Väčšina slovenských milionárov by v prípade ďalšej krízy už nepanikárila

Väčšina slovenských milionárov by v prípade ďalšej krízy už nepanikárila

Bratislava 30. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenskí dolároví milionári sú vďaka väčším skúsenostiam lepšie pripravení na krízu než v roku 2008. V prieskume J&T Banka Wealth Report 2019 až 70 % bohatých tvrdí, že by počas krízy nepanikárili a aktíva by nepredávali tak, ako pri tej poslednej. Naopak, využili by ju na výhodné investovanie, pretože si uvedomujú, že cena aktív bude rásť. “V porovnaní s predošlou krízou sú už poučení,” povedala na stredajšej tlačovej besede riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková

Na snímke generálna riaditeľka J&T banky Anna Macaláková

Ako doplnil analytik J&T Banky Stanislav Pánis, viac ako polovica slovenských milionárov oslovených v prieskume si myslí, že kríza príde do dvoch rokov. Bežná populácia však podľa neho príchod krízy až tak nevníma. “Neočakávame, že kríza príde do dvoch rokov, tak ako to očakávajú v prieskume slovenskí dolároví milionári,” skonštatoval analytik. Môže prísť podľa neho určité ekonomické spomalenie, avšak kríza, aká bola v roku 2008, tu podľa analytika zatiaľ nehrozí. Naopak, od druhej polovice roku 2020 príde podľa Pánisa skôr oživenie svetovej ekonomiky, ktoré by sa malo preniesť aj do slovenskej ekonomiky.

Reklama

Prieskum tiež ukázal, že takmer 80 % bohatých Slovákov investuje dlhodobo a pravidelne. Ako skonštatovala Macaláková, pri jednorazovej investícii totiž existuje riziko, že môžu do aktíva investovať práve vtedy, keď je trh na vrchole a aktívum je teda najdrahšie. Výhodou pravidelného investovania je podľa nej priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja.

Ako pre agentúru SITA povedal generálny riaditeľ Across Private Investments Maroš Ďurik, slovenskí milionári investujú viac do dlhových nástrojov, ktoré ponúkajú fixný výnos a tiež do nehnuteľností. “Za posledných desať rokov sa tak obrali o výrazný rastový potenciál, ktorý ponúkli investorom akciové trhy. Kým napríklad svetové akcie za ostatných desať rokov zarobili investorom 200 %, americké akcie veľkých spoločností dokonca až 240 %. Od vrcholu krízy v marci 2009 zarobili americké akcie veľkých spoločností takmer 400 %,” skonštatoval Ďurik.

Reklama

Z prieskumu J&T Banky ďalej vyplynulo, že celkovo najzaujímavejšie zhodnotenie očakávajú milionári na Slovensku od investícií do rezidenčných nehnuteľností a do stavebných pozemkov. V rámci nehnuteľností je dôvodom podľa Macalákovej to, že zásoba voľných bytov je aktuálne najnižšia od roku 2012, v prípade Bratislavy je to 15 rokov. Pričom je silný dopyt po bývaní pri silnom trhu práce a nízkych úrokových sadzbách. Zároveň stavebných pozemkov, na ktorých by mohli stáť nové nehnuteľnosti, je, najmä čo sa týka okolia veľkých miest, dlhodobo už veľmi málo. A aj tie voľné investori podľa Macalákovej rýchlo skupujú.

Čo sa týka oblastí hospodárstva, bohatí očakávajú najvyšší rast od IT služieb. Je to podmienené podľa Macalákovej vývojom v poslednej dekáde, technologické spoločnosti zaznamenali totiž na akciových trhoch enormný rast. Na druhom mieste je turistika a rekreácia. V tejto oblasti zohráva úlohu podpora štátu formou zníženia DPH na ubytovacie služby a zavedenie rekreačných poukazov.

Milionári sa v prieskume priklonili k názoru, že tvorba a udržanie bohatstva sú náročnejšie ako pred rokom. Spoločne so spomaľovaním ekonomiky, zvýšenými geopolitickými neistotami či opätovným uvoľňovaním menových politík vnímajú slovenskí milionári vo zvýšenej miere zlato ako poistku uchovávateľa hodnôt. Najzaujímavejšie zhodnotenie od tejto komodity očakáva až 12 % bohatých, čo je v porovnaní s minulým rokom dvojnásobok. Podľa Macalákovej totiž v posledných šiestich rokoch cena zlata dosahuje svoje maximá a keďže bohatí pociťujú ochladzovanie ekonomiky, vtedy je pre nich táto investícia zaujímavá.

Na Slovensku je pomerne obľúbené podľa Ďurika investovanie do startupov, keďže sľubujú niekoľkonásobné zhodnotenie vstupnej investície. Avšak z prieskumu J&T Banky vyplynulo, že milionári investovaniu do startupov prestávajú veriť. Zatiaľ čo minulý rok očakávala od nich najzaujímavejšie zhodnotenie štvrtina slovenských bohatých, tento rok to je už len 17 %. Príčinou môže byť podľa Macalákovej práve očakávané spomalenie ekonomiky a to, že investície do začínajúcich firiem sú časovo aj finančne náročné a nemusia byť vždy úspešné.

Vysoká miera starostlivosti a servisu sú pre milionárov podľa Ďurika nevyhnutnosťou. Väčšina z nich preferuje osobný kontakt, mladšia generácia využíva čoraz častejšie moderné technológie. Služby tzv. concierge (VIP služba, manažovanie súkromných aktivít – pozn. red.) sú v niektorých privátnych bankách súčasťou servisu, ktorý je milionárom poskytovaný. Sú však aj privátne banky, ktoré sa vyslovene špecializujú len na čo najefektívnejšie zhodnocovanie majetku investorov a služby typu concierge prenechávajú na špecializované inštitúcie.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali