Veľká Británia sa s EÚ dohodla na pravidlách režimu na severoírskej hranici

Veľká Británia sa s EÚ dohodla na pravidlách režimu na severoírskej hranici

Bratislava 8. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Matt Dunham, John Thys)

 

Veľká Británia sa s Európskou úniou dohodla na postupoch pri uplatňovaní brexitovej dohody, osobitne vo vzťahu k Severnému Írsku. V princípe sa našla zhoda v otázkach hraničných kontrol a dodávky liekov, oznámila v utorok britská vláda

Michael Gove
Na snímke minister poverený prípravami na brexit Michael Gove

Londýn tiež nebude uplatňovať sporné ustanovenia zákona o vnútornom trhu. Ten dáva krajine právomoc ignorovať ustanovenia brexitovej dohody o obchodných tokoch do a zo Severného Írska, ktoré zdieľa 500-kilometrovú hranicu s Írskou republikou – členským štátom EÚ.

Reklama

Zástupcovia únie sa obávajú, že by to mohlo viesť k znovuzavedeniu tvrdých hraníc a narušeniu stability, ktorá je základom mieru v Severnom Írsku od Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Rokovania o podobe budúcich obchodných vzťahov po novom roku, keď Spojené kráľovstvo definitívne opustí úniu, však pokračujú, upozorňuje portál BBC.

Podrobnosti dohody zatiaľ nie sú známe. Zúčastnené strany by ju mali formálne potvrdiť v najbližších dňoch. Pravidlá týkajúce sa Severného Írska však budú platiť bez ohľadu na to, či sa podarí uzavrieť širšiu obchodnú dohodu.

Reklama

Michael Gove, minister poverený prípravami na brexit, vyjadril „potešenie“. Vyjednávaciemu tímu EÚ pod vedením eurokomisára Maroša Šefčoviča poďakoval za „konštruktívny a pragmatický prístup“.

 

Šefčovič: Dohoda o brexite bude platiť nezávisle od rokovaní o budúcich vzťahoch

Protokol o Írsku a Severnom Írsku, ktorý je súčasťou dohody o brexite, by mal byť plne funkčný na konci prechodného obdobia a platiť od 1. januára 2021. Uviedol to v utorok podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič po pondelkovom rokovaní so šéfom úradu britskej vlády Michaelom Govom. Šefčovič aj Gove sú spolupredsedami Spoločného výboru EÚ a Británie pre implementáciu dohody o vystúpení.

Maroš Šefčovič, komisár, EÚ
Na snímke Maroš Šefčovič

Podľa Šefčoviča ide o dôležitý míľnik. Na rokovaní sa podarilo dohodnúť na všetkých praktických otázkach, ktoré sa týkajú napĺňania spomínanej dohody o vystúpení. Británia sa zároveň zaviazala, že stiahne sporné legislatívne návrhy, ktoré smerovali k porušeniu záväzkov dohody o brexite.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že výsledné riešenia ochránia súčasný režim na írsko-severoírskej hranici. Kontinuita hladkých obchodných vzťahov medzi oboma časťami ostrova chráni aj Veľkopiatkovú mierovú dohodu, ktorá zaručuje mier, stabilitu a prosperitu na ostrove.

Reklama

Gove a Šefčovič v spoločnom vyhlásení upozornili, že sa dohoda týka nasledujúcich oblastí: hraničné kontrolné body špeciálne určené na kontrolu zvierat a rastlín; vývozné colné deklarácie; dodávky liekov pre Severné Írsko; dodávky chladeného mäsa a iných potravinárskych výrobkov do supermarketov v Severnom Írsku, ako aj objasnenie uplatňovania štátnej pomoci v zmysle protokolu o Írsku a Severnom Írsku.

“Chceli sme, aby EÚ mala dostatočný prehľad nad tým, že hraničné kontrolné body budú fungovať tak, ako majú. A že EÚ bude mať prehľad o náročných colných otázkach. Dlhý čas sme sa preto venovali aj tomu, ako zaistiť prístup EÚ do príslušných britských databáz,” uviedol Šefčovič.

Najzložitejšie rokovania s Govom boli podľa neho práve pri protokole o Írsku a Severnom Írsku. Pripomenul, že EÚ niekoľko mesiacov s obavami sledovala britský návrh zákona o vnútornom trhu, ktorý pripúšťal zmenu niektorých ustanovení v rozpore s brexitovými záväzkami. Spresnil, že po rokovaniach, ktoré trvali niekoľko mesiacov a v pondelok nepretržite desať hodín, pričom boli “mimoriadne technické”, sa podarilo nájsť “tvorivé riešenie”, aby dohoda o vystúpení bola implementovaná načas a platili všetky parametre v nej uvedené.

“A aby záujmy EÚ a Írska boli dostatočne obhájené a aby to malo pozitívny vplyv na ekonomiku celého írskeho ostrova a na súžitie medzi Írskom a Severným Írskom,” opísal situáciu Šefčovič. Zároveň vyjadril nádej, že jeho dohoda s Govom prispeje k vytvoreniu priaznivejších podmienok pre prebiehajúce rokovania o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou.

Upozornil, že dohoda o budúcom partnerstve má vyše 700 strán a hoci už 90 percent textu je dohodnutých, stále sú tri sporné otázky – rybolov, štátna pomoc, teda férová súťaž a to, ako podporovať ekonomiky oboch strán za rovnakých pravidiel, a takisto dohľad nad konečným usporiadaním vzájomných vzťahov.

Reklama

Podľa jeho slov stále platí, že o dohode o budúcich vzťahoch by v priebehu najbližších dňoch mali v Bruseli rokovať šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson, Hlavní vyjednávači im majú pripraviť presný zoznam rozporov, ktoré pretrvávajú.

“Zrejme je to posledná príležitosť, kedy môžeme takúto dohodu nájsť. Ale bez ohľadu na to musí platiť a garantuje nám, že budeme mať vzťahy medzi Írskom a Severným Írskom, medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom vyrovnané, pokiaľ ide o to, ako vystúpi z EÚ,” dodal Šefčovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

11:40

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

11:20

Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej “kozmické turistické vozidlo” uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

11:05

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:55

Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sergej Riabkov, námestník, Rusko, diplomacia
Na snímke Sergej Riabkov
09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali