Video: Nový oblastný šéf Odesy Saakašvili je plný optimizmu a oboznámil obyvateľov Odesy so svojim programom

Video: Nový oblastný šéf Odesy Saakašvili je plný optimizmu a oboznámil obyvateľov Odesy so svojim programom

Odesa 4. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Aj keď v politike je možné všetko a experti by sa už ničomu nemali čudovať, predsa viacerých prekvapilo menovanie gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho do funkcie gubernátora Odeskej oblasti. V Kyjeve prekvapenia produkujú ako na bežiacom pase…

Najviac tých opatrnejších a pragmatickejších expertov prekvapil fakt, že ukrajinský prezident Petro Porošenko sa odvážil menovať do tejto vysokej funkcie človeka, ktorého v rodnom Gruzínsku stíhajú ako zlodeja, ktorý rozkradol a ekonomicky zruinoval celú krajinu, a navyše ho podozrievajú z organizácie viacerých politických vrážd. Podľa všetkého, Kyjevu ľudia s podobným „renomé“ vyhovujú.

Reklama
Na snímke nový oblastný šéf Odesy Michail Saakašvili
Na snímke nový oblastný šéf Odesy Michail Saakašvili

A novovymenovaný gubernátor Odeskej oblasti je pripravený vysúkať rukávy a pracovať v prospech odeského ľudu. Je naladený optimisticky a v priebehu niekoľkých dní stihol vystúpiť s prejavmi v niekoľkých mestách Odeskej oblasti. Hneď v prvom, keď rečnil pred pár desiatkami zvedavcov oproti budove mestskej administrácie v Odese, vyhlásil: „Pýtam sa obyvateľov Odesy, pretože považujem ľudí za môjho hlavného šéfa, či mi dajú šancu predstaviť zmeny, najmä vymenovať mladých ľudí, na kľúčové pozície, kde  budú vybraní prostredníctvom otvorených výberových konaní,“ zdôraznil.

Ukrajinské média si všímajú, že Saakašvili bol v USA nie nadarmo, naučil sa všetkým trikom „predvolebnej kampane a šou pred voličmi.“ Ochotne sa rozpráva s novinármi, rozdáva sľuby a rád opakuje, že uprednostní poctivých a profesionálnych ľudí. Vyhlasuje, že všetko treba meniť, modernizovať a demokratizovať. Chce vidieť nové tváre a nové iniciatívy v regióne. Mieni urobiť všetko, aby sem prilákal nielen množstvo turistov, ale aj investorov.

Reklama

Experti mu vytýkajú, že sa nesnaží byť príliš originálnym a fakticky opakuje svoje sľuby, ktoré štedro rozdával voličom ešte v Gruzínsku. Zasa chce všetko kontrolovať a „tvrdo trestať vinníkov.“ Prvými na rade by podľa Saakašviliho, mali byť tunajší colníci, rady ktorých nový oblastný šéf mieni poriadne prevetrať. Naznačil, že potom budú nasledovať „vetry“ v cestnej správe. Poznamenal, že bude „trestať separatizmus určitej skupiny občanov, pretože preferuje jednotnú a nedeliteľnú Ukrajinu“.

Menovanie Saakašviliho priviedlo k nečakanej a prekvapivej zhode názorov na túto udalosť. Jeho menovanie za veľkú chybu a príčinu všetkých budúcich katastrof považuje ako ukrajinská vládna koalícia, tak aj opozícia, presne tak to vidí drvivá väčšina poslancov ukrajinského parlamentu, radikáli, nacionalisti a príslušníci Pravého sektoru, úplne podobný názor majú aj v Moskve. Vytvára sa dojem, že menovanie Saakašviliho do vysokej funkcie nevyhovuje úplne všetkým, okrem, jeho „patróna“ – Petra Porošenka. V Európskej únii toto menovanie zatiaľ komentujú veľmi opatrne alebo radšej vôbec nekomentujú.

Kým poslanci Bloku Petra Porošenko reagujú na toto menovanie pomerne opatrne, väčšina ukrajinského parlamentu je naladená nadmieru skepticky. Ako prvý sa do nového šéfa Odesy pustil predseda Radikálnej strany Oleg Ľaško, ktorý svoje dojmy a mimoriadne pesimistické predpovede na margo činnosti odeského gubernátora podoprel aj poriadnou dávkou výrazov, ktoré by sa zo štylistických dôvodov nedalo umiestniť do novinového článku a v televíznom rozhovore by stále znelo „pípanie“…

Kým Petro Porošenko sa netají tým, že zodpovednú funkciu zdôveril svojmu dobrému priateľovi, mnohí poslanci, ako aj média upozorňujú na „rodinkárstvo a kmotrovské tradície“. Napríklad poslanec Vitalij Barvomenko dvíha varovný prst: „Saakašviliho menovanie je to príklad „rodinkárstva“. Je nutné pripomenúť, že ani v iných oblastiach situácia, samozrejme, nie je lepšia. šéfujú tam cudzinci, bývalí poslanci, podnikatelia. Vlastne je to jedno, kto šéfuje. Hlavné je, že ani jeden z nich nerozumie regionálnej politike. Ani Saakašvili. Všimli ste si, čo hovoril? Počas jeho prejavu v Odese mal som zlý dojem, že úplne komolí právomoci gubernátora oblasti a primátora Odesy. Nevedel, o čom hovorí,“ podčiarkol.

Viacerí analytici, politici a média podporili postoj Olega Ľaška a kritizujú prezidenta: myslí si, že sa v 45-miliónovej krajine nenájde ani jeden normálny odborník a musel do funkcie zasa menovať cudzinca, ktorý regionálnej politike rozumie ako baran biblii… Mnohí zopakovali slová Olega Ľaška, že je to „pľuvanec do tvare ukrajinského národa.“ Ekonómovia silno pochybujú, že Saakašvili urobí poriadok v odeskom hospodárstve. Pripomínajú, že hospodársky zdemoloval celé Gruzínsko a predpovedajú, že podobný osud čaká aj Odesu.

Reklama

Niektoré média pripomenuli, že by sa Ukrajina mala aspoň trochu správať sa tak, ako je to zvykom v Európskej únii, keďže už s EÚ podpísala asociačnú dohodu a mieni sa o niekoľko rokov stať súčasťou únie. Poukazujú na to, že v demokratickej Európe je zvykom voliť vedenie samospráv, ale na Ukrajine to pokračuje ako v časoch „svetlej budúcnosti“: vedenie štátu menuje vedenie regiónov a obyvateľstvo nemá ani najmenšiu šancu ovplyvniť dianie a zvoliť si skutočne vhodného šéfa regiónu.

Média zdôrazňujú, že prezident za šéfov regiónov predtým menoval oligarchov – nie odborníkov, politikov alebo ekonómov. Navyše tento raz menoval oligarchu, cudzinca, ktorého za podvody stíhajú vo vlastnej krajine – perfektná „kytica“… Šéfredaktor ukrajinskej mutácie svetoznámeho časopisu Forbes ironicky poznamenáva, že po tom, čo sa šéfom Odesy stal Gruzínec Saakašvili, gubernátorom Charkova by prezident logicky mohol menovať amerického senátora Johna McCaina. So štipkou jedu dodáva, že škoda, že už nežije čílsky diktátor Augusto Pinochet, pretože práve ten by bol najlepším kandidátom na funkciu šéfa Charkovskej oblasti…

Domáci a zahraniční experti zhodne tvrdia, že Saakašvili vo svojej funkcii dlho nevydrží – maximálne do jesene. Ani v zahraničí toto menovanie nepovažujú za užitočné a správne. Väčšina ruských médií inak ako „cirkusové šou“ toto menovanie ani neoznačuje. Oveľa nervóznejšiu a zápornejšiu reakciu vyvolalo v Gruzínsku, kde sú pobúrení, že na Ukrajine „zločinca menovali do vysokej funkcie.“ Gruzínsky prezident Georgij Margvelašvili to označil za urážku celého Gruzínska. Najviac súčasné gruzínske vedenie jeduje fakt, že odteraz nemôže žiadať, aby Ukrajina vydala trestne stíhaného Saakašviliho do Gruzínska – veď predsa získal ukrajinské občianstvo!

Ozval sa aj oligarcha Igor Kolomojskij, ktorého Petro Porošenko sa na krátky čas „zbavil“. Pripomenul, že aj súčasný ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abramovičius je Litovec a tiež získal ukrajinské občianstvo. Dokonca ho nazval nekompetentnou opicou. Potom toto svoje vyjadrenie trochu zjemnil, keď dodal, že Abromavičius má aj brazílske občianstvo a v Brazílii je veľa divokých opíc… Neskrýval, že sa mu nepáči Saakasšviliho menovanie, veď kvôli nemu z tejto funkcie „vykopli“ Kolomojského kamaráta Igora Palicu.

Obyvatelia Odesy na toto menovanie reagovali po svojom. Pripomenieme, že Odesa, ako napríklad Gabrovo v Bulharsku, sa považovalo za mesto humoru v bývalom ZSSR. Sovietsky zväz síce už neexistuje, ale humor Odesitom zostal – aj napriek všetkým súčasným problémom a nepríjemnostiam. Na počesť príchodu gruzínskeho šéfa po celom meste zavesili množstvo kravát, dokonca aj girlandy z kravát. Pripomenuli tým slávne video, na ktorom Saakašvili žuje svoju povestnú červenú kravatu. V Odese nový oblastný šéf hneď dostal prezývku „žuvač kravát.“ V jednej z odeských reštaurácií sa objavila nová pochúťka – kravata vo vlastnej šťave…

Reklama

Aj keď si mnohé ukrajinské média dovoľujú žartovať na adresu nového oblastného šéfa Odesy, jednohlasne však pripomínajú, že „srandy sa končia vtedy, keď si spomenieme, že tento Gruzínec bude šéfovať v Odese – v obrovskom ukrajinskom prístave a na križovatke všetkých finančných tokov v regióne. Prístav mieni privatizovať a vynasnaží sa splniť aj ďalšie úlohy, ktoré dostal od svojich zaoceánskych šéfov.“ Niektorí ukrajinskí novinári sú presvedčení, že jednou z úloh, ktorú Saakašvili dostal od USA, je uvalenie na susedné Podnestersko „železobetónovej“ ekonomickej blokády v snahe vyvolať ďalšiu eskaláciu konfliktu a zhoršenie vzťahov s Ruskom.

Samotný Saakašvili si z toho nič nerobí a tvrdí, že je zvyknutý na útoky médií. Snaží sa presvedčiť obyvateľov Odesy a celú ukrajinskú verejnosť, že mieni sa postarať o ekonomické a sociálne reformy v regióne a potlačiť kriminalitu a korupciu. Stále opakuje, že obyvatelia Odeskej oblasti majú pred sebou obrovský kus práce, ale je presvedčený, že všetky plány sa podarí úspešne splniť. Tak alebo inak, ale zatiaľ jeho menovanie nevyvolalo v regióne žiadne nadšenie a optimizmus a iba minimálny počet ľudí dúfa, že zahraničnému šéfovi sa podarí zabezpečiť poriadok a úspešný rozvoj regiónu.

Eugen Rusnák

 

Saakašviliho menovanie

https://www.youtube.com/watch?v=E5jyyvbBj9U

 

Prvý rozhovor Michaila Saakašviliho v Odese:

https://www.youtube.com/watch?v=gJCSsEL1n9A

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali