Policajný šéf Hamran a polícia majú plnú podporu monitorovacej skupiny EP. Pellegrini kritizuje postup skupiny, „holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi“ odporučil, aby si „zbalili kufre“

Policajný šéf Hamran a polícia majú plnú podporu monitorovacej skupiny EP. Pellegrini kritizuje postup skupiny, „holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi“ odporučil, aby si „zbalili kufre“

Bratislava 22. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová,TASR-Martin Baumann,Jakub Kotian)

 

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran, ako aj vyšetrovatelia a prokuratúra majú plnú podporu Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) zriadenej v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave to povedala vedúca tejto skupiny, holandská europoslankyňa Sophie in ‚t Veldová

Sophie in 't Veldová
Na snímke Sophie in ‚t Veldová

„Som opatrne pozitívna,“ zhrnula Veldová svoje dojmy z dvojdňovej návštevy delegácie LIBE, ktorej súčasťou bol aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Reklama

„Počuli sme veľmi znepokojivé veci. Počuli sme o nenávistných prejavoch, zastrašovaní novinárov a ľudí bojujúcich proti korupcii, ako aj o odpore voči reformám… či o reformách, ktoré môžu mať nezamýšľané dôsledky,“ priblížila Veldová.

„Zároveň som však videla aj to, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí, ktorí veľmi tvrdo pracujú na tom, aby sa z neho stal moderný štát s čistou a schopnou vládou a verejnou správou,“ dodala.

Reklama

„Všetci ľudia, s ktorými sme sa stretli – ministri, premiér či prokurátori -, veľmi usilovne pracujú na riešení problémov,“ pokračovala europoslankyňa.

Veldová ďalej ocenila vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pričom však pripomenula, že kauza ešte nie je uzavretá, keďže Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu voči Marianovi K. a Alene Zs.

„(Návštevu Slovenska) sme začali stretnutím s rodičmi Jána a Martiny. Myslím si, že to bolo vhodné, pretože táto tragická smrť to všetko uviedla do pohybu,“ povedala Veldová.

Holandská europoslankyňa tiež vyjadrila potešenie z toho, že na Slovensku došlo za uplynulých niekoľko rokov k značnému pokroku v oblasti právneho štátu.

„Slovensko sa v tejto súvislosti môže stať príkladom pre zvyšok Európy,“ dodala.

Reklama

Europoslankyňa zo strany Smer-SD Monika Beňová, ktorá bola v minulosti členkou LIBE, kritizovala delegáciu krátko po jej utorkovom príchode na Slovensko, že do svojho programu nezaradila stretnutie so žiadnym predstaviteľom opozície. Ako uviedla v tlačovej správe zaslanej TASR, delegácie EP sa v minulosti stretávali aj s opozičnými predstaviteľmi.

Veldovú podľa vlastných slov požiadala, aby do programu návštevy zaradila „aj lídra opozície, ktorého strana je zastúpená mnou a mojimi kolegami v druhej najväčšej frakcii“ v Európskom parlamente.

„Ak k takémuto stretnutiu nebude ochota, budem o nevyváženosti a nekorektnosti misie informovať predsedu výboru LIBE a členov predsedníctva Európskeho parlamentu. Slovensko nie je banánová republika a takýmto prístupom sa dôvera v objektívnosť naozaj nebuduje,“ vyhlásila Beňová v utorok.

Veldová na stredajšej tlačovej konferencii vysvetlila, že skupina sa na Slovensku stretla s ľuďmi na základe ich funkcie a pozície, nie na základe ich politickej príslušnosti. Zároveň poznamenala, že v pracovnej skupine je zastúpená každá politická frakcia europarlamentu.

„Uisťujem vás, že sme sa (počas návštevy) spýtali na všetko,“ dodala Veldová s tým, že sa rada stretne s kýmkoľvek, kto má o to záujem, či už prostredníctvom internetu alebo osobne na Slovensku či v Bruseli.

Reklama

Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) – zriadená v septembri 2019 v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) – nadväzuje na činnosť dnes už neexistujúcej Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG), vytvorenej v júni 2018 po vraždách maltskej blogerky a novinárky Daphne Caruany Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

EP vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia výborov EP pre občianske slobody (LIBE) a kontrolu rozpočtu (CONT) pricestovala na Slovensko už v marci 2018. Poslanci výboru LIBE navštívili SR aj v septembri 2018 a výbor CONT vyslal osobitnú delegáciu v decembri 2018.

 

Ak bude Slovensko pokračovať v reformách, môže sa stať príkladom pre EÚ

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes na ministerstve privítala zástupcov Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody. Na pracovnom stretnutí sa zástupcovia monitorovacej skupiny zaujímali o tie najpálčivejšie otázky z oblasti justície, vrátane niektorých medializovaných prípadov

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Ministerka Kolíková s členmi Sophiouin‘tVeldovou, Elenou Yonchevou, Vladimírom Bilčíkom, AnnalisouTardinovou, PatrykomJakim a SergeyomLagodinskym prediskutovala reformy v oblasti justíciea viaceré súvisiace aktuálne témy.

Od formálneho vzniku monitorovacej skupiny išlo už o šieste stretnutie so zástupcami ministerstva spravodlivosti, pričom diskusia sa zamerala najmä na detailnejšie informácie k plánovanej reforme justície, vrátane pripravovanej zmeny sústavy súdov (tzv. súdnej mapy). Ministerka ozrejmila dôvody a postup pri implementácii reformy súdnej mapy, ktorá bola vypracovaná a priebežne je stále konzultovaná aj s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ).

Členov skupiny informovala taktiež o konzultácii s Benátskou komisiou v otázke posúdenia všeobecnej organizácie právnického povolania v Slovenskej republike a prípadnej úlohe Najvyššieho správneho súdu SR pri posudzovaní disciplinárnych konaní proti advokátom.

Europoslanci sa zaujímali aj o situáciu na prokuratúre a plánované kroky v tejto oblasti. Ministerka v tejto súvislosti informovala aj o zámere zmeniť diskutovaný §363 Trestného poriadku, k čomu sa vláda zaviazala už vo svojom programovom vyhlásení.

Poslanci sa zaujímali aj o výsledky skúmania komisie zriadenej za účelom prešetrenia úmrtia gen. Milana Lučanského. Ministerka poslancov informovala tak o závere komisie, ako aj o stále prebiehajúcom vyšetrovaní tejto udalosti, pre účely ktorého ministerka zbavila mlčanlivosti členov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Predstaviteľov skupiny zaujímala aj otázka vekovej hranice na odchod do dôchodku pre sudcov. Ministerka Kolíková vysvetlila, že vekový cenzus pre výkon sudcovskej funkcie bol u nás zavedený nediskriminačným spôsobom, v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva.

Reklama

Po vyčerpaní otázok členov monitorovacej skupiny zhodnotila vedúca delegácie Sophiein’tVeldová, že pripravované reformy najmä v oblasti justície môžu byť len prínosné pre celú krajinu a ak sa dotiahnu až do konca, môže byť Slovensko vzorom pre všetky krajiny EÚ.

„Osobitne dnes, kedy ako vláda máme veľkú ambíciu urobiť množstvo reforiem pre Slovensko, a to osobitne v oblasti justície, je veľmi dôležitý dialóg s europoslancami. Je dobré vysvetliť, prečo sú tieto reformy pre nás dôležité a prečo ich treba robiť v takom rozsahu. Myslím si, že je dôležité vzájomne sa počúvať, aby bolo zrejmé, že máme rovnaké porozumenie pre princípy právneho štátu, pre spravodlivosť a ideme rovnakou cestou. Preto som rada, že tu europoslanci boli, že sme spolu o tom diskutovali a som presvedčená, že ideme rovnakou cestou – k právnemu štátu, k hodnotám demokracie, ktoré máme spoločné v európskom priestore,“ zhodnotila po návšteve monitorovacej skupiny ministerka M. Kolíková.

Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody formálne vznikla v roku 2019 nadväzujúc na pracovnú skupinu, ktorá vznikla v júni 2018 v súvislosti s vraždou maltskej novinárky Daphne C. Galiziovej a vraždou J. Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej. Táto skupina má mandát „sledovať porušenia demokracie, právneho štátu a základných práv a zároveň monitorovať boj proti korupcii v rámci EÚ.“

 

Pellegrini kritizoval postup monitorovacej skupiny EP, vyzval ju na odchod

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a expremiér Peter Pellegrini kritizoval postup monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva pri návšteve na Slovensku. Namieta, že sa jej členovia nestretli so zástupcami opozície, iba koalície. Hovorí o tendenčnom prístupe. Vyzval ich, aby opustili SR a nevydávali tendenčné správy

Reklama
Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini

„Nemieni sa stretnúť a nestretla sa s relevantnými subjektami z opozície, čo považujem za absolútnu chybu. Preto si myslím, že akékoľvek závery tejto misie sú irelevantné a budú jednostranné,“ vyhlásil a odporučil „holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi“, aby si „zbalili kufre“, a keď mienia na Slovensku pôsobiť tendenčne a jednostranne, aby odleteli späť do Bruselu a voči Slovensku nevydávali žiadne vyjadrenia ani hodnotiace správy.

„Tak ako účelovo chodili na Slovensko predtým, tak v tom pokračujú aj dnes,“ dodal.

Pellegrini považuje za neprípustné, aby sa akákoľvek takáto skupina zo zahraničia na Slovensku stretávala len s tým, s kým chce, a na základe toho vydávala stanoviská. Odmieta krivenie obrazu o Slovensku. Pýta sa, či sa členovia skupiny zaujímali aj o aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a či sa k tomu vyjadrí.

„Na základe toho, s kým sa stretli, sa toto všetko asi ťažko dozvedia,“ poznamenal s tým, že ide o zneužitie právomoci poslanca EP.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali