

Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode dcér, 69-ročnej Anny a 73-ročnej Evy. “Veľa sa rozprávame o politike. Otec odporúča to, čo vidí, že bude lepšie. Niekedy je to trošku emotívne, lebo viac sleduje politiku,” uviedla Anna.

“Radíme sa aj s otcom. On poradí a zvážime, či je to tak. Viac-menej berieme rady od neho,” dodala Eva.

 

12:15 Volebné moratórium bude na Slovensku končiť namiesto o 22:00 až o 23.00. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Dôvodom je, že ešte pred začiatkom volieb zomrela členka volebnej komisie vo Veľkom Krtíši. Voliť v danom okrsku sa preto začalo až o hodinu neskôr. Aj médiá preto budú môcť zverejňovať predbežné výsledky volieb až po 23:00

12:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude veľmi rada, ak sa čo najviac ľudí zúčastní sobotných parlamentných volieb a ovplyvní tak budúcnosť Slovenska. Hlava štátu to povedala po tom, čo krátko po 11.00 h odvolila v Pezinku. Každé voľby sú podľa jej slov veľkou príležitosťou a tie aktuálne nemenej dôležitou.

Reklama

 

11:57 Vo volebnom okrsku č. 4 na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici skolaboval 79-ročný volič. “Zavolali mu záchranku, zachrániť sa ho však už nepodarilo,” uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa polície Mária Faltániová s tým, že čakajú na obhliadajúceho lekára. Podľa hovorkyne bude úmrtie pravdepodobne vyhodnotené ako úmrtie bez cudzieho zavinenia.

“Volebnú miestnosť zatvorili na pol hodinu, pokiaľ telo presunuli do inej miestnosti, takže tam bude o polhodinu posunutý čas volieb,” doplnila. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Banskej Bystrici Dagmar Albertovej členovia volebnej komisie v súlade so zákonom miestnosť na nevyhnutný čas uzavreli a voľba tu bude posunutá do 22:30.

 

11:56 Volieb sa už zúčastnil aj premiér Peter Pellegrini.

 

11:55 K volebnej schránke pod Kubínskou hoľou prichádza od skorého rána odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách množstvo turistov i lyžiarov zo všetkých kútov Slovenska. Do volebnej miestnosti v Beňovej Lehote, ktorá leží takmer pod svahmi lyžiarskeho strediska, zatiaľ dorazili najmä voliči z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice či Bánoviec nad Bebravou. Niektorí aj v plnom športovom výstroji a s lyžiarkami na nohách.

Podľa predsedníčky volebnej komisie v 17. okrsku v Dolnom Kubíne – Beňovej Lehote Renáty Letoštiakovej zatiaľ chodia voliť najmä ľudia s hlasovacími preukazmi. “Na Kubínskej holi je množstvo dovolenkárov, účasť je zatiaľ podľa mňa vyššia ako minulé volebné obdobia. Chodia zväčša turisti, najmä skupinky z chatovej oblasti. Nápor očakávame ešte okolo tretej, keď ukončia lyžovanie. Domáci chodia priebežne, nálada je dobrá,” priblížila Letoštiaková pre TASR.

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady SR v najmladšej obci Bratislavského kraja v Novom Svete

11:37 V Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne požiadali o možnosť voliť do prenosnej urny v parlamentných voľbách štyria obvinení a 27 odsúdených.

Podľa vedúceho organizačno-právneho oddelenia väzenskej nemocnice v Trenčíne Petra Šedivého je momentálne v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody 246 osôb, z toho 26 obvinených a 220 odsúdených. Voliči v zariadení nepredkladajú občiansky preukaz, ale väzenskú identifikačnú kartu, ich totožnosť musia pred okrskovou komisiou potvrdiť dvaja príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže.

 

11:20 Malý záujem voličov charakterizujú zatiaľ voľby do Národnej rady SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Oproti voľbám spred štyroch rokov je však účasť v tejto mestskej časti podľa odhadov o niečo vyššia. V dvoch okrskoch je zapísaných zhruba 4500 oprávnených voličov

Ilustračné foto

11:17 V zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch volila približne polovica obyvateľov.

Pre 18 z 38 ubytovaných starších voličov požiadal riaditeľ Martin Cifra okrskovú komisiu o prenosnú volebnú urnu. Nie je to výnimkou, záujem o účasť na voľbách mávajú v tomto domove aj pri ostatných hlasovaniach.

 

11:10 Svoj hlas do urny už vložili viacerí politici vrátane Igora Matoviča, Andreja Kisku, Borisa Kollára, Bélu Bugára, Arpáda Érseka i Richarda Rašiho.

 

11:07  Členom okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Vrakuni na Základnej škole Železničnej je v súčasnosti aj 92-ročný dôchodca Jozef Vaškeba.

“Ja som bol 16 rokov členom ústrednej volebnej komisie a teraz už dva roky som ako okrskový člen. Už som zvyknutý na to, chodil som na kontroly ako člen ústrednej volebnej komisie a myslím, že je správne, ak občania idú voliť. Každý jeden, aby nezostávali doma. Budem mať pomaly 93 rokov, ale chodím ešte autom, tak nie je problém zúčastniť sa takto aktívne volieb,” povedal pre TASR Vaškeba.

 

10:51 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši umrela členka volebnej komisie. Pre TASR to potvrdil prednosta Okresného úradu vo V. Krtíši Marián Siekela.

“Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť,” uviedol Siekela.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová pre TASR potvrdila, že úmrtie nebude mať na priebeh volieb vplyv.

 

10:43 Voľby do Národnej rady (NR) SR sú dôležité pre smerovanie krajiny v mnohých ohľadoch. Zhodujú sa na tom viacerí voliči, ktorí v sobotných parlamentných voľbách odvolili v bratislavskej Petržalke. Slobodu zaobchádzania so svojím volebným právom síce rešpektujú, váhajúcim voličom však odkazujú, že každý jeden hlas rozhoduje.

Reklama

“Voliť znamená využiť svoj hlas a silu svojho hlasu a vyjadriť tak anonymne svoj názor a spôsob uvažovania, aký spôsob riadenia vecí verejných pokladáme za najlepší,” hovorí pre TASR 31-ročný Ladislav. Voliť chodí pravidelne, vynechal len raz. Sobotné parlamentné voľby považuje za dôležité pre smerovanie Slovenska, vníma ich tiež ako možnosť očisty slovenskej politiky a verejných inštitúcií.

 

10:39 V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) mohlo voliť v sobotňajších voľbách 568 väznených osôb.

Členovia okrskovej volebnej komisie sem začali prinášať prenosnú volebnú urnu približne o 8.30 h. Najskôr mohli voliť väzni z otvoreného oddelenia. V sobotu sa v ÚVV a ÚVTOS v Bratislave nachádzalo dovedna 607 obvinených a odsúdených. Medzi nimi bolo 37 cudzincov a dvaja mladiství, ktorí nemali právo odovzdať svoj hlas. Najstarší väzeň v Bratislave, ktorý mohol voliť, má 77 rokov.

“Jednoduchá odpoveď, prečo idem voliť – je to moja občianska povinnosť a právo. Mám syna, ktorému chcem zabezpečiť lepšiu budúcnosť. Dúfam, že sa mi to aj týmto spôsobom ako-tak podarí, viac dôvodov v tom nevidím,” povedal pre TASR odsúdený Juraj K.

 

10:34 Možnosť odovzdať svoj hlas využili v sobotných voľbách do Národnej rady SR aj kúpeľní hostia z celého Slovenska, ktorí sú na pobyte v Bojniciach. Pred volebnou miestnosťou v liečebnom dome Mier stáli ráno a dopoludnia aj v radoch. Účasť je zatiaľ podľa odhadu tamojšej komisie vyššia ako pri posledných voľbách.

“Vybavili sme si hlasovacie preukazy, lebo by sme inak nemohli voliť, keďže nie sme doma. Už sme boli dlhšie rozhodnutí, komu odovzdáme hlasy,” povedali pre TASR manželia Anna a Jozef z Modry. Slovensko by o štyri roky malo byť podľa Jozefa lepšie, kvalitnejšie a spravodlivejšie. “Aby neboli kauzy a vyšetrilo sa, čo sa pokazilo,” podotkol.

Na snímke volebná miestnosť v liečebnom dome Mier v Bojniciach

10:15 Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Ako povedal, tentoraz sa rozhodoval dosť dlho, koho bude voliť. Pripomenul tiež potrebu zmeny systému volieb.

„Nikdy nevynechám voľby, takže som prišiel. Chcem aj ja to lepšie pre občanov Slovenska, tak uvidíme, čo nám pripravia tí noví, ktorí budú zvolení,“ povedal s tým, že sa dala očakávať agresívna predvolebná kampaň. „Naznačovalo to už konanie v parlamente. Spomínam si, keď sme odovzdávali moc v rokoch 1989 – 1990. Pozrite sa, ako sa správali poslanci, keď odovzdávali moc tým druhým, ako slušne – a išlo to. A čím máme viac demokracie, tým sme k sebe akosi horší, menej slušní,“ dodal Schuster.

Exprezident si myslí, že je najvyšší čas zmeniť systém volieb, nateraz to však nevidí veľmi reálne. „Ktorá strana si podreže konár, na ktorom sedí? Žiadna. Takže budúcnosť z tohto hľadiska nevyzerá veľmi dobre, hoci väčšina občanov by určite privítala zmenu, aby si oni vybrali poslanca, a nie stranu,“ vysvetlil bývalý prezident, podľa ktorého sa to časom možno zmení.

 

10:13 Aj v najmladšej obci Bratislavského kraja, v Novom Svete, sa sobotné voľby do Národnej rady SR konajú v pokojnom a bezproblémovom duchu. “Začali sme načas, zatiaľ je to pokojné, také, ako tu vlastne býva vždy,“ uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Novom Svete Darina Šebeňová.

Dodala, že prvý voličský hlas sa dostal do volebnej urny približne 15 minút po otvorení volebnej miestnosti. Okrem rezidentov obce už hlasovali aj dvaja voliči, ktorí využili hlasovací preukaz. “Počas dňa prídu bezpochyby aj ďalší, radi sa sem vracajú ľudia, ktorí tu kedysi bývali,” dodala Šebeňová.

 

9:53 Doterajšie hlasovanie v dnešných parlamentných volieb je zatiaľ pokojné. Pre médiá to konštatoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. “Štátna komisia si o tomto vypočula informáciu od svojej zapisovateľky a viceprezidenta Policajného zboru. Podľa obidvoch sa v takmer 6 000 volebných okrskoch otvorili volebné miestnosti načas,” uviedol Bárány s tým, že komisia priebežne prijíma podnety o priebehu volieb.

Bárány zároveň upozornil, že v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb nie je možné na základe vlastného uváženia ani v prípade podozrení z možného šírenia ochorení obmedziť aktívne volebné právo osôb tam umiestnených, “K tomu je potrebné rozhodnutie príslušného štátneho orgánu,” zdôraznil Bárány s tým, že žiadne takéto rozhodnutie príslušný štátny orgán zatiaľ nevydal.

Pokiaľ ide o podnety pre možné porušenie moratória, štátna komisia v ich prípade zabezpečuje dôkazy. “Čiže zisťujeme, či je to skutočne tak. Obsahovo to budeme posudzovať neskôr,” dodal Bárány.

 

9:42 Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas parlamentných volieb podľa odhadu zo Štatistického úradu SR približne 41.000 mladých ľudí. Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch a politických subjektoch vyhľadávali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj priatelia či rodičia.

 

9:27 Voľby v okresoch v severnej časti Nitrianskeho kraja prebiehajú pokojne a bez problémov. Podľa informácií z volebných komisií boli všetky volebné miestnosti pripravené a otvorené včas.

V okrese Zlaté Moravce zatiaľ okresná volebná komisia v Nitre nemusela riešiť žiadne incidenty. „Akurát vyrážame do terénu na kontrolu, aby sme usmernili ľudí, ktorí v okolí volebných miestností robia prieskumy, niektorí zasa organizujú petície. Budeme dohliadať na to, aby neboli v prílišnej blízkosti volebných miestností. Usmerníme ich tak, aby mohli vykonávať svoju činnosť a zároveň nenarúšali priebeh volieb,“ uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie v Nitre Ján Veteráni.

Bezproblémový priebeh majú voľby aj v okrese Topoľčany. Podľa slov zapisovateľky okresnej volebnej komisie Zuzany Chudej začali voľby vo všetkých okrskoch včas. „Nebolo nutné riešiť žiadne podnety,“ uviedla. Bez komplikácií sú podľa podpredsedníčky okresnej volebnej komisie Marcely Zaťkovej aj voľby v okrese Šaľa. Rovnaký priebeh majú aj v Levickom okrese. „Zatiaľ nám nikto nehlásil žiadne problémy. Momentálne sme na kontrole v teréne a všade sú voľby zatiaľ pokojné,“ povedal pre TASR predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho.

 

Reklama

9:10 Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdali do prenosnej urny aj dve ženy, ktoré si odpykávajú trest v levočskej väznici. „Je to moje právo a rozhodla som sa ho využiť. Bola som voliť aj v prezidentských voľbách. Myslím si, že informácií o kandidátoch som mala dosť, takže som si vedela vybrať,“ uviedla pre TASR jedna z dvojice, ktorá si neželá byť menovaná.

Záujem o voľby je v tomto zariadení pomerne nízky, v parlamentných voľbách v roku 2016 právo voliť nevyužila žiadna z 88 zverenkýň. „Tento rok sme mali žiadosť od dvoch klientok tohto zariadenia. Môžem povedať, že väčší záujem bol o prezidentské voľby minulý rok,“ skonštatovala členka okrskovej volebnej komisie číslo 3 v Levoči Eva Ondrušová, ktorá nebola vo väznici s prenosnou urnou prvýkrát.

Na snímke členka Zboru justičnej a väzenskej stráže čaká vo volebnej miestnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody vo voľbách do Národnej rady SR v Levoči

9:04 V regióne stredného Pohronia prebiehajú prvé hodiny volebného dňa bez problémov. Zapisovateľka Okresnej volebnej komisie (OVK) Žiar nad Hronom Helena Najšlová potvrdila, že všetky volebné miestnosti boli otvorené načas.

Volebný obvod Žiar nad Hronom zastrešuje okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. V 68 obciach týchto troch okresov je spolu 113 okrskov.

Volebné miestnosti sú zriadené väčšinou na obecných úradoch, v kultúrnych domoch či školách. Volí sa však aj v hoteli, hasičskej zbrojnici či v hájovni.

 

8:58 V obciach Dulová Ves a Rokycany v okrese Prešov sa okrem volieb do Národnej rady SR v sobotu konajú i miestne referendá. V oboch prípadoch sa otázka referenda týka toho, či obyvatelia sú alebo nie sú za odvolanie starostky, respektíve starostu.

 

8:51 V Bratislavskom kraji bolo všetkých 582 volebných okrskov otvorených načas. Zatiaľ bezproblémový začiatok parlamentných volieb hlásia okresné volebné komisie z Malaciek, Pezinka a Senca. V Bratislave však musela okresná volebná komisia od rána riešiť problém s niektorými obálkami s hlasmi voličov zo zahraničia, ktoré boli do jednotlivých okrskových komisií zle priradené.

„Jednotlivým komisiám radíme, aby v taktom prípade vrátili obálky na mestskú časť, lebo tá presne vie, do akej komisie to má byť správne priradené,“ priblížila pre TASR Okresná volebná komisia Bratislava. Všetkých 402 volebných okrskov v hlavnom meste však bolo podľa komisie ráno otvorených načas.

 

8:46 V okrese Rožňava boli ráno všetky volebné miestnosti otvorené včas a priebeh volieb je zatiaľ bezproblémový. TASR to potvrdila zapisovateľka okresnej volebnej komisie Miroslava Zdechovanová.

V rámci okresu je vytvorených 88 okrskov v 62 obciach. Z nich sú dve mestá, Rožňava a Dobšiná.

 

8:36 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši umrela členka volebnej komisie. Pre TASR to potvrdil prednosta Okresného úradu vo V. Krtíši Marián Siekela.

“Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť,” uviedol Siekela.

Prípad na mieste prešetruje polícia.

 

8:33 Volebný deň sa na Zemplíne začal bez problémov, od 7.00 h je otvorených všetkých 443 volebných miestností. Pre TASR to potvrdili členovia troch okresných volebných komisií.

“V pôsobnosti Okresného úradu Michalovce máme 184 okrskov, z toho 132 v okrese Michalovce a 52 v okrese Sobrance. Okresná volebná komisia už zasadá, akurát máme k dispozícii auto, predseda sa chce ísť pozrieť na niektoré okrsky v Michalovciach, možno aj inde,” povedala zapisovateľka michalovskej okresnej volebnej komisie Danica Džačková.

Na priebeh volieb bude v druhom najväčšom volebnom obvode na Zemplíne dohliadať okresná volebná komisia v Humennom. V jej správe sa v okrese Humenné nachádza 88 volebných okrskov, v okrese Snina 48 a v Medzilaborskom okrese 30. Vyplýva to z územného členenia zverejneného Štatistickým úradom SR.

 

8:12  Vo všetkých okrskoch v okresoch Prešov a Sabinov sa sobotňajšie voľby do Národnej rady SR začali včas. Ako pre TASR potvrdil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Ján Kmec, nehlásili im žiadne problémy.

V územnom obvode Okresného úradu (OÚ) v Prešove je v 134 mestách a obciach vytvorených 229 volebných okrskov, z toho v okrese Prešov 165 a v okrese Sabinov 64.

“Najväčší počet okrskov je vytvorených v Prešove (66), Sabinove (10), vo Veľkom Šariši (5), Lipanoch (4) a po tri okrsky sú v obciach Jarovnice a Ľubotice,“ uviedol Kmec s tým, že o voľbu poštou požiadalo celkovo 3058 voličov.

Reklama

 

8:10 V 18. slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť, keď do jednotlivých ústavov krátko po 8.00 h postupne prinášajú členovia okrskových volebných komisií prenosné volebné schránky.

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok v obálke do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady SR 29. februára 2020 v Trenčianskych Stankovciach

8:04 Parlamentné voľby v Lučeneckom okrese sa začali bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené včas. TASR to potvrdil Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár.

 

8:01 Obyvatelia košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP po viac ako 20 rokoch nevolia v priestoroch materských škôl (MŠ). Spolu 18 volebných okrskov je sústredených na štyroch miestach, a to už len na základných školách (ZŠ). Pre TASR to uviedol miestny úrad.

Voliči, ktorí doposiaľ odovzdávali svoj hlas v priestoroch materskej školy (MŠ) na Dénešovej ulici, majú svoj okrsok zriadený na ZŠ Drábova. Tí, ktorí chodievali voliť na MŠ Čordákova, môžu po novom voliť na Spojenej školy (SŠ) sv. košických mučeníkov na Čordákovej ulici. Zo ZŠ Húskova a Hemerkova sa volebný okrsok presunul na ZŠ Janigova a ZŠ Starozagorská je určená aj pre tých, ktorí doposiaľ hlasovali v priestoroch MŠ Cottbuská.

„Volebnú miestnosť sme otvorili bez problémov o 7.00 h, jeden pán prišiel už o 6.20 h. Po siedmej sme mu umožnili odvoliť. Prvé minúty po otvorení miestnosti už začali postupne prichádzať aj ďalší ľudia. Pripomienky k zmene volebných okrskov z materských na základné školy sme zatiaľ nezaznamenali. Obyvatelia boli dostatočne informovaní, volebné miestnosti majú to do piatich minút od svojho bydliska,“ uviedol pre TASR Rastislav Pernisch, predseda volebnej komisie volebného okrsku číslo 8, ktorý je zriadený na SŠ na Čordákovej 50.

 

7:57 Dnešných volieb do Národnej rady SR sa zúčastňuje rekordný počet Slovákov žijúcich v zahraničí. Viac ako 55.000 z nich požiadalo o možnosť voliť poštou, ďalší sa rozhodli prísť voliť osobne.

 

7:54 Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili o 7.00 h a voliči nikde nezačali voliť skôr. TASR o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

“Všetkých 5997 volebných miestností sa otvorilo o siedmej hodine. Žiadna nepožiadala o skoršie otvorenie,” povedala Chmelová. Dodala, že svoju činnosť začala aj okrsková komisia na zisťovanie výsledkov volieb Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt.

Štátna komisia prvýkrát zasadne o ôsmej hodine, keď si určí program na celý deň, uviedla Chmelová.

 

7:24 Presne o 7.00 h otvorili volebnú miestnosť v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota. Pri otvorení, a ani počas prvých minút volieb však volebná komisia nezaznamenala žiadnych záujemcov o odvolenie.

„Zatiaľ sme nemali žiadneho voliča, ale mali sme jednu voľbu poštou, takže tá je už hodená v schránke,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Martina Kubaliaková. Dodala, že pre aktuálne voľby majú zapísaných 399 voličov a vydali 15 hlasovacích lístkov. „Máme tiež nahlásených troch občanov, ku ktorým pôjdeme s prenosnou hlasovacou urnou,“ konkretizovala.

Ako ďalej spomenula, vo volebných komisiách bola aj v iných predchádzajúcich voľbách a podľa jej skúseností býva najväčší záujem o komunálne voľby.

Ilustračné foto

7:20 Presne o siedmej hodine sa sobotňajšie voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves (okres Malacky). Prvá volička vhodila obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny dve minúty po siedmej.

“Bola to nevyhnutnosť ísť takto ráno, keďže sa musím ponáhľať do práce. Na voľby chodím pravidelne” priznala sa pani Patrícia. Nad tým, za koho zahlasuje, dlho nerozmýšľala. “Vlastne vôbec, od začiatku som bola rozhodnutá,“ dodala.

Volebná miestnosť sa postupne zapĺňala ďalšími voličmi. Medzi prvými prišiel aj starosta obce Boris Šimkovič. Samosprávu vedie piate volebné obdobie, jeho úrad pripravoval už piate parlamentné voľby v obci. “Myslím si, že o tieto voľby bol v obci záujem, predpokladám, že určite prekonáme výsledok v predchádzajúcich parlamentných voľbách,“ povedal. Záhorská Ves mala pred štyrmi rokmi vôbec najnižšiu voličskú účasť z obcí v Bratislavskom kraji.

 

7:15 Najviac voličov v doterajších voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) prišlo k volebným urnám v roku 1998.

V roku 2002 volebná účasť dosiahla 70,06 percenta. Istým spôsobom výnimočné boli aj predčasné parlamentné voľby v roku 2006, s historicky najnižšou volebnou účasťou (54,67 %). Voliči v nich po prvýkrát hlasovali len jeden deň.

Od roku 2006 sa účasť vo voľbách do Národnej rady SR postupne mierne zvyšovala. V roku 2010 prišlo k volebným urnám 58,83 percenta voličov, v predčasných voľbách v roku 2012 už 59,11 percenta a doteraz posledných parlamentných volieb v roku 2016 sa zúčastnilo 59,82 percenta oprávnených voličov.

 

Reklama

 29. február 2020 

Ľudia budú hlasovať za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, prípadne na ňom udelia aj preferenčné krúžky, najviac však štyri. Lístok vložia do obálky, a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, upozorňuje rezort vnútra. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,4 milióna osôb. Pre približne 41.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú hlasovať prvýkrát. Tých bude 213.000. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5998 volebných okrskoch v 2926 obciach na Slovensku.

Po uzatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. marca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali