Vízie, vzťahy, politika, diplomacia a obete na Ukrajine

Vízie, vzťahy, politika, diplomacia a obete na Ukrajine

Kyjev, Brusel 10. februára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Občianska vojna na juhovýchode Ukrajiny sa dostáva do novej fázy. Nespokojné skupiny bývalých „partagenosse“ útočia na vládne budovy v Kyjeve, Washington balí zbrane pre Ukrajinu a v EÚ konečne začínajú chápať, čo sa deje východnejšie od Čiernej nad Tisou

Podstata je v tom – a to je šanca zachrániť ako Európu, tak aj Ukrajinu – že sa nemeckým  a francúzskym lídrom /zdá sa/ začínajú otvárať oči a chápu, kam ich dotlačila politika Spojených štátov. Možno ešte nie je neskoro a poradí sa zabrániť obrovskému vojenskému požiaru v Európe. Ak Spojené štáty začnú dodávať zbrane na Ukrajinu, situácia sa môže vôbec vymknúť spod kontroly.

Reklama
Na snímke ukrajinské jednotky na pozíciách. Ilustračné foto

V prípade vzniku veľkého konfliktu v Európe následky by boli katastrofálne. Požiar treba uhasiť, kým sa ešte nedostal na strechu európskej budovy. Iba tak sa podarí predísť masovému zabíjaniu. Veď aj na samotnej Ukrajine tých obetí je už viac ako dosť! Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal životy okolo 5 400 ľudí. Svedčia o tom najnovšie štatistiky OSN. Existuje však niekoľko zdrojov, ktoré uvádzajú dosť odlišné čísla. Každý si môže vybrať – komu môže veriť….

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove povedal, že na juhu Ukrajiny bolo zabitých 1 432 vojakov a vyše 5 600 civilistov. Analytici a média však upozorňujú, že skutočný počet obetí bude zrejme oveľa, oveľa vyšší. Napríklad nedeľňajšie vydanie FAS s odvolaním sa na nemecké spravodajské služby uvádza, že na východe Ukrajiny doteraz zahynulo takmer 50 tisíc vojakov a civilistov.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Spravodajské zdroje považujú oficiálne uvádzané čísla za zjavne znížené a nedôveryhodné. Po ťažkých bojoch obe strany napríklad oznamujú jednociferné straty, ale v skutočnosti registrujú desiatky zabitých. USA a EÚ sú jednotné v podpore Ukrajiny. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to v nedeľu potvrdil americký minister zahraničia John Kerry, ktorý zároveň zdôraznil, že predlžovanie konfliktu na východe Ukrajiny bude znamenať rast hospodárskych nákladov pre Rusko a jeho spojencov.

„Čím dlhšie to bude trvať, čím viac našich ponúk bude Rusko odmietať, tým viac budeme nútení zvýšiť hospodárske náklady v dôsledku sankcií voči Rusku i jeho spojencom, Sme jednotní v podpore Ukrajiny a v obhajobe všeobecného princípu, že medzinárodné hranice nesmú a nemôžu byť zmenené silou. Ani v Európe, ani nikde inde,“ podčiarkol John Kerry.

Stotožnila sa s nim aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Na tej istej konferencii upozornila, že rovnako dôležité ako vyriešenie konfliktu, je zabezpečenie fungovania ukrajinského štátu. Vyzvala preto všetky vlády, aby poskytli väčšiu finančnú podporu Ukrajine. „Okrem hľadania riešení konfliktu sa musíme súčasne usilovať aj o to, aby sa z Ukrajiny stal fungujúci štát. Preto podporujeme Ukrajinu v jej reformnom úsilí a som vďačná ukrajinskej vláde, že je k nemu odhodlaná aj v ťažkých časoch. To je dôvod, prečo sme makroekonomickú podporu Ukrajiny zvýšili o 1,8 miliardy eur. Ale od medzinárodného spoločenstva treba oveľa, oveľa viac,“ prízvukovala.

Šéfka európskej diplomacie podporila aj úsilie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollandea o rokovaniach o zastavení bojov na Ukrajine. „Diplomatické riešenie konfliktu nemá alternatívu. EÚ trvá na realizácii dohôd z Minska. Dohody o prímerí boli uzavreté vlani v septembri, ale nie sú dodržiavané. Konflikt na Ukrajine je rizikom pre bezpečnosť celého sveta. Bol porušený jeden zo základných princípov medzinárodného práva – rešpektovanie celistvosti a suverenity štátu. Musíme preto zastaviť konflikt a obnoviť rešpekt k medzinárodnému právu,“ zdôraznila.

Ohradila sa proti vyhláseniu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že EÚ vyvoláva konfrontáciu s Ruskom. „Naša vízia vzťahov medzi EÚ a Ruskom bola v posledných desaťročiach vždy založená na princípoch partnerstva, prosperity a bezpečnosti. EÚ nemôže byť nikdy opisovaná ako projekt namierený proti niekomu. EÚ má stále záujem o spoluprácu s Ruskom, ale nie je ochotná vzdať sa svojich kľúčových hodnôt,“ dodala.

Reklama

Aj francúzsky minister zahraničia Larent Fabius preferuje vojenskú a finančnú pomoc Ukrajine. „Pre Ukrajinu je hlavným cieľom, aby sa cítila bezpečne pred vojenskou hrozbou od svojho suseda a sama sa rozhodovala o svojom osude. Musíme sa usilovať o mier, ktorý nebude len na papieri, ale bude skutočný,“ podčiarkol.

Trochu inú pozíciu zaujal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Poukázal na to,  že riešenie ukrajinskej krízy je ešte ďaleko. Zároveň varoval pred dodávkami zbraní ukrajinskej armáde, po ktorom v Mníchove volal ukrajinský prezident P. Porošenko. Steinmeier je presvedčený, že by to mohlo zmariť možno poslednú šancu na deeskaláciu konfliktu.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali