Bratislava 21. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik)
Skupina vedcov z Mníchova skúmala účinky rôznych potravín na sliny, a teda na imunitný systém človeka. Vedci zistili, že niektoré potraviny aktivizujú v slinách enzýmy, ktoré ničia baktérie
Naše sliny sú dôležité nielen pre štiepenie potravín, ale chránia nás aj pred patogénnymi mikroorganizmami, pretože obsahujú antimikrobiálne molekuly. Výskumní pracovníci z Technickej univerzity v Mníchove a Leibnitzovho ústavu biológie potravinových systémov zistili, že niektoré potraviny môžu ovplyvňovať sliny spôsobom, že produkujú viac týchto ochranných molekúl.
Výskum skúmal vplyv potravín na sliny
Vedci dali jedenástim testovaným osobám tekutiny rôznych chutí: kyslé, sladké, horké, umami, slané, korenené, s brnením a znecitlivením. Potom skúmali vzorky slín.
Výsledok: kyselina citrónová zvýšila hladinu lyzozýmu v slinách až desaťkrát. Lyzozým je enzým, ktorý ničí baktérie. Horúci 6-Gingerol obsiahnutý v zázvore zvyšuje množstvo hypo-tiocyanátu v slinách trikrát. Ten má tiež antimikrobiálny účinok.
Citrón a zázvor pomáhajú slinám bojovať proti baktériám
Štúdia teda predpokladá, že kombinácia citrónov a zázvoru optimálne pomáha slinám v boji proti baktériám.
Nezabudnite na to: pite vodu s citrónom a zázvorom častejšie! Mimochodom, v ňom je tiež veľa užitočného vitamínu C.