Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program

❚❚

Bratislava 21. novembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 21. novembra 14:29

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) získal dôveru Národnej rady (NR) SR. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády (PVV). Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program
Na snímke sprava podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave

Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery kabinetu. Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície. Jej zástupcovia vládnemu programu vyčítali nedostatok konkrétnych a jasných cieľov. V závere diskusie sa premiér poďakoval rečníkom a dodal, že členovia vlády diskusiu sledovali a že vo viacerých vystúpeniach videl podnetné myšlienky.

.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Po hlasovaní o PVV predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) prerušil rokovanie do 14.00 h. Poslanci majú na programe ešte dva vládne návrhy aj s návrhom na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a novelu zákona o 13. dôchodku.

.

 

Pellegrini: Schválením PVV vykročila SR na cestu budovania silného štátu

Schválenie programového vyhlásenia vlády (PVV) je prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini po tom, ako poslanci vládny program odsúhlasili a vyslovili dôveru vláde Roberta Fica (Smer-SD).

“Schválením PVV vykročilo Slovensko na cestu budovania silného a sociálne spravodlivého štátu, ktorého stredobodom pozornosti je človek,” povedal Pellegrini. Deklaroval, že Hlas-SD je s vládnym programom stotožnený a spokojný. Poďakoval sa partnerom, že v ňom akceptovali zásadné priority strany.

Pripomenul sľuby spred volieb a deklaroval ambíciu ich naplniť. Poznamenal, že vláda si v PVV schválila aj jasné ciele, ako napríklad ceny energií na primeranej úrovni či zavedenie bankovej dane. Občania budú podľa jeho slov vládu hodnotiť podľa konkrétnych krokov, preto apeloval na ministrov a členov vlády, ktorým pripomenul zodpovednosť za jednotlivé rezorty. Zdôraznil, že majú šancu presvedčiť ľudí, že to s krajinou myslia vážne.

 

.

Majerský: PVV je neambiciózne a prázdne

Programové vyhlásene vlády (PVV), ktoré v utorok schválil parlament, je neambiciózne a prázdne. Chýbajú mu napríklad konkrétne ciele či merateľné ukazovatele. Konštatuje to predseda KDH Milan Majerský v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

“Programovému vyhláseniu vlády chýbajú konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze. Neviem si predstaviť, ako budeme o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila alebo nie,” odkazuje Majerský.

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa neho šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

 

Pre SaS je PVV zlou správou pre občanov

Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast. Nie je ani dokumentom troch suverénnych strán, ale dokument zameraný na stranu Smer-SD. Tvrdia to poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS.

.

“Dokument nie je žiadne programové vyhlásenie vlády troch suverénnych strán, ale programové vyhlásenie vlády Smeru, zvyšné strany šli iba okolo,” pripomenul predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Tvrdí, že materiál je zameraný hlavne na to, aby pomohol Smeru-SD a jeho nominantom odsúdeným za korupciu.

Vláda bude podľa SaS stále ukazovať, že nie je sociálna ani demokratická. Vládna koalícia začala podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) vládnuť pomstou a zastrašovaním policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov i sudcov. SaS sľubuje, že bude dôslednou a tvrdou opozíciou.

 

PS hlasovalo proti. Tri dôvody

Progresívne Slovensko (PS) hlasovalo proti vysloveniu dôvery vláde Roberta Fica (Smer-SD). Dôvodmi boli historická skúsenosť s jeho predošlými vládami, slabé a vágne programové vyhlásenie a aktuálne kroky vládneho kabinetu. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia.

Líder PS Michal Šimečka podotkol, že predchádzajúce Ficove vlády vždy sprevádzala korupcia, vulgárnosť a stagnácia krajiny. “Tá posledná sa dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice,” dodal.

Ďalším dôvodom na nevyslovenie dôvery vláde bolo pre PS predstavené programové vyhlásenie, ktoré podľa neho krajinu nikam neposunie. “Zdá sa, že ani samotná koalícia tomuto programu vôbec neverí. Odignorovali rozpravu, neodpovedali na naše odborné výhrady, ukázali pohŕdanie verejnosťou aj demokraciou,” uviedol Šimečka.

Tretím dôvodom sú pre PS aktuálne kroky vlády. “Škandalózne konanie ministra Šutaja Eštoka, útoky na nezávislé médiá a občiansku spoločnosť a tak ďalej. Táto vláda našu dôveru stratila ešte skôr, ako ju od koalície získala,” skonštatoval predseda PS.

 

Premiér poďakoval za vyslovenie dôvery v NRSR, do konca roka chce prijať rozpočet

Premiér Robert Fico (Smer-SD) chce do konca kalendárneho roka presadiť potrebné zmeny. Do nového roka chce ísť so schváleným štátnym rozpočtom aj ďalšími cieľmi z programového vyhlásenia vlády (PVV). Avizoval to vo videu na sociálnej sieti, v ktorom sa poďakoval poslancom Národnej rady (NR) SR za vyslovenie dôvery jeho vláde.

“Je to moja štvrtá vláda. Presne viem, do čoho ideme, čo nás čaká, a nemienim sa sťažovať,” vyhlásil Fico vo videu na sociálnej sieti po schválení PVV a vyslovení dôvery vláde Národnou radou SR. Deklaruje ambíciu naplniť názov vládneho programu, teda aby sa ľuďom žilo lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie.

.

Skonštatoval, že posunutie predčasných parlamentných volieb na koniec septembra tohto roka spôsobilo, že nová vládna koalícia má len štyri týždne na prijatie zásadných rozhodnutí, ktoré sa nedajú odložiť. Spomenul napríklad bonifikácie hypoték či 13. dôchodky. Avizoval aj prvé výjazdové rokovanie vlády v Trenčíne v prvej polovici decembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali