Vláda sa zíde na prvej tohtoročnej schôdzi

Vláda sa zíde na prvej tohtoročnej schôdzi

Bratislava 11. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ministri prerokujú niekoľko zmien v zákonoch

Vláda SR sa dnes zíde na prvom tohtoročnom zasadnutí. To korešponduje s tohtotýždňovým termínom na doručenie legislatívnych návrhov do Národnej rady SR, aby mohli byť zaradené na jej prvú schôdzu v roku 2017. Ministri prerokujú niekoľko zmien v zákonoch.

Reklama
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák
Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák

Úrad vlády pripravil novelu zákona o sťažnostiach. Jednou z úprav je možnosť pre občanov domáhať sa svojich práv už aj elektronicky podanou sťažnosťou. Tá doplní listinnú podobu sťažnosti. Po novom, naopak, nebude možné podať sťažnosť ústne ani telefaxom. Úrad vlády vysvetlil, že reaguje na proces informatizácie spoločnosti a snaží sa realizovať úpravy smerujúce k efektívnemu vybavovaniu sťažností.

Posilnenie postavenia národného orgánu dozoru nad bezpečnosťou jadrových zariadení, ktorým je v podmienkach SR Úrad jadrového dozoru (ÚJD), je zámerom novely zákona o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon). ÚJD má podľa návrhu vystupovať ako nezávislý orgán pri regulačnom rozhodovaní, čo sa pri zaisťovaní jadrovej bezpečnosti pretavuje do požiadavky nestranného a transparentného rozhodovania bez ovplyvňovania, ktoré by mohlo ohroziť bezpečnosť jadrových zariadení v SR.

Reklama

Ministri sa vyjadria aj k návrhu na zmenu Ústavy SR a volebných zákonov, ktorý v parlamente presadzujú strany Smer-SD a Most-Híd. Chcú, aby sa po novom predsedovia vyšších územných celkov (VÚC) nevolili v dvojkolovej voľbe, ale iba v jednom kole ako napríklad primátori a starostovia miest a obcí. Zmeny majú zabezpečiť zlúčenie termínu volieb do VÚC a komunálnych volieb. Tie by sa mali konať súčasne od roku 2022.

Vláda by mala odobriť vyslanie 152 slovenských vojakov do Lotyšska. Pôsobiť by mali v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí. Podľa ministerstva obrany budú realizovať výcvik v rámci výcvikovej prítomnosti V4 na území pobaltských členských štátov NATO, čo má v súlade so spoločnou deklaráciou krajín Pobaltia prispieť k doplneniu spôsobilostí aliancie v tomto regióne.

V rámci troch výziev eurofondov zameraných na zintenzívnenie zamestnávania mladých nezamestnaných vo veku do 29 rokov sa zrealizovalo 524 projektov s poskytnutím nenávratného finančného príspevku vo výške 215,11 milióna eur. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v záverečnej správe, ktorú majú dnes prediskutovať ministri.

Rezort hospodárstva predkladá kabinetu aj správu o stave podnikateľského prostredia na Slovensku. “Ako nové, doposiaľ nerealizované formy podpory MH SR zvažuje podporu prostredníctvom anjelských investorov a nefinančnú podporu prostredníctvom zavedenia tzv. startup víz a sprostredkovania stáží v renomovaných svetových vedecko-technologických centrách. Ide predovšetkým o podporu pre začínajúcich podnikateľov s inovatívnymi projektmi,” informuje v správe.

Jazykové práva národnostných menšín sa v niektorých prípadoch v uplynulých dvoch rokoch nedodržiavali a v niektorých oblastiach nedostatočne využívali. Konštatuje to Úrad vlády, ktorý v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny vypracoval správu o stave používania jazykov národnostných menšín za roky 2015 a 2016. Monitorovanie ukázalo, že v 1712 prípadoch mohlo dôjsť k nedodržaniu povinných jazykových práv.

Reklama

Obce občanom patriacim k národnostnej menšine neumožnili komunikovať v ústnom alebo písomnom styku v jazyku národnostnej menšiny, na ich požiadanie nevydali rozhodnutie, rodný, sobášny alebo úmrtný list v jazyku národnostnej menšiny, nezabezpečili označenie obce v jazyku národnostnej menšiny alebo napríklad nezabezpečili na požiadanie informácie o všeobecne záväzných právnych predpisoch aj menšinovom jazyku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali