Viac ako 100 nelegálnych migrantov zaútočilo na poľských strážcov na hraniciach s Bieloruskom

Viac ako 100 nelegálnych migrantov zaútočilo na poľských strážcov na hraniciach s Bieloruskom

Varšava/Minsk 13. októbra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:screenshot twitter)

 

Zábery z poľskej hranice ukazujú násilie, ktorému mnohí pohraničníci pravidelne čelia. Informuje spravodajský portál REMIX News

Viac ako 100 nelegálnych migrantov zaútočilo na poľských strážcov na hraniciach s Bieloruskom kameňmi a horiacimi konármi stromov
Viac ako 100 nelegálnych migrantov zaútočilo na poľských strážcov na hraniciach s Bieloruskom kameňmi a horiacimi konármi stromov

Viac ako 100 migrantov napadlo poľských pohraničníkov kameňmi a horiacimi konármi stromov pri pokuse o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice.

Reklama

Poľský orgán pohraničnej stráže zverejnil video dokumentujúce útok na X, pričom migranti údajne pochádzali zo Sýrie, Indie a Iránu.

Na záznamoch z bezpečnostných kamier je vidieť, ako pohraničníci pri hraničnom múre stoja v skupinách, keď migranti začali svoj útok hádzaním kameňov a horiacich konárov cez zábranu a cez ňu. Podľa poľského spravodajského portálu Interia neboli po útoku hlásené žiadne zranenia.

Reklama

Ide o ďalší incident v dlhom rade pokusov o zastrašovanie poľských pohraničníkov, ktorí sú pravidelne napádaní kameňmi a inými predmetmi. Nedávno boli muži a ženy chrániaci poľské hranice očiernení v kontroverznom filme Zelená hranica režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý ich zobrazuje ako brutálnych a bezcitných.

V roku 2023 bolo doteraz zaznamenaných približne 22 000 pokusov o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice. V marci aj apríli bolo zaznamenaných 2 500 takýchto pokusov. V máji a tiež v júni sa tento počet zvýšil na 3 000 a v júli na 4 000. V auguste ich počet klesol pod 3 000 a v septembri sa znížil na niečo viac ako 1 000.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:48

Ukrajinská armáda v pondelok uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informovala agentúra DPA.

11:26

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) môže naďalej klasifikovať krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako skupinu podozrivú z extrémizmu. Rozhodol o tom v pondelok vrchný správny súd v meste Münster.

11:07

Britská polícia v pondelok oznámila, že po sérii zatýkania obvinila troch mužov z napomáhania hongkonskej zahraničnej spravodajskej službe.

10:59

Arménska polícia informovala, že v pondelok v Jerevane zadržala najmenej 88 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana.

10:45

Ak chce Západ bojovať na bojisku v situácii okolo Ukrajiny, Moskva je na to pripravená, povedal Lavrov na konzultáciách v Ruskej bezpečnostnej rade.

10:35

V Gruzínsku od dnešného rána pokračujú pred parlamentom protesty proti zákonu o zahraničných agentoch, o ktorom sa má zajtra definitívne hlasovať.

Polícia proti demonštrantom používa silu a paprikový sprej. Podľa miestneho ministerstva vnútra už bolo zadržaných dvadsať ľudí vrátane jedného Rusa a dvoch Američanov.

Parlamentné výbory medzitým bez diskusie schválili návrh zákona na hlasovanie za niečo vyše minúty.

Britský minister zahraničných vecí Cameron zopakoval, že Londýn považuje zákon za „chybný“.

Protest
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na proteste
10:22

Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

10:03

Gruzínska polícia zadržala počas demonštrácií proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu najmenej 20 ľudí. Medzi nimi sú aj dvaja Američania a jeden Rus.

09:50

Na západe Kanady sa rozhoreli v nedeľu prvé veľké lesné požiare tejto sezóny. Úrady v Britskej Kolumbii museli pre ne už evakuovať tisíce ľudí a obyvateľov varovali pred zlou kvalitou vzduchu.

09:24

Poľsko vyčlení viac ako 370 miliónov dolárov na posilnenie plota, ktorý bol postavený v roku 2022 na hranici s Bieloruskom. Uviedol to námestník ministra národnej obrany Cezary Tomczyk.

08:57

Severná Kórea od septembra 2023 poslala do Ruska približne tri milióny nábojov kalibru 152 mm alebo pol milióna nábojov kalibru 122 mm.

Informovala o tom tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na juhokórejského ministra obrany Shin Won Sika.

Tieto granáty boli vyrobené ešte v 70. rokoch minulého storočia.

08:55

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli. Trhy tak zareagovali na údaje o vývoji cien v Číne, kde spotrebiteľská inflácia síce mierne vzrástla vďaka neustálej finančnej podpore vlády v Pekingu, ale výrobné ceny opäť klesli, už 19. mesiac po sebe.

08:26

Počet obetí víkendových povodní a zosuvov studenej lávy zo sopky na západe Indonézie stúpol na 41. Ďalších 17 ľudí je nezvestných, uviedol v pondelok predstaviteľ tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof.

07:56

Ukrajinský dronový útok spôsobil v noci na pondelok požiar elektrickej rozvodne v ruskej Lipeckej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotných lietadiel hlásili aj predstavitelia Belgorodskej a Kurskej oblasti.

07:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu kritizoval postup Izraela vo vojne v Pásme Gazy. Izraelská taktika podľa neho spôsobila veľký počet civilných obetí, no nedokázala neutralizovať vodcov hnutia Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali