Viac ako 105 miliónov Američanov v produktívnom veku momentálne nemá prácu

Viac ako 105 miliónov Američanov v produktívnom veku momentálne nemá prácu

Bratislava 31. júla 2023 (HSP/Moderndiplomacy/Foto:Pixabay)

 

Úrad pre štatistiku práce (BLS) zaraďuje ľudí bez práce do jednej z dvoch kategórií – buď sú nezamestnaní, alebo nie sú v pracovnom procese. Aby boli ľudia zaradení medzi nezamestnaných v mesiaci, v ktorom sa zisťuje ich nezamestnanosť, musia si aktívne hľadať prácu. Ak si prácu aktívne nehľadajú, sú klasifikovaní ako osoby, ktoré nie sú súčasťou pracovnej sily. Postupom času sa definícia “oficiálne nezamestnaných” sprísnila a dnes sa do tejto kategórie zaraďuje len 6,097 milióna Američanov v produktívnom veku

praca
Ilustračné foto

Medzitým sa neuveriteľných 99,800 milióna Američanov v produktívnom veku považuje za “nepracujúcu silu”!

Reklama

Keď sa obe kategórie spočítajú, dostaneme celkovo 105,897 milióna Američanov v produktívnom veku, ktorí momentálne nemajú prácu, píše autor nezávislého zdroja SGT Report.

Počas veľkej recesie v rokoch 2008 a 2009 sa tento počet nedostal ani na 90 miliónov. Znamená to teda, že počet Američanov v produktívnom veku, ktorí nie sú zamestnaní, v súčasnosti ďaleko prevyšuje všetko, čoho sme boli svedkami počas veľkej recesie.

Reklama

Nezamestnanosť nie je nízka. V skutočnosti John Williams odhaduje, že skutočná miera nezamestnanosti v tejto krajine sa pohybuje okolo 25 %.

Kvôli nedostatku práce sa milióny ľudí dostávajú do úverových dlhov.

Zostatok amerických kreditných kariet prekročil 1 bilión dolárov, alebo sa na to chystá, podľa toho, koho sa pýtate, uznáva The Hill.

Priemerná úroková sadzba na novej karte je 24 percent, čo je najvyššia hodnota od éry Reaganomiky.

Typická americká domácnosť má teraz dlh na kreditnej karte vo výške 10 000 dolárov, čo je podľa jedného odhadu ďalší rekord.

Reklama

Ak sa vám to nezdá ako veľký dlh, skúste ho splatiť. Pri mesačnej splátke 250 dolárov a 24-percentnom úroku budete splácať až do roku 2030 a celkovo miniete 20 318 dolárov, čo je dvojnásobok toho, čo ste dlhovali. A to za predpokladu, že kartu už nikdy nepoužijete.

Podľa Federálneho rezervného systému je dlh na kreditných kartách v krajine 986 miliárd dolárov. Za dva roky sa táto suma zvýšila o 250 miliárd dolárov.

Niektoré ďalšie odhady sa pohybujú vyššie. Podľa správy WalletHub dosiahne celkový dlh na platobných kartách na konci roka 2022 hodnotu 1,2 bilióna dolárov.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Reklama

Európania sú čoraz chudobnejší: Prekvapí vás, ktoré krajiny to zasiahlo výraznejšie

De-dolarizácia: Čo naznačil MMF ?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:04

Neznáma osoba vykopala jamu na hrobe nemeckého politika Wolfganga Schäubleho, jednej z najvplyvnejších postáv povojnovej histórie krajiny. Pre incident začali vyšetrovanie, oznámila v pondelok tamojšia polícia.

14:02

Švédsky premiér Ulf Kristersson v pondelok uviedol, že je otvorený tomu, aby povolil rozmiestnenie jadrových zbraní na území Švédska v čase vojny.

13:58

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom “Zachráňme planétu presunom zdanenia príjmov z práce na emisie skleníkových plynov”.

13:44

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR má vyššiu absorpciu eurofondov, než ich má pridelených. Preto vláda plánuje presúvať zdroje z iných rezortov a fondov tam, kde je ich schopná míňať. Vyhlásil to v pondelok predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že v súvislosti s eurofondami a plánom obnovy bude pravdepodobne zvolané v budúcom týždni mimoriadne rokovanie vlády.

13:43

Návrat na predpandemické a zároveň rekordné úrovne obsadenosti domácich ubytovacích kapacít je len otázkou krátkeho času. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o marcovej návštevnosti ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:42

Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií. Slovensko hlasovalo proti prijatiu tohto právneho predpisu.

13:42

Ruskému plynárenskému koncernu Gazprom, ktorý bol kedysi najziskovejšou ruskou spoločnosťou, hrozí dlhé obdobie veľmi slabých výsledkov. Firma totiž prišla o najziskovejší európsky trh a aj keď spoločnosť svoju pozornosť obrátila na Čínu, tá výpadok Európy nenahradí.

13:41

Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by v stredu (15. 5.) mala na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť vláda. Na pondelňajšej tlačovej konferencii na Ministerstve hospodárstva (MH) SR to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

13:40

Ceny elektriny a zemného plynu na európskych burzách v 19. týždni stagnovali na pomerne vysokých úrovniach, ktoré sa blížia k tohoročným maximám. Zemný plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci sa na holandskej burze TTF v piatok (10. 5.) predával za 30,029 eura za megawatthodinu (MWh), cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku na pražskej burze PXE dosiahla v ten istý deň 96,75 eura/MWh.

13:40

Nórsky ropný a plynárenský gigant Equinor v tichosti prevzal korunu najväčšieho dodávateľa energií pre Európu, ktorá kedysi patrila ruskému Gazpromu. Európa sa tak pri dodávkach plynu opäť spolieha najmä na jednu firmu.

13:39

Sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze by nemali byť zdanené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojov. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo financií (MF) SR. Rezort po ukončení medzirezortného pripomienkového konania oznámil aj ďalšie zmeny v návrhu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali