Vo futbalovom svete prebehne ešte žreb osemfinále Ligy majstrov (so siedmimi bývalými šampiónmi) a šestnásťfinále Európskej ligy

Vo futbalovom svete prebehne ešte žreb osemfinále Ligy majstrov (so siedmimi bývalými šampiónmi) a šestnásťfinále Európskej ligy

Nyon 13. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

V pondelok 14. decembra od 12.00 hod. sa v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone uskutoční žrebovanie osemfinále Ligy majstrov 2015/2016. O 13.00 hod. je potom naplánovaný žreb jarného šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2015/2016

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V osudí žrebu LM je sedem bývalých šampiónov, 3 kluby sú zo Španielska a Anglicka, dva z Nemecka a Talianska, po jednom z Portugalska, Holandska, Ruska, Francúzska, Belgicka a Ukrajiny. Do osemfinále postúpili víťazi ôsmich skupín a mužstvá z 2. miest. Podľa pravidiel LM sa v prvej fáze jarnej vyraďovacej fázy nemôžu stretnúť kluby z rovnakej skupiny či krajiny. Víťazi skupín majú privilégium, že budú figurovať medzi nasadenými mužstvami a prvý zápas odohrajú na ihrisku súpera. Sú nimi: Real Madrid, VfL Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City, FC Barcelona (obhajca), Bayern Mníchov, Chelsea Londýn, Zenit Petrohrad. Nenasadenými tímami sú Paríž Saint-Germain, PSV Eindhoven, Benfica Lisabon, Juventus Turín, AS Rím, Arsenal Londýn, Dynamo Kyjev a debutant KAA Gent. Podľa rozhodnutia UEFA sa nemôžu stretnúť proti sebe ani kluby z Ukrajiny a Ruska, v tomto prípade Zenit Petrohrad so Dynamom Kyjev.

Reklama

Úvodné zápasy osemfinále sú na programe 16.,17., 23. a 24. februára 2016, odvety sa uskutočnia 8., 9., 15. a 16. marca. Žreb štvrťfinále je na programe napoludnie 18. marca, semifinále sa rovnako napoludnie bude žrebovať 15. apríla. Finále sa bude hrať v Miláne v sobotu 28. mája.

V Lige majstrov bude v tomto ročníku hrať aj klub obrancu Norberta Gyömbéra AS Rím, pričom slovenský reprezentant nefiguroval na súpiske “vlkov” na skupinovú fázu.

Reklama

V pondelok od 13.00 hod. sa bude žrebovať aj šestnásťfinále EL. Medzi 32 klubmi zo 16 krajín sú aj viaceré tímy so  slovenskými legionármi – FC Liverpool (Martin Škrtel), SSC Neapol (Marek Hamšík), Lokomotiv Moskva (Ján Ďurica), Rapid Viedeň (Ján Novota) či Sparta Praha (Michal Breznaník).

Zo skupinovej fázy sa prebojovali do jarného pokračovania súťaže prvé dva tímy a doplnili ich mužstvá z tretích miest skupín Ligy majstrov, medzi nimi aj obhajca titulu v EL FC Sevilla či Manchester United. Sevilla tak bude mať šancu vyhrať EL tretíkrát v rade. Víťazi skupín EL figurujú medzi nasadenými mužstvami, tímy z druhých pozícií sú nenasadené. Štyria účastníci z LM s najlepším koeficientom sú tiež nasadení, zvyšní štyria figurujú v koši nenasadených. V EL rovnako ako v LM platí, že v šestnásťfinále sa nemôžu stretnúť kluby z rovnakej základnej skupiny a tej istej krajiny. Na základe rozhodnutia UEFA sa nemôžu vo vzájomnom zápase stretnúť ani kluby z Ruska a Ukrajiny.

Nasadené tímy začínajú v šestnásťfinále na pôde súpera. Prvé zápasy sa uskutočnia 18. februára, odvety sú na programe o týždeň neskôr (25. februára) s tradičnými časmi o 19.05, resp. 21.00. Presný program zápasov UEFA potvrdí krátko po žrebe, už teraz je ale isté, že Fenerbahce bude hrať prvý zápas v utorok 16. februára o 18.00, aby sa vyhlo stretom s fanúšikmi rivala Galatasaray. Podobne Braga bude hostiť odvetu v stredu 24. februára (18.00), aby neprišlo stretom s fanúšikmi FC Porto.

Žreb osemfinále je v utorok 26. februára v Nyone. Finále EL UEFA sa uskutoční v stredu 18. mája 2015 v Bazileji.

Zoznam účastníkov osemfinále Ligy majstrov 2015/2016:
nasadené mužstvá (víťazi skupín): Real Madrid, VfL Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City, FC Barcelona (obhajca), Bayern Mníchov, Chelsea Londýn, Zenit Petrohrad
nenasadené mužstvá (mužstvá z 2. miest): Paríž Saint-Germain, PSV Eindhoven, Benfica Lisabon, Juventus Turín, AS Rím, Arsenal Londýn, Dynamo Kyjev, KAA Gent

Reklama

Kalendár žrebov Ligy majstrov 2015/2016:
14. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
18. marca 2016: žreb štvrťfinále (Nyon)
15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)
zápasový kalendár LM 2015/2016:
16.-17. a 23.-24. februára 2016: 1. zápasy osemfinále
8.-9. a 15.-16. marca: odvety osemfinále
5.-6. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
12.-13. apríla: odvety štvrťfinále
26.-27. apríla: 1. zápasy semifinále
3.-4. mája: odvety semifinále
28. mája: finále (Miláno, San Siro)

Zoznam účastníkov šestnásťfinále Európskej ligy 2015/2016:
nasadení:
víťazi skupín: Molde FK, FC Liverpool, FK Krasnodar, SSC Neapol, Rapid Viedeň, Sporting Braga, Lazio Rím, Lokomotiv Moskva, FC Bazilej, Tottenham Hotspur, Schalke 04 Gelsenkirchen, Athletic Bilbao
štyria najlepší z tretích miest skupín LM: FC Porto, Olympiacos Pireus, Manchester United, Bayer Leverkusen
nenasadení:
druhí v skupinách: Fenerbahçe Istanbul, FC Sion, Borussia Dortmund, FC Midtjylland, FC Villarreal, Olympique Marseille, AS St-Étienne, Sporting Lisabon), ACF Fiorentina, Anderlecht Brusel, Sparta Praha, FC Augsburg
štyria z tretích miest skupín LM: FC Sevilla (obhajca), FC Valencia, Galatasaray Istanbul, Šachtar Doneck

Kalendár žrebov Európskej ligy 2015/2016:
14. decembra: žreb šestnásťfinále (Nyon)
26. februára 2016: žreb osemfinále (Nyon)
18. marca: žreb štvrťfinále (Nyon)
15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)
zápasový kalendár EL 2015/2016:
18. februára 2016: 1. zápasy šestnásťfinále
25. februára: odvety šestnásťfinále
10. marca: 1. zápasy osemfinále
17. marca: odvety osemfinále
7. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
14. apríla: odvety štvrťfinále
28. apríla: 1. zápasy semifinále
5. mája: odvety semifinále
18. mája: finále (Bazilej, štadión Sv. Jakuba)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali