Vláda schválila nový Národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Vláda schválila nový Národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Bratislava 4. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Národný program boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa sústredí na štyri základné oblasti partnerstvo, prevencia, ochrana obetí a trestné stíhanie

Na boj proti obchodovaniu s ľuďmi plánuje Ministerstvo vnútra SR vynaložiť v najbližších štyroch rokoch 1 236 100 eur. Vyplýva to z Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2015 – 2018, ktorý 4. februára 2015 schválila vláda. Najviac prostriedkov pôjde na starostlivosť o obete, vzdelávanie a osvetu.

Reklama
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

Plánované finančné prostriedky si nevyžiadajú navýšenie rozpočtu MV SR, budú zabezpečené v rámci schválených limitov výdavkov rozpočtovej kapitoly ministerstva. Oproti predchádzajúcemu obdobiu v rokoch 2011 až 2014 ide o mierny nárast výdavkov na boj proti obchodovaniu s ľuďmi, v minulom období išlo o sumu 1 223 875,79 eur vrátane prostriedkov poskytnutých Európskou komisiou.

Schválený národný program je pokračovaním predchádzajúceho Národného programu boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2011 až 2014. Zameriava sa na potláčanie boja proti obchodovaniu s ľuďmi, teda na zníženie rizika u potenciálnych obetí obchodovania s ľuďmi, ako aj na zabezpečenie poskytovania priamej pomoci obetiam v súlade s medzinárodnými a európskymi štandardmi a záväzkami SR v tejto oblasti.

Reklama

Súčasťou dokumentu je aj Národný akčný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi na nadchádzajúce obdobie rokov 2015 až 2018. Jeho ciele a aktivity sa sústreďujú v súlade s európskymi štandardami na štyri základné oblasti v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, a to partnerstvo, prevencia, ochrana obetí a trestné stíhanie.

Ministerstvo vnútra SR zabezpečuje pomoc a podporu obetiam prostredníctvom programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi, ktorého gestorom je Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality. V roku 2014 bolo zaradených do programu 34 osôb (z toho 12 mužov a 22 žien), ktorým bola poskytnutá komplexná pomoc od partnerských organizácií. Celkovo sa v roku 2014 poskytovala podpora a ochrana 70 obetiam. Ide aj o obete, ktoré boli do programu zaradené v predchádzajúcich rokoch. K 31. decembru 2014 bolo v programe zaradených 24 obetí.

 

Aj na území Slovenska dochádza k vykorisťovaniu

Počet obetí v programe podpory a ochrany však predstavuje len špičku ľadovca. Do programu sú totiž zaraďovaní len tí, ktorí o takúto pomoc prejavia záujem. Nie je vylúčená ani ďalšia skupina ľudí, ktorí nevedia o tom, že sa stali obeťou obchodovania s ľuďmi, alebo ide o osoby, ktoré nemajú záujem o ponúkanú pomoc zo strany štátu.

Reklama

Zo štatistík Policajného zboru vyplýva, že minulý rok bolo začaté trestné stíhanie v 15 prípadoch obchodovania s ľuďmi, obvinených bolo 34 osôb. Medzi obeťami bolo 20 mužov (z toho mladistvý 1) a 41 žien (z toho mladistvých 11). Najčastejšie išlo o sexuálne vykorisťovanie (25 ľudí), nasleduje pracovné vykorisťovanie (18) a sexuálne vykorisťovanie spojené s núteným sobášom (11). K vykorisťovaniu obetí dochádzalo najčastejšie na území Veľkej Británie (34 ľudí) , nasleduje Slovensko (11) a Taliansko (8).

Pomoc a informácie možno získať na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi – 0800 800 818. Ide o bezplatnú telefonickú linku MV SR, ktorej prevádzku podporuje spoločnosť Slovak Telekom. Slúži primárne na poskytnutie preventívnych informácií pred vycestovaním do zahraničia, ako aj na nadviazanie prvého kontaktu s potenciálnou obeťou obchodovania s ľuďmi a na sprostredkovanie relevantnej pomoci. V roku 2014 bolo do 15. decembra zaznamenaných 2282 hovorov na linku, z toho 394 hluchých.

Ministerstvo vnútra SR v rámci boja proti obchodovaniu s ľuďmi uskutočnilo tiež viacero preventívnych projektov. Spomenúť môžeme napríklad kampane Bez informácií sa stávaš otrokom, Nie každá cesta do sveta je ako z rozprávky či Viete, čo teraz robí vaše dieťa? Rezort vnútra tiež realizoval školenia, v rámci zvyšovania odbornosti štátnych a neštátnych bolo k problematike obchodovania s ľuďmi preškolených za obdobie rokov 2011 až 2014 (do 30.06.2014) celkom 1335 osôb.

V roku 2013 sa MV SR zapojilo ako partner do medzinárodného projektu Lotyšska podporeného EK pod názvom Prevencia obchodovania s ľuďmi a nútených sobášov: multidisciplinárne riešenie. Aktivity projektu sú naplánované na roky 2015 – 2016. MV SR sa doňho zapojilo aj preto, že v posledných rokoch je badateľný nárast obetí obchodovania s ľuďmi vykorisťovaných za účelom uzatvorenia manželstva. Zväčša ide o prípady Sloveniek, ktoré sú predávané do zahraničia, aby nútene uzatvorili sobáš s príslušníkom tretej krajiny.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali