Víťazstvo Majerského je omnoho dôležitejšie pre KDH ako pre Prešovský samosprávny kraj

Víťazstvo Majerského je omnoho dôležitejšie pre KDH ako pre Prešovský samosprávny kraj

Prešov 6. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta)

 

Druhým najväčším prekvapením volieb je po Košickom kraji kraj prešovský. Kandidát KDH Milan Majerský tu presvedčivo zvíťazil nad smerákom Petrom Chudíkom, ktorý bol županom už 16 rokov.

Na snímke vľavo predseda strany KDH Alojz Hlina, uprostred kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a primátorka Prešova Andrea Turčanová

 

Reklama

O prekvapení treba hovoriť preto, že podľa agentúr dva týždne pred voľbami mal Majerský zaostávať za županom Chudíkom, ktorý tieto voľby vyhral už 4-krát o 20 %.

KDH dnes nemá silu. V posledných parlamentných voľbách vypadlo z Národnej rady a odvtedy sa potĺka na hranici zvoliteľnosti. Bez koalície s ostatnými prevažne parlamentnými stranami by sa mu tento kúsok určite nepodaril. KDH ani tak nepotrebovalo deklarovanie podpory, ako skôr to, aby ostatné opozičné strany nepostavili svojich kandidátov. O to nakoniec išlo na celom Slovensku a táto stratégia opozície sa osvedčila. Sas získalo jedného župana avšak v dôležitom Bratislavskom kraji, Oľano dvoch a KDH si tiež prišlo na svoje.

Reklama

Samozrejme bez sympatického lídra by to nešlo a toho miestne štruktúry KDH našli v primátorovi Levoče. Milan Majerský je relatívne mladý. Tento rok mal iba 46 rokov. Za primátora Levoče bol zvolený v 2014 roku a na tejto pozícií, okrem podozrivého nákupu a predaja pozemkov, nemá žiadne veľké kauzy. A čo je dnes hlavné, na billboardoch vyzerá dobre.

Regionálnym štruktúram KDH sa s týmto lídrom podaril husársky kúsok. V záverečnom šturme nakoniec zdolali papierového favorita. Bola to sčasti protestná voľba, ako v Košickom kraji a Chudík im v tom samozrejme riadne pomohol svojimi rôznymi škandálmi ako aj faktom, že jeho firmy zarábajú obrovské peniaze v zdravotníctve, čo na neho vytiahol jeden z protikandidátov Garaj a zasadil mu tým smrteľnú ranu.

Najväčší význam má však toto víťazstvo Majerského pre samotnú stranu KDH. Majerský sa ukázal ako presne ten človek, ktorý je vhodný pre voliča KDH. Je to milý, sympatický chlapček, nekradne, usmieva sa, má sporiadaný súkromný život a chodí do kostola. Je to diametrálne niečo iné, ako voličskou základňou neprijímaný extravagantný a excentrický Hlina – momentálny predseda KDH. Ak sa hovorilo, že Hlina definitívne pochová KDH, ukazuje sa, že v Majerskom pre stranu svitla nová nádej. Majerský ak bude zvolený za predsedu KDH môže sa stať v najbližších voľbách živou vodou, ktorá dostane KDH do parlamentu a možno uhrá i slušný výsledok.

Všetko bude záležať aj na tom, ako sa Majerský, teraz keď bude viac na očiach, vyprofiluje. Predchádzajúce vedenie KDH na čele s Fígeľom, ale aj generácie pred ním, hodnotovo vyprázdnili KDH a tlačili ho do pozície, akú má v Nemecku CDU. Teda urobili z KDH stranu, ktorá je hodnotovo prázdna a kresťanská či konzervatívna zostala už iba podľa názvu. To voliči odmietli.

KDH si následne zvolilo do čela Hlinu. Bolo to spôsobené šokom z volebného neúspechu a hľadaním rýchleho riešenia, ktoré by zachránilo KDH pred úplným úpadkom. Hlina však KDH viedol k ešte väčšej liberalizácií, dokonca prestal hovoriť o strane ako o kresťanskej a hovoril už o nej iba ako o strane konzervatívnej. Myslím si, že ako poznám Slovenské reálie a voličov KDH, by to bolo tiež odmietnuté a ešte vo väčšej miere ako Figeľovo prázdno.

Reklama

Strana ako je KDH má na Slovensku svojich priaznivcov a naozaj veľa potencionálnych voličov, ktorí sú momentálne roztrúsení v Smere, OĽaNO, ĽSNS a SNS. Ak by sa Majerský dokázal znova postaviť za kresťanské hodnoty, ktorých má byť táto strana nositeľom ako svojho nosného morálneho základu a ešte k tomu by dokázal vtlačiť KDH aj národný rozmer, ktorý je pre voliča KDH úplne prirodzený no doteraz v politike KDH absentoval, mohla by strana siahať aj po zaujímavom volebnom výsledku.

Víťazstvo vo voľbách do VÚC môže pre Majerského znamenať odraz k zaujímavej kariére a pre KDH návrat do vrcholnej politiky. Či však tohto mladíka nepreceňujeme a nežiadame od neho veci, ktoré sú nad jeho sily, ukáže až čas.

Ľuboš Macko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali