Školský výbor odmieta návrh na odvolanie ministra Juraja Draxlera

Školský výbor odmieta návrh na odvolanie ministra Juraja Draxlera

Bratislava 21. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister Juraj Draxler sa bude zodpovedať plénu dnes popoludní

Výbor NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport je proti opozičnému návrhu na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD). Ten sa bude zodpovedať plénu dnes popoludní.

Reklama
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler

Mimoriadnu schôdzu venovanú jeho odvolávaniu iniciovali opoziční poslanci zo SaS, OĽaNO a viacerí nezaradení. V dôvodovej správe uviedli tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauza v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra.

V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun. “Myslím si, že minister aj šéfka MPC urobili všetko, bola vyvodená zodpovednosť. Minister Draxler je mladý muž, mladý pragmatik, urobil, čo mohol. Domnievam sa, že je to politická hra,” povedal šéf výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD). V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. “Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec,” tvrdí opozícia.

Reklama

Pôvodne bola vyvodená zodpovednosť len voči spomínanému ekonómovi, čo sa nepáči Martinovi Poliačikovi (SaS). “Jeho podpis nie je nikde. Je teda pre mňa nepochopiteľné, že bol odvolaný človek, ktorý nepodpísal nič a ľudia priamo zodpovední tam ostali. Je to pre mňa dobrý dôvod na to, aby som povedal, že minister situáciu nezvládol. Ak by ju zvládol, odvolal by riaditeľku MPC. Tá však má príliš silné politické krytie,” povedal na výbore.

K ďalšiemu vyvodzovaniu zodpovednosti, o ktorom hovoril Mamojka, došlo až neskôr. Rezort školstva v utorok (20.10.) na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer.

Ministerstvo uviedlo tiež, že peniaze by sa mali vrátiť. “V priebehu najbližších dvoch–troch týždňov bude suma 315.229 eur vrátená naspäť na účet Metodicko-pedagogického centra. Tak znie informácia od českej polície, ktorá už prišla aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave,” priblížila hovorkyňa pre priamo riadené organizácie ministerstva Monika Hucáková. Zvyšná suma 144.326 eur je podľa jej slov zaistená v slovenskej komerčnej banke a vrátiť sa bude môcť po rozhodnutí prokurátora. Naďalej tiež prebieha policajné vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu.

 

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra školstva

Reklama

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR s odvolaním ministra školstva Juraja Draxlera z funkcie. Tento pokus považuje za prejav účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy exekutívy v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

V materiáli, ktorý vláda dnes prerokovala na svojej schôdzi, poukázala na mnohé pozitíva pôsobenia Draxlera od jeho nástupu do funkcie.

Napríklad sa to týka dvoch výziev na rozšírenie kapacít materských škôl, vďaka ktorým bude umiestnených takmer 5200 detí, prácu získa okolo 500 učiteliek v 200 problematických obciach a mestách, ktoré boli úspešnými žiadateľmi. Ministerstvo prijalo tiež inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá. Začalo riešiť kritické oblasti kapacít základných škôl. V 27 obciach po celom Slovensku sa pustila výstavba modulových základných škôl.

“V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo v spolupráci s rezortom práce zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov,” konštatuje sa ďalej v materiáli.

Pripomína tiež nový komplexný zákon o športe či odstránenie dlhoročnej praxe nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi. Napríklad anglický jazyk pre prvý stupeň ZŠ je plne pokrytý príspevkom, ktorý ministerstvo posiela na školy.

Reklama

Za pôsobenia Draxlera sa zrýchlil proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov. Spustili sa taktiež zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou.

Opozícia uvádza tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali