Veľkonočný program Rádia LUMEN odkryje tajomstvo Veľkej Noci

Veľkonočný program Rádia LUMEN odkryje tajomstvo Veľkej Noci

Bratislava 9. apríla 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-Peter Zimen)

 

Liturgické slávenia v priamych prenosoch, otázka zmyslu utrpenia v živote človeka a vnútorná radosť zo zmŕtvychvstania. To sú témy, ktoré vás môžu zaujať vo veľkonočnom programe Rádia LUMEN. Pozrite si niektoré programové tipy na nasledujúce sviatočné dni

Na snímke bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský

Zelený štvrtok 9. 4. 2020:

Reklama

09:30 Emauzy – Missa chrismatis  Priamy prenos svätej omše svätenia olejov z Katedrály Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave  PRENOS
16:30 Liturgické slávenia Priblíženie priebehu slávenia obradov Zeleného štvrtka
17:00 Veľkonočné trojdnie prežívané v rodinách  Kontaktná relácia naživo s poslucháčmi o tom, v čom bude tento rok pre nich prežívanie najbližších dní špecifické  LIVE
18:00 Emauzy  Liturgia veľkonočného trojdnia z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici – Zelený štvrtok  PRENOS
20:00 Mučeníctvo rožňavského biskupa Michala Bubniča

 

Reklama

Veľký piatok 10. 4. 2020:

09:00 Jeremiášove žalospevy Náučno-modlitebné pásmo. Starozákonné a novozákonné súvislosti tohto textu priblíži biblista Róbert Lapko.
10:00 Veľkopiatkové dialógy  Kontaktná relácia s hosťami Gabrielom Brendzom, cirkevným historikom a dekanom dekanátu Banská Bystrica mesto a Petrom Staroštíkom, liturgistom a dekanom dekanátu Banská Bystrica katedrála LIVE
13:00 Krížová cesta s biskupom Stanislavom Stolárikom
14:30 Liturgické slávenia  Priblíženie priebehu slávenia obradov Veľkého piatku
15:00 Emauzy  Liturgia veľkonočného trojdnia z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici – obrady Veľkého piatku   PRENOS
16:30 Ecce, Homo – Ajhľa, človek Ide o názov jedného z obrazov akademickej maliarky Oľgy Šarinovej z Prievidze. Výtvarníčka, ktorá zbierala ocenenia za svoju prácu na prestížnych podujatiach v zahraničí, nie je doma až natoľko cenená. Ako keby sme zatvárali oči pred témami utrpenia, a smrti. Pre kurátorov je možno zobrazenie trpiaceho Krista, príliš kontroverzné na to, aby ho ukázali verejnosti. Oľga Šarinová však svoj osobný kríž neodhadzuje. Ťažká choroba a bolesť sa stali jej vernými spoločníkmi.
18:00 Kríza Veľkého piatku  “Slovo kríza pochádza z gréckeho slova – posudzovať, súdiť o veciach, mať postoj. Atmosféra na našich uliciach, v prázdnych nákupných centrách a hotelíkoch mi pripomína Veľký piatok. Aj ked sú sviatky, tak by bolo smiešne vyhnúť sa tomu a vybájiť si nejakú super atmosféru,” začína v úvode rozhovoru biblista prof. Jozef Leščinský v relácii Kríza Veľkého piatku.
20:00 Nový život  Pohľad na prácu kňaza Vladimíra Masláka a činnosť OZ Dobrý pastier v Kláštore pod Znievom
21:00 Mlčanie Trpiaceho – Veľký piatok  /Carlo Caretto Ježiš, G.Papini Pontský Pilát/
22:00 Verní Bohu a Cirkvi  Spomienky syna gréckokatolíckeho kňaza Andreja Krczuba na obdobie vo vyhnanstve Hosť: Ing. Eugen Karczub

 

 

Biela sobota 11.4.2020:

Reklama

08:30 Boží hrob Miesto smútku a nádeje
11:00 Veľkonočné sviatky v rozprávaní misionárov Čo prináša veľkonočné posolstvo do misijného poslania Cirkvi. Hosť: páter František Kapusňák, vyučujúci Misiológiu v KSFX v Badíne a svedectvá misionárov o prežívaní Veľkej noci na misiách v zahraničí.
14:00 V Ňom je život  “Keď odpovedá apoštol Ján na otázku, kto bol pre nich Kristus, píše, že v ňom bol život a život bol svetlom ľudí a svetlo vo tmách svieti, ale tmy ho nepoznali. Na ostrove Patmos si deväťdesiat ročný sv. Ján takto otvára svoju dušu,” zdôrazňuje Prof. Leščinský v relácii V Ňom je život na Bielu sobotu. Hosť: prof. Jozef Leščinský, biblista
15:30 Kríž – najvzácnejšia kniha rozjímaní pohľadom svätých a mystikov  Pásmo svedectiev a príbehov o niektorých mystikoch a osobnostiach Cirkvi: sv. Brigite Švédskej, sv. Jánovi z Boha, bl. Anne Márii Taigi, kňazoch: vdp. Jozefovi Ligošovi, Mons. ThDr. Antonovi Botekovi. Účinkujú interpreti: Jozef Šimonovič, Hilda Michalíková, Helena Čajková. V súvislosti s aktuálnou situáciou si pripomenieme, ako prežívali dobu utrpenia a skúšok svätí. Reláciou ako kňaz sprevádza otec Ľuboslav Hromják.
17:00 Exodus 90.  Pôstna výzva pre mužov s “vyslobodením”
19:00 Liturgické slávenia  Priblíženie priebehu slávenia Veľkonočnej vigílie
19:30 Emauzy  Liturgia veľkonočného trojdnia z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici – Veľkonočná vigília   PRENOS
21:30 Od ucha k duchu špeciál  Živá kontaktná relácia LIVE
22:00 Od ucha k duchu  Pastierske listy otcov biskupov k Veľkej Noci

 

Veľkonočná nedeľa 12.4.2020:

08:30 Emauzy – ranná svätá omša   PRENOS
09:30 Sviatočné svetielko LIVE
12:00 Urbi et Orbi   PRENOS
16:00 Piesne na želanie
18:00 Sv. omša   PRENOS

 

Reklama

 Veľkonočný pondelok 13.4.2020:

08:30 Emauzy – svätá omša ráno   PRENOS
11:00 Kraslice vytvárané srdcom Rozprávanie majsterky ľudovej umeleckej výroby kraslíc.
13:00 Jarné prebúdzanie prírody Rozhovor o bylinách, ktoré súvisia s Veľkou Nocou; Hosť: Alfonz Liška
14:00 Stretnutie s Bibliou  V roku Božieho slova sa nám aktuálne ponúka jedinečná možnosť častejšie brať do rúk Sväté Písmo a zamýšľať sa nad jeho textami. Vieme ale, kam až siahajú korene tejto knihy kníh? Aké mala podoby v minulosti a aké rôzne Biblie máme v súčasnosti? Toto všetko sa môžete dozvedieť z rozprávania pozoruhodného zberateľa Biblií a biblických artefaktov, Michala Lapčáka z Prešova, ktorý vlastní viac ako dve stovky týchto výnimočných kníh.
15:30 Rozprávka pre deti
18:00 Svätá omša   PRENOS
20:00 Na Veľkú noc v Angole Subsaharská Afrika je aj dnes misionárskou krajinou, hoci má dnes svojich 22 diecéz a biskupov v cirkevnej štruktúre, v ktorej domáci klérus čo do počtu už predčí ten misionársky. Pred rokom slávili 500 rokov od príchodu Krista na územie Angoly. Najväčším fenoménom je dĺžka veľkonočných obradov. Hosť: Peter Sýkora bývalý sekretár Apoštolskej nunciatúry v Angole
21:00 Boh v mojom živote Svedectvá ľudí o tom, ako vďaka viere povstali k novému životu.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali